2022. május 24., kedd,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2022. május 11., szerda
Tíz bemutató az új évadban
A Békéscsabai Jókai Színház 2022/23-as évadának tervezete
Szerző: Zsidov Magdolna
Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója sajtótájékoztatón mondta el, hogy a színház 2022-2023-as évada október 14-én, Örkény István Tóték című drámájával, a Sík Ferenc Kamaraszínházban kezdődik. Februárban, pedig ugyanitt, egy másik kamaraszínházi darabbal, klasszikus francia bohózattal, a Lady Oscarral lépnek bérletes nézőik elé.

A Békéscsabai Jókai Színház épülete. Forrás: Wikipédia

 

A nagyszínpadon, október 28-án, Halasi Imre rendezésében mutatják be A szabin nők elrablása című zenés bohózat. Januárban Gogol A revizor, februárban a világsikerű Fellini-film alapján készült Országúton bemutatásával készülnek. A további tervek között szerepel még májusban, Agatha Christie Gyilkosság meghirdetve című krimije, amely egyben évadzáró darab lesz és különlegessége, hogy Miss Marple szerepében ismét visszatér „a visszavonulását már kétszer bejelentő” közkedvelt Felkai Eszter – tette hozzá Seregi Zoltán.

 Megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány miatt kicsit megcsúsztak az idei évad bemutatói, ezért a (2021-2022-es évadra tervezett) Drakula-fantázia a nagyszínpadon szeptember 16-án mutatkozik be.

A Neil Simon műve alapján készült Furcsa pár női változatának kamaraszínházi bemutatóját júniusban láthatják a nézők, de az előadások zömét szintén szeptemberben lehet megtekinteni. Ugyanez igaz a stúdiószínházba tervezett Királyom, Isten áldjon című darabra, amelyet a Jókai Színház művésze, Bartus Gyula írt.

 

A Békéscsabai Jókai Színház logója. Kép: jokaiszinhaz.hu

 

A gyerekeknek a Hagymácska orosz, a Hétalvó japán, és a Tejkút című magyar népmesei előadásokkal készülnek. Tamási Áron az Ördöngölő Józsiás című zenés mesejátékát - amelyet a Lázár Ervin- program keretében ingyen láthatnak a harmadikos és ötödikes diákok - Koltay Gábor rendezi.

Seregi Zoltán elmondta még, hogy várhatóan ez év végén, jövő év elején, új helyére költözik a békéscsabai Napsugár Bábszínház, amellyel eddig megosztva használta a színház a Sík Ferenc Kamaraszínházat. A felszabaduló kamaraszínházi helyen, bérleten kívüli előadásokra várják nézőiket, Neil Simon Hotel Plaza és az Ájlávjú mini musical szerepel az elképzeléseik között.

 

 

 Seregi Zoltán igazgató. Kép: Békéscsabai Jókai SzínházKérdésre válaszolva Seregi Zoltán kifejtette: továbbra is működtetik a szentesi Tóth József Színház és Vigadót, ahová az idei évadban félévente 4-4 előadást vittek az öt gyerekdarab mellett. Úgy fogalmazott a teátrum direktora, hogy „A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez picit sok, sűrű volt, ezért a jövő évadban hat előadást vinnének Szentesre: a Zorba, a görögöt, az Énekes madarat, a Furcsa pár női változatát, A revizort, az Agatha Christie-darabot, és láthatnak egy Rejtő Jenő művet, a Szőke ciklont a Viharsarok Táncszínház előadásában, amelyet Békéscsabán nem játszanak majd.

A nyári vendégszereplésekről szólva elmondta, hogy Tamási Áron születésének 125. évfordulója alkalmából, az író szülőhelyén, Farkaslakán, június 4-én adják elő a Vitéz lélek című darabot, amelyet játszanak majd a Gyulai Várszínházban, Lakitelken és az erdélyi Mikházán is. A Szarvasi Vízi Színház évada június 17-én a Trianon című darabbal kezdődik, itt láthatják a nézők a Made in Hungáriát és a Tihany tündért is, valamint a Monte Cristo grófját, amely már körülbelül a 130. előadásánál jár.

A Déryné-programban folytatódik a Két összeillő ember című stúdiószínházi előadás diadalmenete, ezt az előadást már több mint 50 alkalommal látták a nézők országszerte. Az MTI kérdésére Seregi Zoltán kifejtette, érezhető, hogyan térnek vissza a bérletesek a pandémia lecsengésével, „a felnőtt bérlet minimálisan volt kevesebb idén, mint a járvány előtt”. A gyerekbérletek száma is nőtt, de az még nem érte el a vírus előtti szintet – húzta alá reményeiket.

 

 

Kép1: A Békéscsabai Jókai Színház épülete. Forrás: Wikipédia

 

Kép2: A Békéscsabai Jókai Színház logója. Kép: jokaiszinhaz.hu

 

Kép3: Seregi Zoltán igazgató. Kép: Békéscsabai Jókai Színház<
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.