2021. április 23., péntek,  Béla
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2021. március 22., hétfő
Az első magyarországi bankrablás
Két, lengyel származású vasöntő munkás vitt el több, mint 40 ezer koronát – Hétvégi olvasmány
Szerző: Sz. M.
Aznap, 1908. október 28-án, szerdán délelőtt – egy bérkocsiból kiszállva – két férfi lépett be a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank újpesti épületébe. Perceken belül kezdődött az első magyarországi bankrablás, amelyet ugyan a korabeli lapokban hajlamosak voltak két ügyetlen gengszter peches kísérletének minősíteni, valójában elszánt bűnözők gondosan kitervelt akciója volt. Felfegyverkezve és sötét szemüveget, álszakállt viselve a két lengyel származású, magyarul alig egy-két szót beszélő férfi csaknem negyedórát töltött a bankfiókban, majd onnan 41 ezer 722 korona 81 fillérrel lépett ki.

A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank újpesti épülete. Forrás: ugyeszseg.hu

 

 

Délutánra már bejárta a székesfővárost a hír, és egyesek azt is tudni vélték, hogy valójában az éppen Budapesten tartózkodó XII. Alfonz spanyol király ellen terveztek anarchisták merényletet. A korabeli ponyvairodalom olvasóközönsége körében elterjedt az a pletyka is, hogy az akkor népszerű detektív pamfletek „adtak impulzust a rablás véghezviteléhez”.


Krecsányi Kálmán vezető detektív csapata kezdte meg a helyszín vizsgálatát, és eredt a szökésben lévő elkövetők nyomába. Szekeres István gödöllői címzetes csendőr őrmester gyors helyzetfelismerésének köszönhetően sikerült lefülelni a hatóságnak Piaskovszki Józsefet és tettestársát, Antosevics Gyulát is. A bérkocsis, aki a két – vasöntő munkásként dolgozó – férfit szállította, mit sem tudott utasai szándékáról és az elkövetett cselekményükről.


A vádat képviselő ügyészről nem maradtak fenn pontos források. Dr. Takáts Dénes és dr. Szőllősy Oszkár nevét is említik a korabeli lapok. Utóbbi ügyészi pályafutása után neves európai börtönügyi szakember lett. Az ügyben dr. Rónay Kamill, a pestvidéki királyi törvényszék elnöke hirdetett ítéletet, a vádlottakat három év fegyházbüntetéssel, öt év hivatalvesztéssel, és Magyarország területéről örökös kitiltással sújtotta.


Az elrabolt összegből mindösszesen 356 korona került elő. Az éledező hazai filmes szakma „Az újpesti bankrablás” címen készített némafilmet az esetről.


Forrás: Dr. Ibolya Tibor Kriminalisztikatörténeti tanulmányok (Patrocinium Kiadó; 2015) – www.ugyeszseg.hu

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.