2019. március 22., péntek,  Beáta és Izolda
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. április 20., péntek
Folytatni: a tagság bizalmából
A Demokratikus Koalíció (DK) a választások után – Nagy-Huszein Tibor szemszögéből
Szerző: Kiss A. János
Nagy-Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke az országgyűlési választást követően lemondott e tisztségéről. Ennek okáról kérdeztük a minap.

Nagy-Huszein Tibor fontosnak tartotta, hogy segítőivel megbeszélje a történteket, illetve további elképzeléseit

 

Kampányának segítőivel találkozott kedden, Kétegyházán Nagy-Huszein Tibor. Megköszönte munkájukat, s kifejezte azt a meggyőződését, hogy nem rajtuk múlt az, hogy a DK jelöltjeként nem ő lett a békéscsabai központú választókerület egyéni országgyűlési képviselője. Értékelte és elemezte az országban, pártban kialakult helyzetet, majd saját főzésű, kétféle pontyból,  filézve és irdalva készített halászlével vendégelte meg társait.  Kérésünkre válaszolt a vitalap.hu kérdéseire.

 

– Úgy hallottuk, hogy nem sokkal a választás lezárulta után lemondott a DK-ban viselt alelnöki tisztségéről.

 

– Nem a saját eredményem miatt tettem így, hanem azért, mert a párt ígéretét nem sikerült teljesítenünk, sőt, az ellenzék a kétharmadot sem tudta megakadályozni – mondta Nagy-Huszein Tibor. – Ilyen esetben a párt tagságának meg kell adni a lehetőséget, hogy döntsön a vezetés további sorsáról. A vereség, az vereség. Sajnos sem mi, sem a többi ellenzéki párt nem talált ellenszert a Fidesz ordító médiatúlsúlyára, a választási törvény tisztességtelen voltára. Tanulságként látnunk kell, hogy ilyen helyzetben a bal- és a jobboldal összefogása, együttműködése nélkül nem lehet kormányt váltani. Ami szomorú: mindezt előre tudhattuk, sőt az is nyilvánvaló, hogy vidékre nem nagyon jutott el a szavunk. Ami történt: öngyilkosság. Az egyoldalú fideszes választási előnyök elleni fellépés hatékony módszerét nem találtuk meg.

 

– Felszólította az elnökség más tagjait is a lemondásra?

 

– Nem, nem javasoltam az elnökség lemondását, egyszerűen csak szerettem volna példát mutatni. Ezt annál is inkább szükségesnek találtam, hogy gyakorlatilag én voltam a DK-ben a „vidék embere”.

 

– Lehet, hogy a kifogásolt, választási csalásnak minősíthető aznapi cselekmények, mulasztások egyes választókerületekben, várakozó álláspontot jelenthetnek mások számára?

 

– Ha nem is fogják elismerni, megállapítani ezeket a csalásokat, akkor is hangsúlyozni kell ezek megtörténtét. Ugyanis a felmerült tisztességtelenségeknek, törvénytelenségeknek rá kell égniük a Fideszre. Az említett médiabeli, törvényalkotási „nyomulások” ugyanúgy hozzájárultak a csalásos választáshoz, mint a Fidesz által vezérelt más csalások a április 8-án. A kampányban is elmondtam, hogy a kétharmadot meg kell akadályozni. A Fidesz újra szembeállítja az embereket egymással. Az a felelős ezért, aki megteremtette e helyzetet, nem pedig az, aki szóvá teszi. Ami a mostani kétharmad által bekövetkezik, mindazért Orbán Viktor lesz a felelős.

 

– Mikor találkozott a DK elnökségének többi tagjával?

 

– Hétfőn jöttünk össze Budapesten.

 

– Megtartotta a pártagságát?

 

– Természetesen. A jövőben is mindent meg akarok tenni annak érdekében, hogy a Demokratikus Koalícióból még jobb pártot csináljunk. A kialakult helyzetért a rám eső felelősséget vállalom. Ezt várom az elnökség többi tagjától is. Most szombaton összeül az elnökség Budapesten, meghívtak rá engem és Baur Tamást is. Ugyanezen a napon, ugyancsak a fővárosban találkoznak a párt választókerületi elnökei. Este valamennyien kimegyünk a tüntetésre.

 

– Ez azt jelenti, hogy amennyiben megválasztják, a jövőben is kész szerepet vállalni a DK vezetésében?

 

– Kész vagyok elindulni a tisztújításon, melynek pártbeli folyamatát azért tartom nagyon fontosnak, mert a tagság véleménye így tudható meg igazán. A vidéket érintő feladatokat a jövőben is kész lennék vinni. Persze úgy, hogy immár legyen lehetőségem a médiában is megjelenni, hiszen a nélkül kevésbé hatékony ez a munka. A párt kommunikációs embereinek lenne a dolguk, hogy ne szűküljön le a sajtószereplés néhány emberre, hiszen – más eszközök mellett – így lehet eredményesebb a vidéken élők megszólítása. A vidék ma nagy bajban van. Ráadásul az ellenzéki pártoknak nincs ütős vidékpolitikájuk. Gőgös Zoltán és Sallai R.  Benedek jól képviselték ezt az ügyet, de úgy látni, hogy ők visszavonulnak a politikától. Emiatt eggyel több érv szól amellett, hogy a vidék ügyében többet és jobban tegyünk a hatékonyabb megszólalási lehetőségek biztosításával is.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.