2019. január 23., szerda,  Zelma és Rajmund
 
 
 
 

Címlap

Békés megyében január 23-án is havazás várható. A kép illusztráció - forrás Police.hu
Havas és csúszós utak Békés megyében is
Békés megyében, január 22-én 16 óráig tizenkét közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés a rendőrségre. Ezek közül öt baleset járt személyi sérüléssel. Doboz és Tarhos között egy személygépkocsi letért az útról és felborult. Az autó vezetője könnyebben megsérült. Szintén könnyű sérülést szenvedett az a személygépkocsi-vezető, aki a 44-es számú főúton, Békésszentandrás és Öcsöd között csúszott árokba a kocsijával. Kétegyháza és Medgyesegyháza között is árokba csúszott egy személyautó, a balesetben a jármű utasa sérült meg könnyebben. Kamut és Murony között két személygépkocsi ütközött össze, hárman könnyebben megsérültek. Gyulán egy kerékpárral közlekedő nő esett el és sérült meg súlyosan. Békésen, a Kossuth Lajos utcában, január 21-én, 8.30 óra körül elesett egy kerékpáros nő, menet közben lecsúszott a lába a pedálról, ezért vesztette el az egyensúlyát. A mentők a nőt 8 napon túl gyógyuló csonttöréssel vitték kórházba.
Szerző: SZ. M.
A két férfi rejtegette a fegyvereket és a lőszereket
2019. január 23., szerda
Házkutatás nagyszénási és orosházi műhelyekben
Békés megyében négy fegyvert és 1225 lőszert foglaltak le a rendőrök egy nagyszénási és egy orosházi férfitól tavaly, május 17-én. A Békéscsabai Rendőrkapitányság munkatársai a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának jelzése alapján, az igazgatóság munkatársaival együtt tartottak házkutatást Nagyszénáson, illegálisan működő autószerelő műhelyben, a lakóházhoz tartozó garázsban.
Szerző: SZ. M.
A Föld - Hold "kis bumm"...
2019. január 22., kedd
A Föld, a fiatal bolygóképződmény 4,5 milliárd évvel ezelőtt szinte cseppfolyós állapotban forrongott a Nap körül, amikor egy másik bolygó-kezdeményezés megközelítette, sőt neki is ütközött. Elég nagy tömege és sebessége volt, becsapódott mélyen a Föld belsejébe, de folytatta tovább az útját, s magával vitte a rátapadó folyékony Föld-anyagot, kitépve azt a helyéről. Vitte is magával egy darabig, de olyan nagy tömegű anyagot szakított ki a Földből, aminek akkora volt a gravitációs ereje, hogy lassítani kezdte, majd 22 000 km-re a Földtől keringő pályára kényszerítette, a most Holdnak nevezett kőzettömeget.
Szerző: Jankó András (Nyugati Jelen)
A darab egyik jelenete (Fotó: A-TEAM/Nyári A.)
2019. január 22., kedd
Szente Béla történelmi játéka, a Szárnyad árnyékában, a Békéscsabai Jókai Színházban
Békéscsaba 2018-ban ünnepelte a város újratelepítésének 300. évfordulóját. Ennek kapcsán, Seregi Zoltán, a város teátrumának igazgatója felkérte Szente Béla írót, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóját egy történelmi ihletésű darab megírására, ami méltó megemlékezése lenne az évfordulónak. Ahogy a szerző nyilatkozta, a Szárnyad árnyékában címet egy zsoltár szövege ihlette, amely igazolja, ha egy hívő ember a hite gyakorlásáért útra kel, az Isten támogató védelme vele lesz. Ezt a gondviselést élt meg 300 évvel ezelőtt a Felvidéken néhány család, hogy új otthon reményében vállalkozzon egy hossz útra. A darab megírásához kutatómunkát végzett, amihez irodalmi művek hiánya miatt, csakis történelmi tényekhez tudott nyúlni.
Szerző: Zsidov Magdolna
Egyházi Géza és (jobbra) Molnár Szabolcs
2019. január 21., hétfő
(VIDEÓINTERJÚ)
Nem valami otthonülő fajta… Luxusa: az otthonmaradás.
Szerző: sztarportre.hu – Molnár Szabolcs
Szeghalmon villanyoszlopnak hajtott az ittas sofőr
2019. január 21., hétfő
Újabb ittas sofőrök Békés megyében - Rendőrség: ne kockáztassanak
