2021. szeptember 29., szerda,  Mihály
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2021. szeptember 03., péntek
Értékes örökség fiataloknak
Nyolc év összegzése egyben - Megjelent a gyulai értékek 2021 kiadványa
Szerző: Sz. M.
A Hungarikumok - Gyulai értékek kiadványát jelentette meg a Gyulai Települési Értéktár Bizottság. A gyulai értékeket összefoglaló, színes, igényes kivitelű füzetet sajtótájékoztató keretében mutatták be csütörtökön, a gyulai városháza ovális termében. A Hungarikumok, Békés megyei és települési értékek albumában 35 gyulai érték szerepel, köztük nem egy a Békés Megyei Értéktár része is. A kiadó Gyulai Idegenforgalmi Egyesület ezer példányban jelentette meg a füzetet, az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság pályázati támogatásával.

A csütörtöki sajtótájékoztató résztvevői, balról jobbra: Kiss József, Kónya István, Fodor György és Bagyinszki Zoltán. Kép: Szőke Margit – vitalap.hu

 

A kiadvány alcíme szerint Tudásbővítő, ismeretátadó és motivációs értékalbum fiataloknak, ami jelzi a legfőbb célt, a helyi értékek számbavételét és ismeretük átadását a következő nemzedéknek.

 

Kónya István alpolgármester, a Gyulai Települési Értéktár Bizottság elnöke elmondta, a szép füzet nyertes pályázat eredménye, amit Kiss József, a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület elnökeként készített érdemelt ki. A szöveg Fodor György tanár – szakértő munkája, a képeket Bagyinszki Zoltán készítette, aki ismét dolgozik a gyulai értéktár bizottságban. A bizottság nyolc éve dolgozik a helyi értékek bemutatásán, 2013-ban alakult. Ezalatt gyűjtötték össze a 35 értéket, amelyet a mostani kiadvány mutat be.  – A minőségre törekszünk, olyan értékek bemutatására, amelyek méltók Gyulához – fogalmazott Kónya István. A munka nem állt meg, folyik tovább, a bizottság szeptemberi ülésén újabb értékeket vesznek górcső alá.

 

A kiadvány címlapja

 

Bár az értékmentő munka csúcsa a kiadvány, többféle rendezvényen igyekeztek már átadni a fiataloknak az előző generációk érdemeit – mondta el Kiss József. A valószínűleg páratlan kiadvány révén a gyulai és majdan a városból távozó fiatalok széles köre ismeri meg a helyi értékeket. És adja majd tovább a következő generációknak. Az iskoláknak, elsőként a középiskolásoknak juttatják el az olvasmányos, nem száraz hangvételű füzetet.

 

A mérleg: több ezer fotó és a megjelent szöveg sokszorosa volt, amelyekből  válogattak. A téma gazdagsága, sokszínűsége miatt sok kutatómunkát folytattak levéltárban, könyvtárban, de terepmunkát is végeztek az alkotók, Bagyinszki Zoltán és Fodor György. Így jött létre a 47 oldalas kiadvány, a példányszám emelése további forrástalálás függvénye. – Gyulán nemcsak tárgyi, hanem sokféle szellemi érték is van – jelezte Fodor György. – Érdekes, szép, de nem könnyű feladat volt – összegezte Bagyinszki Zoltán.

 

 Erkel Ferenc zeneszerző életműve, gyulai emlékei is szerepelnek a kiadványban

 

Mindenki egyetértett abban, és köszönte, hogy a csapatban olyan szakértői is van, mint Kiss József, aki vállain viszi a pályázatírás, az adminisztráció terheit.

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.