2022. július 1., péntek,  Tihamér és Annamária
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2022. május 18., szerda
Himnuszunk zeneszerzőjének szülőházában
Jelképes a belépődíj a múzeumi világnapon, Gyulán, az Erkel-emlékházba – Szerdától, vasárnapig száz forintért látogathatjuk a Magyarországon páratlan kiállítóhelyet
Szerző: Vitalap.hu
Most érdemes megismerni nemzeti Himnuszunk zeneszerzőjének szülőházát, Gyulán. Különleges akcióval várja a látogatókat, a múzeumi világnaphoz kapcsolódva, a hét második felében az Erkel-emlékház. Az Erkel Ferenc Emlékház is azon, a világszerte nagyjából 30 ezer múzeum között van, amelyek kapcsolódnak a múzeumi világnaphoz. A május 18-i esemény célja, hogy ezen a napon nagyobb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé.

Ifjú látogatók az Erkel Ferenc Emlékházban. Kép: gyulakult.hu

 

A kiállítóhelyek szerepe és feladata mára jelentősen megváltozott: innovatív játékterekké váltak, ahol új technológiák fejleszthetők és alkalmazhatók a mindennapi életben. A digitális innováció elérhetőbbé és vonzóbbá teszi a múzeumokat, segítve a közönséget az összetett és árnyalt fogalmak megértésében. E mellett a múzeumok gyűjteményeik és programjaik révén olyan társadalmi szövetet is összekötnek, amely elengedhetetlen a közösségépítésben. A demokratikus értékek fenntartásával és az egész életen át tartó tanulás lehetőségével mindenki számára hozzájárulnak a tájékozott és elkötelezett civil társadalom kialakításához.

 

Kiváló példa a megváltozott múzeumi feladat sikeres teljesítésére a gyulai Erkel Ferenc Emlékház. A múzeum a magyar zenetörténet és történelem jelentős alakjának szülőháza. Erkel Ferencet nemcsak Himnuszunk zeneszerzőjeként, hanem nemzeti operánk megteremtőjeként is tiszteljük. Szülőháza eredeti, kettős funkciójának megfelelően, az Erkel családdal és magával a komponistával is megismerteti a látogatókat, miközben a 19. századi oktatásról is érdekes ismeretekkel szolgál.

 

  Erkel Ferenc szülőháza, Gyulán, az Apor téren. Kép: gyulakult.hu

 

Az idén januárban átadott digitális fejlesztéseknek köszönhetően ráadásul a korábbi – az Erkel család lakta épület hangulatát tökéletesen érzékeltető – enteriőrsor olyan interaktív eszközökkel egészültek ki, amelyek kifejezetten izgalmassá is teszik a látogatást. A karmesteri mozdulatokkal vezérelhető varázstükör, vagy a látványos és tartalmában bővített Himnusz-fal az élményszerű ismeretátadást szolgálja.

 

A múzeumi világnaphoz olyan akcióval csatlakozik az Erkel Ferenc Emlékház, amely jól szolgálja a célt, hogy a közgyűjtemények minden érdeklődő számára elérhetővé váljanak. Május 18. (a múzeumi világnap) és május 22. (vasárnap) között száz forintos, jelképes összegért lehet látogatni a kiállítóhelyet. (Forrás: gyulakult.hu)

 

 

Kép1: Ifjú látogatók az Erkel Ferenc Emlékházban. Kép: gyulakult.hu

 

Kép2: Erkel Ferenc szülőháza, Gyulán, az Apor téren. Kép: gyulakult.hu<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.