Békés megyében, Szeghalmon, az Arany János utcában, január 20-án, 14.45 óra körül villanyoszlopnak ütközött egy személygépkocsi. Személyi sérülés nem történt, de a rendőri intézkedéskor az autó vezetőjénél ittasságot jelzett a szonda. A férfit a rendőrök előállították és elvették a vezetői engedélyét. A Szeghalmi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított ellene. (Az ittasság növeli a balesetek bekövetkezését, aki ittasan vezet nemcsak magát, hanem utasait és közlekedő partnereit is veszélyezteti. A rendőrség ismételten kéri, hogy aki alkoholt ivott, ne vezessen.)
Szerző: SZ. M.
A megfejtést nem kell beküldeni...
2019. január 20., vasárnap
Fidesz-, kormány- és Simonkaellenes demonstrációk Orosházán
Két – természetesen – bejelentett megmozdulást is tartottak tegnap délután Orosházán. Ezeken a megjelentek (a polgári összefogás és demonstratív tiltakozás jegyében) a Fidesz önkényuralmi törekvései elleni véleményüknek adtak hangot, illetve ez alapján cselekedtek. A rendezvényeket ezúttal a Jobbik orosházi szervezete „hozta tető alá”, ám ott láttuk más ellenzéki pártok tagjait, szimpatizánsait, de mindezektől független polgárokat is. Általánosságban elmondható, hogy a résztvevők a „rabszolgatörvény” visszavonását, a sajtószabadság helyreállítását, a korrupcióellenes ügyészség felállítását, továbbá a bűnszervezetben való költségvetési csalással és más bűncselekményekkel meggyanúsított Simonka György – finoman szólva – közéletből történő eltávolítását követelték.
Szerző: Kiss A. János
Fenesiné Markovics Nóra elismerést vett át dr. Halmosi Zsolttól
2019. január 19., szombat
Ma délután Orosházán lassítja gyűlés a forgalmat - Gyermek sérült meg Kevermesen
A pedagógusok, a diákok, a szülők egyaránt számíthatnak Fenesiné Markovics Nórára, a gyulai rendőr törzsőrmesterre, akinek szakterülete a baleset-megelőzés. Az Országos Rendőr-főkapitányság 2008 szeptemberében indította el az Iskola rendőre-programot. A kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedését, a gyermekek közlekedési ismereteinek bővítését segítő, biztonságát veszélyeztető helyzetek felderítését és megszüntetését célzó kezdeményezésben a Békés megyei rendőrök is részt vesznek. A Rendőrségi Igazgatási Központban, január 10-én megrendezett V. Országos Iskolarendőr Szakmai Nap keretében dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes a megelőző tevékenységben kiemelkedő teljesítményt nyújtó rendőröknek adta át az Év iskolarendőre elismeréseket.
Szerző: SZ. M.
A gyulai útkereszteződésben kerékpáros fiút ütött el az autós
2019. január 18., péntek
A gyanú szerint lopta a kerékpárt a gyulai férfi - Gyulai fiút ütött el az autós - Szarvason a tiltás ellenére elindult a teherautós
Békés megyében, január 17-én, Szabadkígyós külterületén, 5.35 órakor egy személygépkocsi megcsúszott, árokba csapódott és felborult. A balesetnek két könnyű sérültje van. Elek külterületén, 6.30 óra körül árokba borult egy személygépkocsi, a jármű utasa súlyosan megsérült. Mezőkovácsházán, az Árpád utcában tolató személygépkocsi elsodort egy gyalogost. A balesetről utólag, 11.20 órakor a sérült gyalogost ellátó orvos tett bejelentést a rendőrségen. A vizsgálat eredménye szerint a nő könnyű sérülést szenvedett. Gyulán, az Ajtóssy Albert utca és az Eötvös Lóránd utca kereszteződésében, 14.45 óra körül személygépkocsi vezetője nem adott elsőbbséget egy kerékpárosnak és összeütköztek. A tizenéves fiú könnyebben megsérült.
Szerző: SZ. M.
Hét állat tetemét találták a rendőrök a kisteherautóban
2019. január 18., péntek
Gyűlés miatt egy sávos forgalom Békéscsaba és Kondoros között - Forgalomból kivont autó Újkígyóson - Lopott a vadászmester Füzesgyarmaton
Gyűlés miatt félpályás útlezárás lassítja a forgalmat január 18-án, 12 óra és 16 óra között Békés megyében, a 44-es számú főúton. A Békéscsaba és Kondoros közötti útszakaszon, a 117-es és 118-as kilométerszelvények között egy sávon halad majd a forgalom. A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy közlekedjenek óvatosan és figyeljék a forgalmat irányító lámpákat.
Szerző: SZ. M.
< >