2019. február 22., péntek,  Gerzson
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. március 29., csütörtök
Együtt a mezőhegyesiekkel
Szigetvári Viktor a kisvárosban támogatta Bod Tamás választási küzdelmét Simonka György legyőzése érdekében
Szerző: Kiss A. János
Szigetvári Viktor, az Együtt választmánya elnöke és Bod Tamás, Békés megye orosházi székhelyű, 4. számú országgyűlési választókerületének Együtt-ös képviselőjelöltje szerda este Mezőhegyesen tartott lakossági fórumot.

Bod Tamás, az Együtt képviselőjelöltje Békés megye 4. számú választókerületében

 

Kovács István, az Együtt mezőhegyesi elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszámolt arról, hogy a „kamupártok” ajánlási ívein csaknem tucatnyiszor őt is feltüntették aláíróként, családtagjainak adatait szintén felhasználták erre.Az adattokkal való visszaélés, választási csalás miatt megtették a feljelentést. Tapasztalatai szerint területükön sorra letépték a pártok plakátjait – kivéve a fideszeseket. Úgy hallotta, hogy – a mezőhegyesi emberek között ritkán megjelenő – Simonka György (a Fidesz jelöltje a választókerületben) utálja őt, például azért, mert fellépett az ellen, hogy emberein keresztül hozzájuthasson a mezőhegyesi termőföldekhez. (Megemlítette, hogy Simonka György egyes családtagjait a földigénylési jogosultság érvényesítésére kijelölt távolságon belüli Battonyán az erről mit sem sejtő szerb ortodox pap házába jelentették be. Csak jelezzük, hogy a turpisságot a vitalap.hu tárta fel. De aztán „megoldották” a helyzetet: az utca egy másik házába „exportálták” a bejelentkezést…) Emlékeztetett az ellenzéki tüntetések szervezésében vállalt szerepükre, s ott voltak abban a kis csapatban, mely Lázár János felkeresésével megnyitotta Simonka György nem éppen önzetlen földmutyizásának leállítását. Javasolta, hogy a választók menjenek el szavazni, s egyéni képviselőként Bod Tamás nevéhez tegyék az ikszet, pártként pedig az Együttre szavazók táborát gazdagítsák.

 

Balról jobra: Bod Tamás, Szigetvári Viktor és Kovács István

 

Szigetvári Viktor olyan tájékozottsággal beszélt Mezőhegyes mindennapi gondjairól, örömeiről, hogy nem volt kétséges: helyismerete szinte hibátlan. (Elárulta: 2015 óta 25-ször járt a településen. Politikai természetű ügyekben ténykedett többnyire, de gyakori résztvevője a lovas eseményeknek is,  s mint mondta: szereti ezt a kisvárost. (Megindokolta a fórum kezdésének választott időpontját: úgy szervezi e rendezvényeken való megjelenését, hogy a résztvevők hazaérjenek Kálmán Olga műsorára…)

 

Hangsúlyozta: bár fontos szerepe van a város életében, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. jövője nem azonos a városéval. Emlékeztetett: a Ménesbirtok megmentése az ellenzék, a polgármester és Lázár János közös fellépése eredményeként valósulhatott meg. Külön méltatta az MSZP elnökhelyettesének, Gőgös Zoltánnak az érdemeit az ügyben: ő mezőgazdasági szakemberként is hitelesen tudta leleplezni a „Simonka-terv” hátsó szándékát. Ha nem így történik: Simonka György közreműködésével a Fidesz egyszerűen legyalulta volna a Ménesbirtokot. A városháza előtti, ellenzéki összefogással megvalósított tüntetés vetett véget Simonka György csalárd törekvésének. Szóba került az Együtt színeiben Csepelen, Németh Szilárd ellenében induló, győzelemre esélyes Szabó Szabolcs „kalandja” az MSZP-vel: a „tájidegen” Bangóné Borbély Ildikó szerepeltetése veszélyezteti az ellenzéki sikert. (Talán érdekel másokat is: Szabó Szabolcs Gyula környéki „gyerek”.) Mezőhegyes városának megmentése sem képzelhető a Fidesz leváltása nélkül: az iskolák világának dolgairól nem Budapesten kell dönteni; meg kell szüntetni, hogy a közoktatás „lebutítása” folytatódjon; véget kell vetni annak, hogy a felsőoktatásba egyre nehezebben juthassanak be a fiatalok. Az sem folytatható, hogy az állam kirúgatja a könyvtárosokat, az iskolai kisegítőket, önkormányzati dolgozókat, hogy aztán kisebb bérért közmunkásként „visszafoglalkoztassák” őket.

 

Néhányan a résztvevők közül...

