2022. május 24., kedd,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2022. május 13., péntek
Mindenkit hazavárnak
A közlekedési kultúra napján, a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron
Szerző: Sz. M.
A közlekedési kultúra napja a biztonságosan, környezettudatosan, udvariasan közlekedő emberek ünnepnapja. E napon, a közlekedő társadalom és a kulturált közlekedés ügye iránt elkötelezett szervezetek különböző rendezvényekkel, előadásokkal, irányítják a közfigyelmet a közlekedés sokszínűségére, szépségére, technikai vívmányaira, a biztonságtudatos, egymásra odafigyelő közlekedési magatartásra a közúti, vasúti, légi, vízi és légi közlekedés területén. A közlekedési kultúra napjának megszervezését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (jogutód Innovációs és Technológiai Minisztérium) támogatásával, a Magyar Mérnöki Kamara 2013-ban kiírt közlekedésbiztonsági pályázatán, az első díjas pályamű indítványozta. Magyarországon, 2015 óta, minden év május 11-én ünneplik.

A Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron, a közlekedési kultúra napján. Kép: Police.hu

 

A közlekedési kultúra napjának célja, hogy minden nap a biztonságos, kulturált közlekedés napja legyen Magyarországon és a nagyvilágban egyaránt. (Forrás: Wikipédia)

 

 A Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület május 11-én, a közlekedési kultúra napján, sajtótájékoztatót tartott a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron. Az eseményen Tóth László r. alezredes, a Békéscsabai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője beszélt arról, mit jelent a közlekedési kultúra. Hangsúlyozta, hogy a fogalomnak a szabályok betartása mellett még több vetülete, értelme van. Miközben közlekedünk, döntéseket kell hoznunk és miközben döntéseket hozunk, stresszhelyzetekbe kerülünk, konfliktusok részeseivé válunk.

 

Tóth László r. alezredes, a Békéscsabai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője beszélt a jó és rossz közlekedésről. Kép: Police.hu

 

Nagy kérdés, hogy a stresszhelyzeteket, konfliktusokat ki, hogyan kezeli. Vannak olyanok, akik úgy, hogy súlyos következménye lesz - baleset. Egy-egy manőver sokszor a közlekedő lelki állapotát tükrözi, feszültségének, szorongásának, gondjainak a megnyilvánulása. Gyorshajtás lehet a felfokozott életritmus része, elsőbbségadás elmulasztása történhet azért, mert a közlekedő figyelmetlen, napi gondjai foglalják le. Rosszul felmért, kikényszerített előzés lehet annak a kifejeződése, hogy győzzünk valami felett, ha kell, minden áron.

 

Akik szabályosan közlekedőként tanúivá, részeseivé, érintettjeivé válnak ilyen szabálytalanságnak, gyakran azt hiszik, hogy ellenük irányult és megpróbálják megtorolni, megbüntetni a szabálytalan közlekedőt. Ez a megtorlás, büntetés mindenki számára veszélyes. Olyan kiszámíthatatlan forgalmi helyzet alakulhat ki, amit már a szabálytalan és büntető közlekedő sem tud irányítani, vétlenek is kerülhetnek a veszélyes helyzetbe.

 

Tóth László r. alezredes a közlekedési kultúra napján azt kérte a közlekedőktől, hogy gondolják át, megéri-e felvenni a kesztyűt? Kiemelte, hogy a szabályok betartása mellett, kell, hogy a járművezetők tanulják meg kezelni a forgalomban részvétellel járó stresszhelyzeteket, konfliktusokat, a döntéshozatal terhét. Vigyázzanak magukra, utasaikra és legyenek tekintettel közlekedő partnereikre is, hiszen mindenkit hazavárnak. Mindenki szeretne épségben hazaérni – tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

 

 

Kép1: A Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron, a közlekedési kultúra napján. Kép: Police.hu

 

Kép2: Tóth László r. alezredes, a Békéscsabai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője beszélt a jó és rossz közlekedésről. Kép: Police.hu<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.