2023. szeptember 26., kedd,  Jusztina
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2023. augusztus 20., vasárnap
Az új kenyér az ünnepi asztalon
A kenyér, ami ma sem hiányozhat az asztalról – A buborékos kenyér receptje
Szerző: Ágoston Jolán
Augusztus 20-án ünnepeljük az új kenyeret. A kenyér a magyar ember asztaláról nem hiányozhat még ma sem. A kenyér a diétának megfelelően készülhet hagyományosan élesztővel, vagy más segítő fújtató-lazító porokkal, mint a sütőpor vagy a szódabikarbóna. Tálalhatjuk a kenyeret pirítva és rákenve valami kedvenc finomsággal. Lehet simán vaj, kacsazsír vagy zöld paszta - csak fantáziánk szab határt.

Augusztus 20-án ünnepeljük az új lisztből készült kenyeret. Kép forrása: Depositphotos

 

Kenyeret süthetünk töltötten, amikor csülköt, szárnyas mellehúsát sütünk kenyértésztába. Bevallom a kenyér ropogós héját, a durcáját kedvelem gyermekkorom óta, csak úgy magában, ahogy letörtem a még meleg kenyérről, amikor a kemencéből kiszedte édesanyám.

 

Ennek emlékére, ma, a buborékos kenyér elkészítését ajánlom. Azonban a liszt magas szénhidráttartalmú alapanyag ezért a fogyni vágyók, a cukorbetegek, a búza fehérjére érzékenyek csak a számukra megengedett lisztet használják és fogyasztáskor a mennyiségre figyeljenek.

 

A lisztet frissen szitáljuk. Kép forrása: Depositphotos

 

Buborékos kenyér receptje

50 dkg liszt - frissen szitáljuk a dagasztótálunkba.

1 tasak por élesztő, vagy fél csomag 2,5 dkg mennyiségű friss élesztő.

1 tk só

csipet cukor - mokkáskanál cukor ez a csipet.

2 evőkanálnyi olaj

3 dl langyos víz, amit apródonként adunk a tésztához összedolgozáskor.

 

A lisztbe kis mélyedést készítünk, a hozzávalókat ideöntjük, majd összedolgozzuk. Legalább 10 percig munkáljuk a tésztát, hogy szép sima legyen. Letakarjuk a kidolgozott tésztánkat fehér abrosszal és szoba hőmérsékleten 45 percig kelesztjük.

 

Sütéshez előkészítünk egy kerek vagy szögletes kapcsos tortaformát és alját, oldalát kivajazzuk. A kelesztés után a tésztából lecsípünk dió-, vagy tojás nagyságú darabot, kerekre gömböjítjük és sorban, a tortaformába rakjuk. Amikor elfogyott a tésztánk és a golyócskák sorban ülnek egymáson, még letakarva pihentetjük 15 percig a formában a tésztagolyókat.

 

A liszt közepébe kis mélyedést készítünk, ideöntjük a hozzávalókat. Kép forrása: Depositphotos

 

A sütőt bekapcsoljuk, és 200 fokon sütjük a kenyeret. Mielőtt sütőbe tennénk a kenyeret, vizes ecsettel megkenjük a tetejét és kevés lisztet hintünk rá teaszűrővel. Az előmelegített sütőbe toljuk a formában a kenyerünket és 35-40 percig aranysárgára sütjük.

 

Sütőből kivéve a már kész kenyerünket farácsra borítjuk, lekenjük vizes ecsettel, hogy szép fényes legyen a felület.

 

Lehet szeletelni a kenyerünket, de lehet tépni a kis golyókat és tunkolhatjuk pecsenyelében, amihez salátát fogyasztunk.

 

Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán dietetikus. Telefon: 06-20-486-01-26. E-mail: agostonjolan@gamail.com

 

 Kenyerünk sokféle formájú lehet. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép1: Augusztus 20-án ünnepeljük az új lisztből készült kenyeret. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép2: A lisztet frissen szitáljuk. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép3: A liszt közepébe kis mélyedést készítünk, ideöntjük a hozzávalókat. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép4: Kenyerünk sokféle formájú lehet. Kép forrása: Depositphotos



<
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.