2019. március 22., péntek,  Beáta és Izolda
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. április 19., csütörtök
Nemzetközi Fogathajtóverseny Mezőhegyesen
Hét nemzet ötvenhét fogata a startnál
Szerző: M. Szabó Mihály
A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. április 28. – május 1. között, Mezőhegyesen négycsillagos nemzetközi fogathajtó versenyt rendez. Az eseményről április 19-én Mezőhegyesen Farkas Sándor kormánybiztos és Pap István Tibor vezérigazgató tartott sajtótájékoztatót.

A_patanyomok_Mezohegyesre_vezetnek.JPG

 

Mezőhegyes bizonyított

 

A 234 éves Ménesbirtok Európa tenyésztésének meghatározó, évszázados bölcsője, sok éven át irányítója – az utóbbi évek innovatív, korszerű szellemi-, szakmai-, anyagi fejlesztésének eredményeként ismét felkerült a hazai és a nemzetközi lovasélet térképére. Ezt bizonyítja – többek között – az eddigi három világbajnokság, számos nemzetközi és hazai fogathajtó- és rangos díjugrató verseny általános szakmai elismerést kiváltó rendezése. A felújított pályákkal, infrastruktúrával rendelkező, új fejlődési pályára állt intézmény a lovasversenyek kedvelt helyszíne.

 

Számok, tények

 

A mostani, idénynyitó nemzetközi versenyre 56 fogat között 42 magyar és 14 külföldi fogat nevezett. A nemzetközi 4*-os négyesfogathajtó kategória, világkupa pontszerző verseny is. A mezőnyben 26 kettes- és 16 négyesfogat szerepel, mellettük rajthoz áll 8 egyesfogat, 2 póni kettesfogat és 4 hazai A kategóriás kettesfogat is.

 

A résztvevő hét nemzet

 

Ausztria, Chile, Csehország, Horvátország, Románia, Svájc, Magyarország.

 

Világbajnokok a startnál

 

A nemzetközi négyesfogat mezőnyben ott lesz Dobrovitz József négyesfogathajtó- és ifj. Dobrovitz József kettesfogathajtó csapatvilágbajnokunk. Kihívójuk között találjuk a kiváló maraton- és akadályhajtó Jerome Voutazt. A svájci hajtó 2017/18-as világkupa sorozat budapesti állomásán is megmérette magát és második lett és ezüstérmesként zárta az idei fedeles fogathajtó szezont is!

 

Nemzetközi CAIO4*-os négyesfogathajtó verseny országos rendezését évente csak egy alkalommal engedélyezi a Nemzetközi Lovas Szövetség. Ezért a versenynek különös rangja van. A magyar négyesfogathajtók számára ezen túl kiemelt jelentőségű a mezőhegyesi verseny, mivel számukra szintfelmérő is az év egyik kiemelkedő nemzetközi versenyére, Aachenre, (az olimpia után a világ legrangosabb lovaseseményére).

 

A mezőhegyesi versenyt a 2*-os nemzetközi póni- és nagyló egyes-, kettes- és négyesfogatok számára is kiírták.

 

A nemzetközi kettesfogat mezőnyben a házigazda, Mezőhegyes színeiben indul nóniusz fogatával a magyar bajnoki cím védője, Papp János. A 26 kettesfogat között ott találjuk a mezőhegyesi fogat edzőjét, a kétszeres csapatvilágbajnok, Nyúl Zoltánt, starthoz áll a világbajnoki ezüstérmes Hódi Károly is. Chilét a korábban már Mezőhegyesen versenyző, Ricardo Massman képviseli.

 

Az egyesfogatok világbajnokságra készülnek. Számukra fontos felkészülési lehetőség Mezőhegyes. A 8 fős mezőnyben egy osztrák hajtó mellett, hét magyar versenyző áll rajthoz.

 

Két póni kettesfogat adta le nevezését a versenyre, egyes- és négyes pónifogat kategóriában nem indul hajtó.

 

A hazai ,,A” kategóriás kettesfogathajtók számára is megnyitották a versenyt, négyen éltek ezzel a lehetőséggel, közöttük Hegedűs Sándor, a 2017. évi ,,B” kategóriás magyar bajnok.

 

A versenyt vezénylő nemzetközi rangú hivatalos személyek Spanyolországból, Franciaországból, Belgiumból, Hollandiából, Svédországból és természetesen Magyarországról érkeznek.

 

Maratonbírók, beengedő bírók, a pályaszolgálat tagjai, írnokok – közel 50 fő – segíti a gördülékeny, szakszerű, balesetmentes verseny rendezését.

 

Versenyprogram

 

Április 28.

14 óra Díjhajtás

 

Április 29.

09 óra Díjhajtás

 

Április 30.

09 óra Maratonhajtás

19 óra Díjátadó ünnepség

 

Május 1.

09 óra Akadályhajtás

 

Helyszín: Mezőhegyes, Kiállítási Centrum és Lovaspálya, Hársfa u.

 

Kísérő programok – májusi hangulat

 

Április 28.

20 óra Retro Disco, Nonius Hotel rendezvénysátor, DJ Sasa

 

Április 29.

20 óra Retro Disco, Nonius Hotel rendezvénysátor, DJ Sasa

 

Április 30.

10-től – 18-ig Bábika játszóház: népi játszótér, kézműves foglalkozások

18 óra Díjátadó ünnepség, rajzpályázat eredményhirdetése

Közreműködik a Mezőhegyesi Gyöngyszemek Mazsorett Egyesület

20:30 óra Bereczki Zoltán akusztikus koncertje

 

Május 1.           

09:00-tól Főzőverseny “Bográcsos ételkészítő verseny”

10:00-tól – 16:00-ig Bábika játszóház: népi játszótér, kézműves foglalkozások

11:00-tól – 12:00-ig ,,Májusfa mászás”

 

A belépés díjtalan!<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.