2021. december 2., csütörtök,  Melinda és Vivien
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2016. szeptember 27., kedd
Fizetnie kell a battonyai katolikus iskolának
Az ítélet jogerős, legfeljebb (módfelett kicsinyes) felülvizsgálati kérelemmel próbálkozhat a felperes
Szerző: Kiss A. János
Tegnap tartották meg annak az ügynek a II. fokú tárgyalását, melyben a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő Battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Általános Iskola és Óvoda (alperes) volt tanárnője (felperes) az iskolát munkabére, illetménye, egyéb anyagi juttatások elmaradása miatt perelte. Az I. fokon eljáró Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság idén május 17-én ítéletében arra kötelezte az alperest, hogy 15 napon belül fizessen meg a felperesnek – nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlék címén – 290 ezer 400 forintot. A Gyulai Törvényszék mostani, jogerős ítéletében helybenhagyta az I. fokú ítéletet. Fellebbezésnek nincs helye. (Az alperes legfeljebb felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a Legfelsőbb Bírósághoz, de az ügy ismeretében megkockáztatható, hogy ennek nem sok esélye lenne – A szerk.)

Képünk illusztráció! (Forrás: m.koloknet.hu)

 

A tárgyaláson mindkét fél fenntartotta álláspontját, kérelmét. A törvényszék eljáró tanácsa úgy ítélte meg, hogy Battonya társadalmi, gazdasági, infrastrukturális szempontból elmaradott térségnek számít, a városkában a munkanélküliek aránya meghaladja az országos átlagot. Az alperes fellebbezése azon a munkáltatói vélelmen alapult, hogy Battonya város, s a jogosult településeket felsoroló lista címében a „községek” kifejezés szerepel. Az első fokon meghozott ítélet a „község” – „város” fogalmakat szinonimának (rokon értelmű, hasonló jelentésű szónak vagy kifejezésnek) tekintette. Az alperes jogi képviselője arra hivatkozott, hogy az érintett időszakban a vonatkozó jogszabály a „községek” címszó alatt nevesítette a jogosult településeket, Battonya pedig város volt. (Noha az említett listán szerepelt.)

 

A másodfokú ítélet helybenhagyta az elsőfokú döntést. Hangsúlyozta, hogy a nehéz körülmények között végzett munka az említett település iskoláiban is fennáll. (Úgy tudjuk, hogy a battonyai szerb és román általános iskola érintett pedagógusai meg is kapják az állam által biztosított többletjuttatásokat – A szerk.) A törvényszéki ítélet szóbeli indokolása szerint nincs indoka annak, hogy a nehéz körülmények között végzett pedagógusi munka megítélésében különbséget tegyenek városi és községi munkavégzés között. Az alperes által említett jogszabály 2015. évi módosításakor a jogalkotó a „község” kifejezést  „településre” módosította, amivel utalt arra, hogy korábban is a jogosultságok a listán szereplő községeket, városokat (pontosabban az ott dolgozó pedagógusokat) egyaránt megillették.

 

Az ítélet nyomán reális esélye lehet annak, hogy a munkáltató az iskola valamennyi érintett pedagógusának megigényli és kifizeti a szóban forgó jogosultságokat – ha nem, várhatóan további pedagógusperekkel kell számolnia.  (S akkor még fel sem mértük azon iskolák körét, melynek pedagógusai országszerte hasonló jogsértések áldozatai lehetnek.)  <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.