2023. szeptember 26., kedd,  Jusztina
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2023. augusztus 23., szerda
Tóth Péter zongorajátéka a csúcson
Egy falatot sem evett a művész az Amszterdam-Budapest repülőjáraton
Szerző: László Erzsébet
A kérdés nem véletlenül hangzott el hétfőn este Orosházán, a Művészetek Házában, ahol a békéscsabai születésű Tóth Péter fergeteges, nagy sikerű zongorakoncertet adott, telt ház előtt: a művész dolgozni vagy vakációzni érkezett haza? Az édesanya, Klára nem jött zavarba, és csak a közönségre mutatott, mondván, a zeneszeretők számon tartják az Egyesült Államokban élő fiatalember érkezését, hogy aztán kipipálják a naptárban a koncert időpontját.

Lenyűgöző virtuozitással koncertezett Tóth Péter Orosházán, tovább gyarapítva rajongóinak táborát

 

Három fellépés fért az idei nyári, egyhónapos itthon-tartózkodás tartamára. Augusztus 19-én Tóth Péter Cegléden, az Erkel Ferenc Zeneiskolában koncertezett, óriási sikert aratva. Egy Messenger- üzenetben olvastuk ezt a méltatást: ,,Nagyon jó volt a koncert, állva tapsoltak, hurráztak. Péter hozta a megszokott, kiemelkedő formáját, pedig iszonyatosan meleg volt, és némelyik darab igen pörgős tempót diktált. A zeneiskola 90 éves, egykori igazgatója elsírta magát: milyen szomorú, hogy az ilyen zseniális tehetségek kénytelenek külföldre menni, ha boldogulni akarnak…”

 

A program kezdetére teljesen megtelt a Művészetek Házának terme (Fotó: Kovács Erzsébet)

 

Ami viszont jó és örvendetes, hogy a művész nem szakadt el szűkebb és tágabb értelemben vett szülőhelyétől, s ezt koncertek sorozata fémjelzi leginkább, no és a hűséges törzsközönség, melyhez mindig csatlakoznak új rajongók. Mint ahogy hétfőn, augusztus 21-én is felbukkantak új arcok, amikor az Orosházi Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Muzsikáló Gyermekekért Alapítvány által szervezett koncertre érkeztek a zenekedvelők.

 

Ajándékkal lepte meg Kardosné Bánhidi Éva igazgató a művészt. A csomagolásra saját kezűleg készített szőlőfürtöt és zongorabillentyűket erősített

Percekkel a kezdés előtt valaki megjegyezte, szívfacsaróan kevesen jöttek, ám a köszöntőre csodálatos módon megtelt a terem. Kardosné Bánhidi Éva, az alapfokú művészeti iskola igazgatója valamennyi, felcsendülő mű előtt részletesen szólt a szerzőkről, a darabokról, születésük körülményeiről. Először azonban a művész pályafutását ismertette röviden:

 

- Tóth Péter tizenegy évesen kezdett zongorázni Békéscsabán, Csontos József Attila növendékeként, majd két és fél év zongoratanulás után felvételt nyert a budapesti Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol Nádor György, Réti Balázs és Bihary László osztályába került. A Zeneakadémián megszerzett diplomája után, 2008-ban az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait Ungár Tamás, majd Anton Nel növendékeként. 2015-ben megszerezte a doktori fokozatot a University of Texas at Austin egyetemen. A 2016 óta New Jersey-ben élő fiatal művész többek között a weimari, a budapesti, a Los Angeles-i nemzetközi Liszt zongoraverseny, és a Los Angeles-i Nemzetközi Paderewski Zongoraverseny győztese. Tavaly októberben teltházas önálló koncertet adott a New York-i Carnegie Hallban. Jelenleg a Fairleigh Dickinson Egyetem zongoratanára. Bár közel húsz országban koncertezett a Távol-Kelettől Dél-Amerikáig, mindig szívesen jön Magyarországra, Békés vármegyét tekinti otthonának. Tóth Pétert generációjának egyik legjelentősebb Liszt-előadójaként tartják számon.

 

 Elismerést érdemelt Nagy Gyula is, aki a zongorát felújította, és rendszeresen hangolja. A mostani koncertre is ő készítette fel a hangszert (Fotó: Kovács Erzsébet)Orosházi műsorában Chopin: Noktürnök Op. 15, Johannes Brahms: Három Intermezzo, Op. 117, valamint Liszt művei szerepeltek: a H-moll Ballada, S. 171; a Funérailles, S 173; az Obermann Völgye, S. 160; az Erdőzsongás, S. 145, valamint a VI. Magyar Rapszódia, S. 244.

 

A repertoár lenyűgöző volt, a lassú, romantikus dallamoktól kezdve a harcos csatazajt és gyászt idéző erőteljes zenei kifejezésen át a természet hangjainak, végül a magyaros dallamoknak a felidézéséig. A több mint kétórás koncert során a művész az első pillanattól az utolsóig együtt élt a zenével, mélyen átélve és tolmácsolva, ritkán látott virtuozitással. A művészetek házának terme ugyan nem hatalmas, ám a koncert a világ bármelyik fényes színpadán hatalmas sikert arathatott volna.

 

A zongoraművész kimerítő játéka után Kardosné Bánhidi Éva ajándékkal lepte meg Tóth Pétert. A csomagolásra rögzített szőlőfürt és a zongorabillentyűk az ő keze munkáját dicsérik. Hasonlóképpen ajándékkal köszönte meg az igazgató Nagy Gyulának a sokéves munkáját, melynek során felújította, és rendszeresen hangolja a teremben lévő zongorát, mint ahogy a mostani koncert előtt is tette.

 

Tóth Péter augusztus 8-án érkezett Magyarországra. A szüleinek is tartogatott egy kívánságot: amikor Budapestre mennek érte, legyen az autóban egy kis jó csabai kolbász, mert már nagyon kiéhezett a hazai ízekre. Ezért az Amszterdam-Budapest közötti repülőjáraton egy falatot sem evett. A szülők egy ismerőstől vették a vastagkolbászt, kenyeret és csípős paprikát csomagoltak mellé. Péternek csupán egyetlen dolga volt a hazafelé vezető úton: jókat falatozni az igazi csabaiból. A másik kívánsága is teljesült, otthon rakott krumpli várta, és az asztalon pluszban ott kínálta magát a következő szál csabai vastagkolbász. A szülők, a jaminai otthon mindig várja haza Pétert. A szobájában ugyanazok a bútorok, tárgyak találhatók, mint amikor ,,vándorbotot ragadott”, és az Újvilágban próbált szerencsét.

 

 A koncert után Tóth Péter a szüleivel, édesapjával, Istvánnal és édesanyjával, Klárával

 

Tóth Péter szeptember 8-án utazik vissza az Egyesült Államokba. A zenekedvelő közönség még egy alkalommal láthatja és hallhatja a művészt: augusztus 27-én, 18.00 órától a Békés Megyei Szimfonikus Zenekarral közösen nyárbúcsúztató hangversenyt tartanak Békéscsabán, a Szent István téren. A műsoron igazi komolyzenei slágerek szerepelnek: Beethoven: István király – nyitány, Liszt: Magyar fantázia, Borodin: Poloveci táncok, Gershwin: Kék Rapszódia. Vezényel: Rázga Áron. Rossz idő esetén a koncertet a Csabagyöngye Kulturális Központban rendezik.

 <
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.