2018. október 19., péntek,  Nándor
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2017. november 18., szombat
Beléjük helyezett bizalom
Évek óta semmilyen munka nem kezdődött meg a két tótkomlósi szociális szövetkezetben, most mégis 600 ezer forintot osztott szét közöttük a nagyvonalú városvezetés
Szerző: Kiss A. János
Reggeli fél nyolcra hívták össze a képviselőket soron kívüli testületi ülésre-testület tagjait soron kívüli ülésre Tótkomlóson, november 15-ére, szerdára. Van, aki szerint ezzel vagy hasonló trükkel nem ritkán „kürtöli” össze a képviselőket a város fideszes vezetése. Ahogy hallani, az sem ritkaság, hogy a napirendi javaslatot és az előterjesztéseket nem a meghatározott határidőben, hanem egy-két nappal juttatják el hozzájuk – ha nem éppen az ülés kezdete előtt percekkel osztják szét egyiket-másikat. Ugyan a főállású és a társadalmi megbízatású alpolgármesteren nem feltétlenül lehet számon kérni a vonatkozó (persze, egyáltalán nem firkáns) igazgatási ismereteket, de egy jogász képzettségű polgármestertől azért elvárható lenne a jogállami demokratikus szabályok kellő ismerete és tisztelete. Persze lehetséges, hogy valami egetverően fontos és sürgős ügy igényelte a tüsténkedést, de az eset láttán olyasminek is tűnhet a dolog, mint az, amikor Micimackónak sürgős aludnivalója támadt…

Dr. Garay Rita polgármester (jobbra) a vitában gazdag 2017. július 1-jei testületi ülésen, tekintete irányából megbecsülhető, hogy vitapartneréhez, Zsura Zoltán ellenzéki képviselőhöz intézi szavait

 

A városi honlap testületi „rovatában” megtaláltuk (a bizonyára „idejében” feltett) meghívót, melyből kiderül, hogy nyilvános ülésről volt szó, négy napirenddel. (A sürgősség annál inkább érthetetlen, hogy november 21-ére ugyancsak összehívtak egy soron kívüli ülést a fürdő úszómedencéje fölé emelt sátor helyzetének – végre-valahára történő – rendezését megcélozva.) De a képviselők dolga, mi sürgős nekik, mi nem.

 

A magunk részéről a 2. napirendi ponton akadt meg a szemünk, mely a Tótkomlósi Feldolgozó és Állattartó Szociális Szövetkezet, valamint a Tótkomlósi Értékteremtő és Szolgáltató Szociális Szövetkezet kérelméről szólt. E két szövetkezet körüli botrányos helyzetről mi is írtunk, s tudósítottunk az e témát (hosszan) érintő testületi ülésekről.

 

Nofene, a polgármester nagyvonalú, a testület akaratát is felülíró (alapításkori) képviseleti tevékenysége mégiscsak valamilyen eredménnyel járt?! De – tovább olvasva a szöveget – legott le is kellett lombozódnunk: e percig sem kezdett munkába egyik (úgynevezett) szociális szövetkezet sem. Ellenben a két gazdálkodó(nak számító)  szövetkezet egyaránt (külön-külön) 300-300 ezer forinttal kívánta „lehúzni” a képviselő-testületet. Pontosabban a tótkomlósi önkormányzatot, a város polgárait. S nem is kellett csalatkozniuk a reményeikben.

 

Úgy tudjuk, hogy – vélhetően fontosabb dolgaik miatt – nem vett részt az ülésen a három ellenzéki képviselő, s talán legalább egy fideszes tag sem.

 

A két, egyelőre csak formálisan működő szociális szövetkezet külön-külön ugyanazt kérte, ugyanolyan indokkal. A legjobb, ha a dr. Garay Rita polgármester által jegyzett előterjesztés egyik ténymegállapító szakaszát szó szerint idézzük: „A két szociális szövetkezet jogi helyzete rendezett, a Gyulai Törvényszék, mint cégbíróság által bejegyzésre kerültek, bankszámlanyitás megtörtént, a könyvelési feladatok ellátása biztosított, a Központi Statisztikai Hivatal felé fennálló kötelező adatszolgáltatás rendszeresen megküldésre kerül, azonban a szociális szövetkezetek a tényleges működésüket még nem kezdték meg. Tekintettel arra, hogy a két szociális szövetkezet érdemben gazdasági tevékenységét ez idáig nem kezdte meg, így bevétele sem keletkezett. Azonban a bejegyzett társaságokra vonatkozó jogszabályi kötelezettségek teljesítése – többek között a bankszámlanyitási és vezetési kötelezettség, a könyvelési feladatok elvégzése – kiadásokat keletkeztetett a szociális szövetkezeteknél. A könyvelés költsége havonta, szociális szövetkezetenként bruttó 10 OOO Ft, a számlavezetési díj költsége 565 Ft havonta, szociális szövetkezetenként. A Tótkomlósi Értékteremtő és Szolgáltató Szociális Szövetkezet 2017. október 25. napján, a Tótkomlósi Feldolgozó és Állattartó Szociális Szövetkezet 2017. november 2. napján megtartott közgyűlésén arról határozott, hogy a felmerült kiadások megfizetésére, a gazdasági stabilitás megőrzése érdekében, rendelkezésre álló fedezet hiányában, kérelemmel fordulnak aTisztelt Képviselő-testülethez, melyben mindkét szociális szövetkezet 300 OOO Ft összegű működési támogatást kér Tótkomlós Város Önkormányzatától. (Félreértések elkerülésére: összesen 600 ezer forintról van szó.) A tótkomlósi „értékteremtők” még egy lépést tettek a pénz „elfogadhatósága” érdekében: „…kikerült az alapszabályból az a rendelkezés, hogy a tagi kölcsönök együttes összege nem haladhatja meg a saját tőke kétszeresét”. Persze, ha jól látjuk, itt nincs szó kölcsönről, egyszerűen várják az önkormányzat egyösszegű működési támogatását. Az egyik szövetkezet esetében például a kért 300 ezer forint az önkormányzat alapításhoz letett összegének több mint negyvenszerese…)

 

 

Az eddig kapavágásnyi produktív munkát sem végző szövetkezetek vezetése, tagsága időről időre változik, porlad, lemorzsolódik. Egy iránytűvel a kezünkben talán eligazodunk a csereberéken. (Korábban már beszámoltunk lemondásokról, újabb személyek megválasztásáról, amit most szemlélünk meg, ahhoz képest újdonságnak számít.) Az „értékteremtők” körében kilépésről, lemondásról, belépésről, megválasztásról olvashatunk. A „feldolgozók” most nem „kavarogtak”, ám korábban köreikben is voltak változások: négyen kiléptek, ketten lemondtak vezető tisztségükről, egy valaki pedig elhunyt.  A két szövetkezet tagságában gyakran fordulnak elő azonos nevek.

 

 

Egy valami viszont több mint két éve változatlan: a temérdek könyvelési munka ellenére semmilyen érdemi munka nem indult meg a két szociális szövetkezet egyikében sem…<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.