2021. április 23., péntek,  Béla
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2020. december 17., csütörtök
Odaadó tudós és briliáns felfedező
Adventi történet 1937-ből – Amikor Szent-Györgyi Albert átvette Stockholmban a Nobel-díjat
Szerző: Szemenyei Sándor
December 10-én, Nobel Alfréd halálának évfordulóján rendre díszbe öltözik Stockholm városa. Kezdődik a tudományos világ legrangosabb ünnepsége, a Nobel-díj átadás. Így volt ez 1937. adventjén is, amikor Szent-Györgyi Albert Stockholmba érkezett átvenni az „emberiségnek tett legjelentősebb szolgálatért” járó orvosi- élettani Nobel-díjat. Az átadó ünnepséget hagyományosan a görög templomok szépségét idéző Zenepalotában tartották. A magyar tudós a felesége, leánya és a stockholmi magyar nagykövet kíséretében érkezett a fényárban úszó palotába, amelynek nagytermét a San Remo városa által adományozott, több ezer szál virággal díszítették fel. A város annak emlékére adta/ adja a díszlet szépséges kellékeit, hogy Nobel Alfréd 1896. december 10-én bekövetkezett haláláig San Remóban élt.

 Szent-Györgyi Albert átveszi a Nobel-díjat V. Gusztáv svéd királytól. Archív fotó

 

 

 

A korabeli tudósítás szerint: a díjátadás ünnepsége „délután öt órakor kezdődött. Harsonaszóra lépett a zsúfolt terembe a svéd királyi család. Az elsősorban, kék-aranyszínű trónuson foglalt helyet V. Gusztáv svéd király, aki néhány nappal korábban ünnepelte trónra lépésének 30. évfordulóját”.

 

 

Az ünnepséget szigorú protokoll ütemezte, amelynek kiemelt része volt a díjazottak tudományos érdemeinek ismertetése. Szent–Györgyi Albert tevékenységét a Karolinska Intézet kémia professzora a következő szavakkal méltatta: „Ön és munkatársai Szegeden, csodálatos előrehaladást tettek, eredményeik alapvetően újak, és rendkívüli fontosságúak. Ön, az Alfréd Nobel által elképzelt odaadó tudós és briliáns felfedező. Felkérem Önt, Szent–Györgyi professzor, vegye át a díjat őfelsége kegyes királyunk kezéből.”

 

 

 Szent-Györgyi Albert Nobel-díja. Archív fotó

 

 

 

A rangos kitüntetés átvétele ideje alatt a zenekar a Rákóczi indulót játszotta ... A közönség viharos tapssal köszöntötte az 1937. évi orvosi Nobel-díj nyertesét.”--számolt be az Est-lapok tudósítója. Lélekben úgyszólván az egész ország jelen lehetett a nagy ünnepségen, hiszen a Nobel-díj ünnepélyes átadását a magyar rádió élő adásban közvetítette.

 

 

Az díjátadások után a vendégsereg luxus autói sűrű hó esésben hajtottak át a stockholmi városházára, amelynek gyönyörű, 18 millió üveg és aranymozaikkal borított Aranytermében, díszvacsorával folytatódott a Nobel- díjasok ünneplése. „ A díszlakomán háromszáz (napjainkban ezernél is több) személyre terítettek. A főasztalnál a királyi család és a Nobel-díjasok foglaltak helyet. Szent-Györgyi feleségét Gusztáv Adolf herceg, a trónörökös idősebb fia vezette asztalhoz. A bankettet bál követte az Un. Kék Teremben - írja a tudósító.

 

 

Szent-Györgyi Albert a legszebb Lúciát köszönti. Archív fotó

 

 

 

Másnap hagyomány szerint a díjazottak ún. Nobel-előadást tartottak különböző intézetekben. A nap a királyi palotában vacsorával zárult, melyen, a tudósító szerint, V. Gusztáv „szokatlanul meleg hangon társalgott Szent-Györgyivel.” A Nobel-ünnepség záró programja, a svéd hagyományok között rangos Lúcia-napi ünnepség, a Lúcia-napi estély volt. Svéd szokás szerint december 13-án választják meg szerte az országban a legszebb lányt, Lúciát. Stockholm fehér ruhában, fején égő gyertya koszorúval tündöklő Lúciáját Szent-Györgyi Albert köszöntötte svéd nyelven, és átnyújtotta a ,,királynői” ékszert. A szervezők nem ok nélkül kérték fel őt a megtisztelő feladatra, ugyanis a magyar Nobel-díjas tudós volt a legnépszerűbb a kitüntetettek közül. Pohárköszöntőinek, előadásainak, rádióban mondott beszédeinek könnyedsége, és azok mély humanista üzenete nagy tetszést váltott ki a svéd diákok és tudósok körében.

 

 

Szent-Györgyi Albert Nobel-díja jelképezi, hogy ő a magyar tudomány zászlóját olyan magasra emelte, hogy határainkon túl is meglátták. Világhírűvé vált 44 évesen. Egy amerikai író kifejező megfogalmazásában: „Szent-Györgyi Albert több, mint magyar, ő nem ismer határokat, ő Magyarországról származik, de ő a világé.”

 

 

(Szemenyei Sándor írása megelőzően 2020.12.12-én jelent meg a Behir.hu-nál.)

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.