2019. április 18., csütörtök,  Andrea éa Ilma
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. június 21., csütörtök
Szóljon az ének, szárnyaljon a lélek
Ünnepélyes évadzáró hangverseny a békéscsabai református templomban
Szerző: Zsidov Magdolna
Ha templom és zene együtt van, akkor az embereket máris érzékenyen érinti az a tudat, hogy a hétköznapinál magasabb értékűt, érzékenyebbet élhetnek át. A Békéscsabai Református Kórus évről évre júniusban rendezi meg az Évadzáró Hangversenyét, és ezt a közös örömüket a repertoárjukba újabban beemelt dalokat kívánják megosztani a nagyközönséggel. A közönség pedig reménykedve várja, hogy ez a nap elérkezzen, ezért már jó előre, egymástól érdeklődnek erről az eseményről, így, a programot meghirdető szóróanyagon kívül, a hívó szó is elér az érdeklődőkhöz. Ennek és a remek zenei kínálatnak köszönhetően, kivétel nélkül minden alkalommal megtelik a Deák Ferenc utcai református templom, amiképpen történt ez június 17-én is.

 

A kórus a fellépésen

 

A várakozó, áhítatos csendben, a templomot betöltő trombita hangjára vonult be a kórus, és felcsendülő énekükben Handel: Halleluja című kánonmve hangzott el. A kánon kivételesen nagy hatású kórusmű. Jellemzője a kötött szabály, mérték, ilyen vonatkozásban állandó, sőt változhatatlan. Ez az állandóság és pontosság áll Isten örökérvényű törvényére, tehát ilyen vonatkozásban, a Halleluja egy gyönyörű, dicsőítő zenei anyag. A kánon többszólamú mű, de egy dallamú. Minden szólam ugyanazt énekeli (vagy játssza hangszeren) csak nem egyszerre. A szólamok időeltolódással lépnek be sorban egymás után (egy vagy több ütemnyi „késéssel”), a felemelő, harmonikus hangzást biztosítva. Ezzel a kánonnal a kórus méltó szépséggel, tisztasággal vezette be a majd kétórás hangversenyt.

 

Dr. Tóth János bevezető gondolataival a közönséget szólította meg. Meleg szavakkal üdvözölte az érdeklődésükkel jelenlévőket, amiért köszönetét fejezte ki. Majd ezt követően értékelte a kórus éves munkáját. Elmondta, hogy mindig adatik egy-egy újabb kihívás, mint például ebben az évben a Jókai Színházban egy jótékonysági rendezvényen való szereplés. És ezeket a „begyűjtött” élményeket, ilyen alkalommal osztják meg a szép iránt érzékenyekkel, azokkal, akik részesei szeretnének lenni ezeknek a különleges impresszióknak. Dr. Tóth János a következőben a kórust és karnagyát méltatta, fáradságos, szeretettel végzett tevékenységükért.

 

Az elsőként felkonferált zeneművek sorában hallható volt Dvořák: Égi szent béke jöjj; Mendelssohn: Adj békességet. Mindkettő Gulyás Berta rendkívül dinamikus, szép zongorajátékának kíséretében.  

 

A két zenemű után dr. Tóth János kiemelten szólt az egyházi ünnepekről: először az adventről, a karácsonyról, Jézus Földre születéséről. A kórus előadásában erre az ünnepre hangzottak el zeneszámok, sorrendben: a Dicsőség az Istennek, Esterházy: Dormi Jésu – ebben a zeneszámban Hajtmann Ildikó, a kórus karnagya énekelt szólót, csembaló- és furulyajáték kíséretében; Handel: Örvendj világ – csembaló, furulya és hegedű kíséretében.

 

A műsorközlésben a legnagyobb ünnepről, a húsvétról hangzottak el gondolatok, amelyeket ismét zenei remekművek követték: Weber: Íme, Isten báránya; Gordon Young: Halleluja; Charpantier: Te Deum – orgona és trombita kíséretében.

 

Miután a kórus helyet foglalt, Békési-Palyusik Edit, Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért című versét mondta el.

 

Az alkalom emelkedett pillanatait Gulyás Berta döbbenetes erejű zongorajátéka; Hajtmann Ildikó, Mozart: Agnus Dei magasztosan felcsendülő szóló éneke; Gillich Dóra elbűvölő furulya játéka; egy bájos székely mese, Békési-Palyusik Edit előadásában; majd ismét Hajtmann Ildikó sugárzó hangján hallhatta a közönség, Berstein: Somewhere-t a West Side Story-ból. 

 

Hajtmann IldikóDr. Tóth János konferálásában az utolsó nagy keresztény ünnep, a pünkösd következett. Erre az ünnepre, ugyancsak ihletett zeneszámok hangzottak el a kórus előadásában, sorrendben: Casciolini: Várjuk Szentlelkedet és Goller: Jöjj Szentlélek – zongorán kísért Gulyás Berta.

 

Az ünnepi pillanatok zárásaként dr. Tóth János köszönetét fejezte ki a közönségnek jelenlétükért, a zenei élményt méltató tapsukért. Amint megköszönte a kórus lelkes és elkötelezett felkészülését, a kórusvezető, Hajtmann Ildikó kiváló, értő és kitartó munkáját, aki ez évben elnyerte a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést is, az országos Bonis Bona-díjat követően. Hajtmann Ildikó is megköszönte a közönség szerető figyelmét, a kórus fáradhatatlan munkáját, és egyenkénti köszönetét fejezte ki a hangszereket kiválóan megszólaltatóknak.

 

A kórus az ünnepélyes alkalom befejezéseként elénekelte Az Úr adjon áldást Te néked; Almássy Kornél: Jézus hű megváltó művét – zenekari kísérettel. (Juhász Edit cselló; Gulyás Berta zongora; Gillich Dóra fuvola; Mihalik Zsanett trombita; Bohus András trombita.) Végezetül Farkas Ferenctől a Pataki diákdalok hangzottak el.

 

Lehet e többet mondani annál, amit a viharos vastaps, az elsuttogott köszönömök, a csillogó hálás szemek tolmácsoltak? Ennél jobban nem is tudná kifejezni méltatását a közönség egy olyan nagyszerű, értő hangversenyért, amit ez az este nyújtott ajándékként azoknak, akik értékelik a szépet, a gazdag és fennkölt, magas szintű tudással megszólaltatott zenei anyagot.

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.