2019. április 22., hétfő,  Csilla és Noémi
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. július 18., szerda
Két éve nem „mosakodnak” a szemetes konténerek
Külön fizetniük kell a társasházi lakóknak Orosházán a kommunális hulladékot tároló edények tisztításáért, fertőtlenítéséért (már ha újra lesz ilyen)?!
Szerző: Kiss A. János
Környezetvédelmi anomáliák címmel tartott sajtótájékoztatót tegnap Fetser János, az MSZP orosházi szervezetének elnök-frakcióvezetője. Az általa ismertetett két téma egyike helyileg is, országosan, sőt világra szólóan is botrányosnak minősíthető. A szemétnél is szemetebb ügy…

Fetser János környezetvédelmi témákban szólalt meg

 

Aki látott már ilyet, könnyen elképzelheti: a társasházakból a lakók egy kerekes kis konténerbe önthetik az általuk levitt kommunális szemetet. (Akár arról is beszélhetnénk, hogy míg a korábbi fém konténerek teteje egy kézzel felnyitható volt, a pár éve rendszeresített, műanyagból készültek csuklós záróeleme csak nyeklik-nyaklik, s csupán mindkét kézzel fogva lehet felnyitni, a fedelet megtartani…) Fetser János most arra hívta fel a figyelmet, hogy e nagy hulladékgyűjtő edényeket Orosházán két éve a szolgáltató egyszer sem tisztította meg, s nem is fertőtlenítette!

 

Mint mondta, fogadóórán hívták fel erre a figyelmüket. Egykori polgármesterként azért tud e témáról többet, mert annak idején szerződést kötöttek az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.-vel, hogy évente kétszer mossák és fertőtlenítik ezeket az edényeket, amit a szolgáltató teljesített is. Hozzátette: az ügy 2013 tavaszán további jó irányt vett, mert a helyi rendelet immár évi négyszeri mosást, fertőtlenítést írt elő. Fetser János elmondta, hogy a jelenlegi polgármester, Dávid Zoltán 2017 márciusában még azt állította, hogy e szolgáltatás tartalma és színvonala az új szolgáltató, a DAREH működésével sem változhat. A negatív fordulat 2 éve következett be, azóta se mosás, se fertőtlenítés. (Belegondolni is rossz, hogy például a „kukázók” ebben a fertőben kotorásznak naponta, s micsoda tenyészete lehet a kórokozóknak edényen belül és kívül.)

 

Amikor a közelmúltban Fetser János megkereste ez ügyben a szolgáltatás illetékeseit, úgy találta, hogy „jól állnak hozzá” a felvetéséhez. Ígéretük szerint augusztusban, szeptemberben felhívják a társasházak lakóinak figyelmét arra, hogy közösségük kérje (rendelje meg) tőlük a zsíros, büdös, koszos légyeldorádók mosását, fertőtlenítését. Csakhogy…

 

Csakhogy a jelenlegi helyi (és részben) országos szabályozás miatt ennek minden költségét immár a lakóközösségeknek kell viselniük! (Az olvasó joggal teheti fel a kérdést: miért?!) Fetser János tájékoztatása szerint Benkő Ferenc, a Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója úgy becsülte meg, hogy az érintett orosházi (a DAREH tulajdonában lévő) konténerek összességének mosása és fertőtlenítése egy-másfél millió forintba kerülne. Ezt látva az MSZP orosházi elnök-frakcióvezetője azt javasolja, hogy ezt a költséget a város önkormányzata vállalja magára. (Bár magunk abból indulunk ki, hogy az étteremben sem a fogyasztókkal fizettetik meg külön az edények mosogatását… – a szerk.) Ami a jövőbeli folyamatosságot illeti: az önkormányzatnak meg kellene egyeznie a folyamatos tisztításról, fertőtlenítésről a DAREH és az OVÜ illetékeseivel.

 

A sajtótájékoztató másik témája a szelektív hulladékgyűjtés orosházi szigeteinek kritikus állapota volt. E gyűjtőhelyeket még Fetser János polgármestersége időszakában hozták létre, s komoly szerepük volt a szelektív gyűjtés gondolatának és gyakorlatának orosházi meghonosításában. Ám amikor a „sárga kukák” általános bevezetésével a szelektív gyűjtés házanként is megvalósítható lett, e szigetek elveszítették korábbi jelentőségüket. Így azután a környezetvédelem helyett a környezetszennyezés forrásaivá lettek. Miután a város vezetése egy kivételével elmulasztott intézkedni a helyzet kezelésére, most az MSZP városi szervezete indítványozza e szigetek általános felszámolását. (Valakik, olykor Orosházán kívüli települések lakói is ezekbe (és az edények mellé) hordják legtrutyisabb hulladékaikat, a városi közegészségügy legnagyobb dicséretére…) A probléma másik oldala: a társasházakban élők kiszolgálására is biztosítani kellene a szelektív hulladékgyűjtés közeli lehetőségét.

 

Kérdésünkre válaszolva Fetser János elmondta: a lakosság körében nem eléggé ismert, hogy a komposztálandó zöldhulladékot elszállítják, ha azt az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.-től nem drágán megvásárolható műanyagzsákban helyezik el az ürítésre kitett kuka mellé.    <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.