2021. szeptember 29., szerda,  Mihály
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2021. szeptember 07., kedd
A gyulai zsidóság emlékkönyve
Gyula régen és ma - Itt a 16. kötet - Bemutató szeptember 14-én
Szerző: Sz. M.
A gyulai zsidóság emlékkönyvének albuma az egykor Gyulaváriban, majd Gyulán élt zsidó közösség életét dolgozza fel. Kereskényiné Cseh Edit több évtizedes munkájára, és Diósi Lajos értékmentő tevékenységére alapozva, a két éves intenzív és célirányos kutatómunka soha nem gondolt eredményt hozott: hét fejezetben, 400 oldalon, több száz fényképpel és dokumentummal idézhetjük fel a város életében egykor meghatározó szerepet játszott zsidóság történelmi hagyatékát - tájékoztatott Durkó Károly, a könyv szerkesztője, a kiadó Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke. A könyvről sajtótájékoztatón volt szó szeptember 3-án, Gyulán.

A gyulai zsidó temetőt is bemutatja a könyv. Kép: bekes-archiv.hu

 

Durkó Károly, Kereskényiné Cseh Edit, Székely Árpád albuma hét fejezetből áll. A zsidóság rövid gyulai története mellett két, a holokauszt idején írt naplót olvasható az elhurcolt gyulaiak tollából. A kötet 12 híres és 47 ismert gyulai polgár élettörténetét, az izraelita közösség életének lenyomatát jelentő zsidó temetőt és 53, a múltról is mesélő, a zsidósághoz (is) kötődő épületet mutat be.

 

Az emlékkönyv borítója: Kép: Gyulai Évszázadok Alapítvány

Gyula önkormányzata mellett az Erkel Ferenc Múzeum, a Békés Megyei Levéltár, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár, más hazai és külföldi közgyűjtemények, több tucat elszármazott család tagjai segítették az emlékkönyv létrejöttét.

 

A könyv szerzőinek Balogh István, a Békés békétlenség című könyv szerzője adott lektorként iránymutatást, nyelvi lektorként Durkóné Illés Bernadett ügyelt a magyar helyesírásra.

 

A könyv igényes tipográfiája Polyák Editet és Polyák Istvánt dicséri, a szép kivitel a gyulai Dürer Nyomda munkája. A 600 példányban megjelent könyv kiadását számos gyulai vállalkozás és magánszemély mellett Európai Uniós pályázat is támogatja.

 

A könyvbemutató szeptember 14-én (kedden) 17 órától lesz Gyulán, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban.

 

 

 

 

 

 

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.