Címlap
Kenyeret süthetünk töltötten, amikor csülköt, szárnyas mellehúsát sütünk kenyértésztába. Bevallom a kenyér ropogós héját, a durcáját kedvelem gyermekkorom óta, csak úgy magában, ahogy letörtem a még meleg kenyérről, amikor a kemencéből kiszedte édesanyám.
Ennek emlékére, ma, a buborékos kenyér elkészítését ajánlom. Azonban a liszt magas szénhidráttartalmú alapanyag ezért a fogyni vágyók, a cukorbetegek, a búza fehérjére érzékenyek csak a számukra megengedett lisztet használják és fogyasztáskor a mennyiségre figyeljenek.
Buborékos kenyér receptje
50 dkg liszt - frissen szitáljuk a dagasztótálunkba.
1 tasak por élesztő, vagy fél csomag 2,5 dkg mennyiségű friss élesztő.
1 tk só
csipet cukor - mokkáskanál cukor ez a csipet.
2 evőkanálnyi olaj
3 dl langyos víz, amit apródonként adunk a tésztához összedolgozáskor.
A lisztbe kis mélyedést készítünk, a hozzávalókat ideöntjük, majd összedolgozzuk. Legalább 10 percig munkáljuk a tésztát, hogy szép sima legyen. Letakarjuk a kidolgozott tésztánkat fehér abrosszal és szoba hőmérsékleten 45 percig kelesztjük.
Sütéshez előkészítünk egy kerek vagy szögletes kapcsos tortaformát és alját, oldalát kivajazzuk. A kelesztés után a tésztából lecsípünk dió-, vagy tojás nagyságú darabot, kerekre gömböjítjük és sorban, a tortaformába rakjuk. Amikor elfogyott a tésztánk és a golyócskák sorban ülnek egymáson, még letakarva pihentetjük 15 percig a formában a tésztagolyókat.
A sütőt bekapcsoljuk, és 200 fokon sütjük a kenyeret. Mielőtt sütőbe tennénk a kenyeret, vizes ecsettel megkenjük a tetejét és kevés lisztet hintünk rá teaszűrővel. Az előmelegített sütőbe toljuk a formában a kenyerünket és 35-40 percig aranysárgára sütjük.
Sütőből kivéve a már kész kenyerünket farácsra borítjuk, lekenjük vizes ecsettel, hogy szép fényes legyen a felület.
Lehet szeletelni a kenyerünket, de lehet tépni a kis golyókat és tunkolhatjuk pecsenyelében, amihez salátát fogyasztunk.
Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán dietetikus. Telefon: 06-20-486-01-26. E-mail: agostonjolan@gamail.com
Kép1: Augusztus 20-án ünnepeljük az új lisztből készült kenyeret. Kép forrása: Depositphotos
Kép2: A lisztet frissen szitáljuk. Kép forrása: Depositphotos
Kép3: A liszt közepébe kis mélyedést készítünk, ideöntjük a hozzávalókat. Kép forrása: Depositphotos
Kép4: Kenyerünk sokféle formájú lehet. Kép forrása: Depositphotos
![]() | ![]() |
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.