2022. május 24., kedd,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2022. január 16., vasárnap
Ha már itt van a kutyahideg
Kutyaruha, kutyacipő, kutyaház és más jó tanácsok az Orpheus Állatvédő Egyesülettől
Szerző: Sz. M.
Olyan hideg van, hogy a kutyát is ölben viszik ki ugatni - tartja a mondás. A nagy hideg nemcsak az emberekre, a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tanácsa, hogy a nagy hidegben kint tartott kedvenceinknek biztosítsunk energiában dús eleséget és szélvédett kuckót. Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet langyosra kell cserélni. A hideg idő hatására nem csökken kedvenceink mozgásigénye, mindennap szánjunk időt velük sétára, játékra. A szabadban kint teleltetett házi kedvenceinket semmiképpen se fürdessük, hiszen ilyenkor a természetes zsíros védőréteget lemosnánk, ezzel rontva az állat prémjének természetes szigetelő rétegét. Az utcákon sok kóbor állat kószál. Aki csak tud, az fogadjon be közülük egyet. Az egyesület állatmentései során, az elmúlt évek alatt, számtalan esetben találkozott utcára dobott, fagyást szenvedett kutyákkal. A háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége. Állatot elhagyni, kitenni vagy úgy tartani, hogy elpusztul, bűncselekmény, aminek letöltendő börtönbüntetés lehet a következménye.

A nagy hidegben a kutya is fázik. A kép illusztráció. Forrás: Pixabay

 

Vízálló anyagból készülhet a kutyacipő. Kényelmes és hasznos viselet lehet a téli időszakban. Ha olyan helyen lakunk, ahol rendszeresen sózzák a járdát a jegesedés miatt, megvédi a kutya lábát a káros maró anyagtól. Egy só marta tappancsra a kutya nehezen tud ráállni,  a sebek könnyen el is fertőződhetnek. A gyógyulás hetekig is eltarthat. A marástól véd meg a kutyacipő. A tömbházakban tartott kutyákra a hideg téli napokon, a gazdik gyakran ruhákat, cipőket adnak. Divathóbortnak tűnhet. A lakásokban tartott kutyákat még télen is meg szokták fürdetni. Ilyenkor az állatok szőrét védő faggyú – zsírréteg lemosódik. A fűtött lakásokban élő állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól. A problémák megelőzésére egyre többször alkalmaznak kutyaruhákat. Otthon elkészíthetjük a kutyánkra szabott kutyaruhát. Boltokban ezekért a darabokért több tízezer forintot is elkérhetnek. Kutyaruha készítésekor figyelni kell, hogy az állatot a ruha mozgásában ne zavarja, ne szorítsa, ne legyen rá nagy sem. Az állat a ruhájában tudjon rendesen vécézni is. A kutyaruhában sétáltatott állatok játék közben könnyen egymásról leszaggathatják a ruháikat, mivel ők vadabbul játszanak. A kutyaruhát is rendszeresen mosni kell, mivel az utcán sok baktériumot – vírust is összeszedhet. Nem árt, ha két – három váltást készítünk vagy szerzünk be a kutyaruhából.


Az udvaron tartott kutyáknak a kutyaház nyáron a hőgutától ad védelmet, télen a fagyás ellen ad védelmet. Vásárolhatunk hőszigetelt kutyaházat, de otthon is elkészíthetjük. A hideg ellen védő kutyaháznak a kutyánál kicsit nagyobbnak kell lennie. A túl nagy házat a kutya nehezebben „fűti be”. A háznak kívülről és belülről fából kell lennie, köztes anyagként szigetelő habot tölthetünk bele. A jó kutyaháznak 5-6 centiméteres lábakon kell állnia, ez megvéd a saras esőtől, a latyakos hótól. A házon belül puha szőnyeggel, rongyokkal béleljünk. A bélést hetente, kéthetente higiéniai okokból cseréljük le. Udvaron telelő kutyát télen nem szabad fürdetni. Paraziták elleni permettel meleg helyen kezeljük le, hogy tudjon rendesen száradni. A kutyaházat tegyük fedett helyre, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyre. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többszöri élelem mellett bebocsátást fűtött helyre, kazánház mellé, garázsba.

 

 

Kép: A nagy hidegben a kutya is fázik. A kép illusztráció. Forrás: Pixabay<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.