2022. május 24., kedd,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2022. január 08., szombat
Híven és bátran
Neszlényi Judith verseskötete – Könyvszemle – Újabb bemutató Gyulán, január 28-án, a Mogyoróssy könyvtárban
Szerző: Klinkovics Márta
A közelmúltban jelent meg Neszlényi-Pfeiffer Judith, Kaliforniában élő zongoraművésznő verseskötete, aki sok szállal kötődik Gyula városának kulturális és zenei életéhez. A szerző édesapja, Pfeiffer Ede Sándor hegedűművész és zenepedagógus a múlt század harmincas éveiben, a Viharsarok zeneoktatásának, zenei életének megteremtője volt, évekig dolgozott és élt családjával városunkban. A művésznő városhoz kötődését az egykori Gyulai Zenei Napok rendezvénysorozat társ-producereként is kifejezte, a zenében versengő ifjak teljesítményét többek között pénzdíjakkal és saját fellépéseivel is támogatta.

Neszlényi Judith, a budapesti könyvbemutatójának néhány résztvevőjével. A képen, balról a harmadik a szerző, frissen megjelent kötetével

 

A gyulai római katolikus nagytemplomban volt Neszlényi Judithnak az 1956-os forradalom emlékére alkotott oratóriumának ősbemutatója is, amelyet később az ország és a világ több pontján előadtak, többek között Budapesten, a Budavári Palotában is. Neszlényi Judith kötetének címe Híven és bátran, a kiadványt a Magyar Miniatűr és Bibliophil Könyvészek Társasága, s a Püski Kiadó hozta forgalomba. A díszes, kemény borítójú könyv tervezője és tipográfusa Barabás Ferenc volt, a művet a Gyomai Kner Nyomdában nyomtatták.

 

A könyv alcíme Mozzanatok az életemből, tizenkét fejezetben, a záró oldalakon Életképek címen, gazdag képillusztrációval tárja elénk a zongoraművésznő és családja eseményekben gazdag életét, a művészlét sokszínűségét, a történtek érzelmi hátterét, költői megfogalmazásban. A fejezetek legfontosabb témái a zene, a család, a haza, a karácsony ünnepe, a legterjedelmesebb fejezet pedig Magyar Képtár címmel, külföldön élő, alkotó, közismert és elismert magyar írók, művészek méltatása, rímekbe szedve. Csak néhány név a sok közül: az édesapa, Pfeiffer Ede hegedűművész, Szörényi Éva színművésznő, a Magyar Nemzeti Színház örökös tagja, Marton Éva operaénekes, a Kaliforniai Kodály Kórus...

 

A kötet sokkal több, mint egy élet története. Neszlényi-Pfeiffer Judit élete elválaszthatatlanul fonódik össze az ’56-os magyar emigráció tagjainak sorsával, akik Kaliforniában igazi közösséggé kovácsolódva, rendkívül gazdag közéleti és kulturális fórumokon, összejöveteleken őrizték anyanyelvüket, magyarságukat, a magyar kultúrát.

 

 

 Neszlényi Judith dedikálja könyvét Budapesten, a Zsimbi Galériában, 2021. szeptember 11-énA Hazám című fejezet a szerző hazája iránti bensőséges szeretetét, soha el nem múló hazafiságát bizonyítja. Neszlényi Judith, családja híven és bátran élte át a háború,  a vörös uralom borzalmait. Otthonukat háromszor tette tönkre bombarobbanás, így a forradalom után, idegen földre kényszerült a család. Fivére, Pfeiffer Ede János ennek történetét írja meg könyvében, A kommunizmus gyermeke címmel. A könyvet 1957-ben, Londonban adták ki, majd tizenhat nyelvre lefordítva bejárta az egész világot. Magyar nyelven két kiadásban jelent meg.

 

Neszlényi Judith kötetének csúcspontja, legbensőségesebb hangvétele a Hozzád és a Halál című fejezetekben bontakozik ki, amikor néhai családja, férje, s egyetlen fiúgyermeke elvesztése után az anya egyedül marad megpróbáltatásaival, fájdalmaival. E verseken keresztül követhetővé válik, hogyan lesz a naiv, szorgalmas fiatalasszonyból sikeres művész, majd drámai hősnő.

 

Neszlényi Judith életútját rendkívül színesen tárja elénk a kötet végén található képtár, ahol sokat koncertező, világot látott, ünnepelt művésznő pályája rajzolódik ki, a legtragikusabb életesemények közepette is mosolyogva…

 

A kötet minden verse külföldön íródott, meghazudtolva a felfogást, miszerint a külföldön élők elfelejtik anyanyelvüket.

Az előszót Zelinka Tamás, a Parlando című zenei szaklap zenetudósa írta, melyben Judith költeményeit Liszt Ferenc zenéjével állítja párhuzamba. ”Liszt költői és vallásos harmóniái szavak nélküli zenék, Judith kötete pedig zenék nélküli szavak” - írja. Az ajánlást a neves írónő, Szablya Ilona írta, aki Magyarország Seattle-beli konzulja Amerikában, és aki egykor Judith osztálytársa volt a budapesti Veres Pálné Gimnáziumban. A  TV-ből jól ismert Zalatnai Brigitta őszinte szavai adják a könyv záró gondolatait.

 

A verseskötet első bemutatója Budapesten, a belvárosi Zsimbi Galériában volt 2021. szeptember 11-én, Zalatnai Brigitta rendezésében, kiváló kortárs írók, művészek és előadók részvételével. Másnap, a Hír TV Almárium című műsorában jelent meg a művésznővel készült interjú, amelyhez a Híven és bátran című kötet megjelenése adta az alkalmat.

 

A könyv második bemutatója Gyulán, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Simonyi-olvasótermében lesz, január 28-án, 17 órakor.

 

Neszlényi Judith verseskötete a Lyra és a Libri könyvesboltjaiban, a Püski Könyvesházaknál, és a könyvbemutató helyszínén vásárolható meg.

 

 

Kép1: Neszlényi Judith, a budapesti könyvbemutatójának néhány résztvevőjével. A képen, balról a harmadik a szerző, frissen megjelent kötetével. Kép: Halmai Anita

 

Kép2: Neszlényi Judith dedikálja könyvét Budapesten, a Zsimbi Galériában, 2021. szeptember 11-én. Kép: Halmai Anita

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.