2018. november 21., szerda,  Olivér
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2017. november 09., csütörtök
Romániába „passzolták el” a lopott gabonát?
A sokszázmilliós „tótkomlósi búzaeltulajdonítási ügy” újabb nyomozási határnapja: (idén) december 11-e
Szerző: Kiss A. János
Bő fél éve tudtuk meg a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság kérdéseinkre adott válaszából, hogy immár lopás gyanúja miatt nyomoznak a – közkeletűen „tótkomlósi búzaeltulajdonítási ügyként” emlegetett – büntetőeljárás során. Legutóbb idén március 31-én érdeklődtünk az eljárás állásáról. Nem hivatalosan azóta is időről időre felbukkannak ellenőrizetlen híresztelések például újabb (hol tanú-, hol gyanúsítotti) kihallgatásokról, de az évek óta lassan mozduló ügyben a közvélekedés immár felveti a hatóságok felelősségét is – annak ilyen mértékű elhúzódása miatt. Most feltett kérdéseink között ez utóbbiról is érdeklődtünk a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságtól. Gyors válaszaikat köszönjük.

Képünk illusztráció! (Forrás: YouTube)

 

Kérdéseinket dőlt, a válaszokat normál betűkkel közöljük.

 

– Folyik-e még a büntetőeljárás a szóban forgó ügyben; ha nem, akkor megszüntették-e, s milyen indokolással, illetve vádemelési javaslattal áttették-e az illetékes ügyészségre?

 

– Válaszadásunk időpontjában a nyomozás a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán folyamatban van.

 

– Amennyiben változatlanul nyomozási szakban tart az ügy vizsgálata, akkor az ügyészség milyen újabb határidőt állapított meg az eljárás folytatására?

 

– A nyomozás határideje 2017. december 11-e.

 

– Megfogalmazható-e az, hogy milyen okok miatt nem sikerült mindeddig pontot tenni a nyomozás végére?

 

– A nyomozás rendkívül szerteágazó. Több gazdasági társaság – köztük a nyomozás idején már nem működő gazdasági társaságok – tevékenységének részletes vizsgálata történik. A tényállás, illetve a büntetőjogi felelősség kérdésének teljes körű tisztázása érdekében több igazságügyi szakértői vélemény készült, illetve jelenleg is készül. A nyomozás során a rendőrség nemzetközi bűnügyi jogsegély keretében más állam nyomozó hatóságával is felvette a kapcsolatot.

 

– Milyen eljárási cselekmények elvégzésétől várható a nyomozás (ilyen vagy olyan) lezárása, s ennek időigénye napokban, hetekben vagy hónapokban fejezhető-e ki?

 

– A rendőrség minden olyan nyomozási cselekményt elvégez, amely a tényállás tisztázása és a büntetőjogi felelősség gyanújának megalapozása érdekében szükséges. A nyomozás lezárása ezeknek az eljárási cselekményeknek a befejezését követően történik meg.

 

– Számszerűen megismerhetjük-e, hogy hány személyt hallgattak ki tanúként, gyanúsítottként; történtek-e őrizetbe vételek, előzetes letartóztatások, s ha igen, milyen számban; intézkedtek-e vagyoni biztosítékok érvényesítésére az ügyben, amennyiben igen, hány eset en és milyen összesített forintértékben?

 

– A gyanúsítottak száma legutóbbi válaszadásunk óta nem változott, a tanúk számáról a rendőrség nem közöl adatot. Őrizetbe vétel, előzetes letartóztatás a nyomozás során nem történt. A vagyoni biztosítékok érvényesítése érdekében a rendőrség minden szükséges és lehetséges intézkedést alkalmaz, ezek az intézkedések folyamatban vannak.

 

– A hosszú – akár egy esetleges bírósági eljárásra is kiható – időmúlásra tekintettel készthetünk-e alaposabb tájékoztató interjút az ügyről, egy, a rendőrség által arra kijelölt nyomozóval, vizsgálóval?

 

– A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a folyamatban lévő nyomozásról több információt nem hoz nyilvánosságra, részletesebb tájékoztatással nem tud szolgálni.

 

*

 

A ügy további sorsát is igyekszünk figyelemmel kísérni. Az előzményekről itt talál írást.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.