 

Szigetvári Viktor felvetette: ha nálunk nem lesz változás, akkor például a románok is elhúznak mellettünk. Megosztotta a tapasztalatát: az autópálya segítségével ma lényegesen gyorsabban lehet eljutni például Budapestre. Ám az M44-es autóút építése csigalassúsággal folyik. Békéscsabáról már a McDonald's is odébb állt.

 

Szigetvári Viktor kijelentette: a bal- és a jobboldali ellenzék politikai megegyezése nélkül nehezen képzelhető el a kormányváltás. A hódmezővásárhelyi tanulságok önmagukért beszélnek. Vona Gábor hibája, ha kitartanak amellett, hogy mind a 106 választókerültben önállóan indítanak jelöltet. Különösen a nagyobb településeken kellene visszaléptetni a kevésbé esélyes jelöltjeiket. Nyilván ennek ellensúlyozása is megtörténhetne. Véleménye szerint a Jobbik vitaképes párt. A Fidesz viszont csak (akár háborús) gyűlölködésre képes – és szítja is azt.

 

Ő is Bod Tamás megválasztását javasolta. Indokai: olyan politikus, aki vállalja a konfliktusokat is; Simonka György ellenében fellépett, noha fenyegetéseknek volt kitéve. Meggyőződése szerint Simonka György megverhető.

 

Szigetvári Viktor

 

Országosan kölcsönös visszaléptetésekkel számol. Szigetvári Viktor jó szívvel emlékezett meg Juhász Péterről, aki visszarettentette Rogán Antalt attól, hogy elinduljon Budapest V. kerületében. Azt mondta: kormányváltó hangulat van Magyarországon. Az embereknek a nyolc év alatt elegük lett a feudális viszonyokból, s nem akarnak félelemben élni. A szavazófülkében nem kell félni: ott mindenki egyedül van.

 

Bod Tamás Simonka Györggyel kapcsolatos konfliktusait így jellemezte: perben, haragban és harcban áll vele. Ezzel indokolta azt is, hogy ebben a választókerületben indult a választáson. Rámutatott: míg a rendszerváltáskor Békés megye az erősorrend szerinti középmezőnyben foglalt helyet, mára az utolsó három egyike. S Dél-Békés osztja a sorsát… (A 174 magyar kistérség rangsorában az utolsó 10-ben található.)  Kilátástalanság, elvándorlás, a jövőkép hiánya jellemzi ezt a vidéket. Megdöbbentő adattal támasztotta alá mindezt: a rendszerváltáskor 430 ezer lakosa volt Békés megyének, tavaly, az év végén már csak 360 ezren laktak itt. Emlékeztetett: a kormány nem tudja kampánytémaként megjeleníteni azt, hogy rendet tett volna az egészségügyben, az oktatásban és más területeken; egyedül és ezek helyett egyre hevesebb gyűlöletet szít az emberek között. Aki nem megy el választani: tulajdonképpen Orbánra szavaz – mutatott rá Bod Tamás.

 

...s további mezőhegyesiek...

 

Ezt követően Szigetvári Viktor kérdésekre válaszolt. Számszerűen levezette, hogy milyen eredményeket kell elérnie az ellenzéknek, ha győzni akar. Hangsúlyozottan politikai megállapodásokra van szükség – figyelmeztetett. Úgy vélte, hogy még húsvét előtt megtörténhetnek a kölcsönös visszaléptetések. A változás komoly indoka: el kell kerülni forradalmat, polgárháborút. S egy megjegyzése még: „A közmédiát ki kell söprűzni, mert ami ott folyik…” Amit elkerülhetetlennek tart: Mészáros Lőrinc kipenderítése az iszonyatosra duzzadt vagyonából, melyet vissza kell juttatni az államnak.  Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a választók ugyan tudni fogják, mely ellenzéki jelöltnél hasznosul legjobban a szavazatuk, ám ennek felismerésében segíteni kell őket.

 

Szigetvári Viktor szólt a vidéki sajtó helyzetéről is. Gyakorlatilag valamennyi a Fidesz pártcéljait szolgálja, s állami hirdetésekből él: a lapok példányszámai visszaesnek, a piacról származó hirdetések száma alábbhagyni látszik. (Tudják az ellenzékiek, hogy az ott dolgozó újságírók, szerkesztők kiszolgáltatott helyzetben vannak; vidéken nincsenek más lapok, ahová elmehetnének dolgozni; évek, évtizedek sajtóbeli tevékenysége után alapszakmájukba nincs esélyük visszatérni. Érzékelik azt is, hogy a főszerkesztők, s egy-két bizalmi ember kivételével e szerkesztők, újságírók igyekeznek szakmai tisztességüket, becsületüket megtartva végezni a munkájukat – fejtette ki a fórum utáni beszélgetésben.) Álláspontja szerint az ellenzék győzelme esetén koalíciós kormányzásra kell készülni, s mielőbb intézkedni szükséges a demokrácia és a jogállamiság helyreállítására.

 

...s még voltak egy páran

 <
++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.