S a többi...
A salátának magas a C-vitamin tartalma, (40 mg), de sok B-vitamint (B1-, B2-, B6-vitamint), meszet, fehérjét, kalciumot, káliumot, foszfort és vasat is tartalmaz. Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére, leves és főzelék készítésére is felhasználjuk. Cukorbetegek, túlsúlyosak is fogyaszthatják. (Forrás: Wikipédia)
Ágoston Jolán: Saláta süni
Hozzávalók:
1 fej friss fejes saláta
2 szál új sárgarépa
2 ek zselatin
1 tk cukor - cukorbetegnek glukonon
1 gerezd reszelt fokhagyma
1 ek szezámmag
2 szem bors
Elkészítés:
A salátafejet megmossuk és ketté vágjuk. A torzsára kerülnek a bors-szemek.
A sárgarépát megtisztítva, ketté vágjuk és mikróban kicsit puhítunk rajta.
Fél dl vízben oldjuk fel a zselatint, a cukrot, vagy glukonont, és ízlés szerint tegyünk bele fokhagymát és aszkorbinsavat.
Kóstolgatva ízesíthetjük.
Tányérra fektessük vágott felével a salátát, a sárgarépából készítsünk kis csíkokat, ezek lesznek a tüskék a sünin.
Lábait karikára vágott répával imitáljuk és fogpiszkálóval rögzítsük.
Végén öntsük le az oldott és ízesített zselatinnal és szórjuk meg csíkokban is akár szezámmaggal.
Tegyük hűtőbe, ebéd mellé tálalhatjuk savanyúságként.
Ajánlom étvágytalan gyermekeknek. Fogyni vágyó felnőtteknek is.
Ágoston Jolán dietetikus elérhetősége: agostonjolan@gmail.com
Kép1: A sünike alapja a fejes saláta. Kép: Pixabay
Kép2: A sárgarépából lesznek a tüskék. Kép: Pixabay
Kép3: A borsszemekből készülnek a szemek. Kép: Pixabay
![]() | ![]() |
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.