2019. február 22., péntek,  Gerzson
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2018. február 24., szombat
Kampány a drogok ellen
A drogdílerek hazugságait mutatták be az utcán
Szerző: M. Szabó Mihály
Megmozdulást szerveztek a droghasználat megelőzésére a hideg idő ellenére. Az önkéntesek célja az volt, hogy minél többekkel ismertessék meg a drogok veszélyeit, mielőtt a drogdílerek hazugságai jutnának el hozzájuk

Az_aktivistak_oktatofuzeteket_loknek.jpg

 

Az Igazság a drogokról kampány keretében több tucat budapesti lakos gyűlt össze a város három fő csomópontján. Mára már szinte hagyomány, hogy a fővárosiak csatlakoznak az Igazság a drogokról kampányhoz. Ennek részeként idén, a drogokkal kapcsolatos tényekre, és veszélyekre figyelmeztető oktató füzeteket osztottak a helyi járókelőknek.

 

Az önkéntesek között voltak diákok, szülők, vállalkozók, és művészek is. A járókelők között egy nagymama külön megjegyezte a vele sétáló unokájának, hogyha hazaérnek, akkor együtt átolvassák a füzetet. Az akció részeként közel hatvan önkéntes mintegy 6.000 járókelőnek adta át az oktató füzetet.

 

A megmozduláson részt vett a Drogmentes Világért Alapítvány magyarországi vezetője is. Elmesélte, hogy nemrégiben tartott drogmegelőző előadást egy középiskolában, ahol a diákok nagy százaléka már drogfüggő volt. „Az előadás után egy tizenhét éves srác odajött hozzám, és elmesélte a történetét, hogy először tizenhárom évesen szívott füvet. Mostanra már szív reggel, és lefekvés előtt. Ahogy meghallgattam, egy ponton megnyílt, és elmondta, hogy tudja, hogy csúszik szét az élete. Míg régen voltak céljai, mostanra már nem tud mibe kapaszkodni. De azt is mondta, hogy az utóbbi időben annyira lehengerli az élet, hogy már egyszerűbbnek látja, ha csak betompítja magát, és nem kell szembenéznie az élettel. Sajnos ez nem egyedi eset. De pont ezért csinálunk ilyen megmozdulásokat, mert Magyarországon magától értetődővé kell, hogy váljon az egymásért való felelősségvállalás a droghasználat megelőzésében. Segítenünk kell a fiatalokat, hogy megismerjék az igazságot, még mielőtt túl késő lenne.” – mondta Németh Gergő.

 

A társadalmi megmozdulásra már különösen igény volt. Az Igazság a drogokról felvilágosító kiadványok ugyan egyszerűen vannak megfogalmazva, de kitérnek konkrét hazugságokra, amiket drogdílerek mondtak droghasználóknak, hogy rászedjék őket. Mivel tartalmilag nincsenek túlbonyolítva, de tartalmazzák a téma valós tényeit, ezért tudják sikerrel használni rendőrök, pedagógusok, szülők egyaránt. Így a fiatalok is könnyen megértik belőle, hogy a valódi kérdés, hogy a drogokat, vagy az életet választják. A valós adatok megismerése után pedig a fiatalok saját elhatározásukból tudnak dönteni. Drogosok gyakran elmondják, ha előre tudták volna, mivel fog járni a droghasználat, akkor bele sem kezdtek volna.

 

A Drogmentes Világért Alapítvány tevékenysége már Magyarországon is évek óta zajlik. A tapasztalat, melyet az Alapítvány 160 országban való jelenléte biztosít, a mostani budapesti megmozduláson is megnyilvánult. Épphogy elkezdődött három budapesti helyszínen az Igazság a drogokról füzetek osztása, máris érdeklődők állították meg az önkénteseket. Az egyik helyszínen egy tanár kért további Igazság a drogokról füzeteket. És volt, ahol egy férfi alkoholista barátai miatt kért további füzeteket, hogy megmutathassa nekik az alkoholról szóló részt.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.