2018. július 15., vasárnap,  Henrik és Roland
 
 
 
 

Címlap

[Sport]
2017. július 20., csütörtök
Nemzetközi fogathajtó verseny
Mezőhegyes ismét kiváló házigazda volt
Szerző: F. K.
Kereken három éve, hogy az I. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának rendezésével Mezőhegyes ismét felkerült Európa lovassportjának térképére. Az utóbbi évek innovatív szakmai, szellemi, anyagi, műszaki fejlesztések eredményeként a patinás intézmény azóta sorra, rendre a rangos fogathajtó versenyeknek házigazdája. A július 13-16-i nemzetközi fogathajtó versenyen – rekord nevezéssel – 83 fogat, hat nemzet hajtói, köztük három magyar világbajnok ült bakra. A kiváló rendezés és a rusztikus környezeti kultúra az esemény jóhírét erősítette.

Szilagyi_Zsolt_dijhajtas.jpg

 

A versenyt megtisztelte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

A legnagyobb érdeklődés a 32 fogatot starthoz szólító kettesek versenyét kísérte, ahol – Lázár Zoltán és Hölle Martin kivételével – a lipicai világbajnokságra készülő magyar keret tagjai is starthoz álltak.

 

Lázár Vilmos, a díjhajtó-, a maraton- és az akadályversenyt megnyerte, 141,78 ponttal végzett az élen.

 

Amennyire örömteli tizenegyszeres világbajnokunk kirobbanó, világszínvonalú teljesítménye – a fogatjövő okán – legalább annyira elgondolkoztató, hogy az őt második helyen követő Kákonyi Norbert (166,82) és a harmadik ifj. Nagy Tibor (170,81) válogatott kerettagokat 25-30 ponttal előzte meg. Lázár megjelenése, eleganciája, koncentráló-képessége, versenyzési stílusa, elkötelezettsége, lovasainak teljesítménye láttán, még nagyobb volt a különbség!

 

További győztesek:

 

Egyesfogat: Meskóné Orosz Mária (171-65), póni kettesfogat: Lehőcz Dávid (167-81), négyesek: Palkovics Dávid (184,79), a junior póni egyes: Szaller Zsófia (167,60).

 

A B-kategóriás versenyt Erdős Krisztián György (177,51) nyerte.

 

A szeptember 20-24. lipicai kettesfogathajtó világbajnokságon startoló keretet és a csapattagokat Tóth Tamás szövetségi kapitány nyilvánosan később jelöli ki. A döntést nehezíti, hogy a rendező ország még nem közölte, hogy a vb-n országonként öt, hat, esetleg hét hajtó indulhat.

 

A versenyen 12 ló érte el a szeptember 7-10-i mezőhegyesi III. Fiatal Fogatlovak Világbajokságára előírt szintet. (Korábban Mindszenten 7 ló minősült.)

 

Az utolsó vb-minősítő versenyt augusztus 5-6-án Füzesgyarmaton rendezik.

 

Farkas Sándor, kormánybiztos így összegzett: „Az eddigi fogatversenyek, a két Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának tapasztalatai, valamint mértékadó szakértők elismerő véleményei szerint a mezőhegyesi lovaspálya és infrastruktúrája nemzetközi fogatversenyek színvonalas helyszíne. A megtisztelő elismerés alapján most azon dolgozunk, hogy mihamarabb rangos díjugrató és military versenyeket rendezzünk Mezőhegyesen. A versenyeken szereplő lovak eredményei fontos és megbízható információkat adnak a tenyésztői munkához is.”

 

„83 fogat, egyre több néző, elismerő vélemények. Mindezek mutatják, hogy Mezőhegyes beépült a fogathajtás vérkeringésébe. Minden verseny más, újabb és újabb adalékkal szolgál a rendező-házigazdának. A mostani versenyünk tapasztalatait következő versenyünk, a szeptember 7-10. III. Fiatal Lovak Világbajnoksága rendezéséhez természetesen hasznosítjuk. Mezőhegyes rangja, hírneve kötelez!” – fogalmazott Pap István Tibor vezérigazgató.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.