2021. január 19., kedd,  Sára és Márió
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2020. szeptember 16., szerda
Ave Maria-változatok Szűz Mária neve napján
Zenei időutazás: Bach-tól Morriconéig csendültek fel dallamok a templomok éjszakáján, Orosházán
Szerző: László Erzsébet
Szeptember tizenkettedike Szűz Mária neve napja a katolikus egyházban. Ennek jegyében – és a látogatók előtt tisztelegve – több szerző Ave Maria című műve hangzott el szeptember 12-én az orosházi Jézus Szíve templomban. Ezen a napon rendezték szerte az országban a templomok éjszakáját, az orosházi a helyi katolikus egyházközség és a Rotary Klub szervezésében jött létre.

Zenei slágereket szólaltattak meg a templomok éjszakájának szereplői Orosházán (balról jobbra): Gyarmati Klára klarinéton, Sipos István orgonán játszott, Nagy Krisztina énekelt

 

Gazdag zenekínálattal lepte meg az 50-60 érdeklődőt előadó társaival Sipos István hangszerész, orgonaépítő, aki gyakori látogatója a katolikus templomnak. Az ő nevéhez fűződik az itteni orgona 2014-15-ös felújítása, ami nem pusztán renoválást jelentett; ekkor kapott a hangszer elektromos meghajtást, és azt a nyelvsípsort, amit az 1944-es építésekor, a háborús időkre tekintettel a Rieger gyár kihagyott. Hetven évet kellett várni a hiányzó nyelvsípsor pótlására.

 

Nem véletlenül időztünk el ennyit az orgona körül, hiszen az egyik főszereplője volt a templomok éjszakájának. Sipos István szólaltatta meg, Gyarmati Klára, az orosházi zeneiskola tanára klarinéton játszott, Nagy Krisztina, a helyi zeneiskola egykori tanára, jelenleg a Táncsics gimnázium énektanára kristálytiszta énekével ajándékozta meg a zenekedvelőket.

 

Nagy Krisztina többek között Caccini: Amarilli című művét énekelteA program a legnagyszerűbb, legnépszerűbb, orgonára írt muzsikával kezdődött: Johann Sebastian Bach D-moll toccata és fúgájával. Ezt Händel Rinaldo című operájának részlete követte, Nagy Krisztina énekével. Bach-Gounod Ave Maria című zenei alkotását orgonán és klarinéton kísérve hallhatta a közönség. Ez alkalommal már a barokk és a romantika keveredett a műben, hiszen egykor Bach a Jól temperált zongora című művében 12 zongoradarabot írt, ezek közül az első a c-dur, melyre jóval később Gounod megírta az Ave Mariát.

 

Sipos István nagy kedvence következett ezután, a preklasszikus zeneszerző, Giordani: Caro mio című műve. S itt említi a hangszerész Beniamino Gigli nevét, akit a legnagyobb tenornak tart. Gigli egykor elindított egy énekiskolát, s akkor fedezték fel ezeket a régi, 1500-1600-as években íródott darabokat, és Bel Canto (szép ének) stílusban énekelték.

 

Caccini Ave Mariája is felcsendült, a művet mind a három előadó reprezentálta. Mint korábban már megírtuk, a zenedarabot valójában a szovjet Vavilov írta, csupán két dallamtöredék származik Caccinitől, mégis úgy vonult a mű a köztudatba, mintha az egész az olasz zeneszerző munkája lett volna.

Még egy Caccini-mű, az Amarilli is felcsendült a templomok éjszakáján. Sipos István a darabot 16 éves korában hallotta először Giglitől, ezúttal szopránban hangzott el Nagy Krisztina előadásában.

 

Ezt újabb Ave Maria követte, most Schubert munkásságából, klarinéttal és orgonakísérettel. Hazai vizeken ,,eveztek tovább", Bartók-Lehotka: Este a székelyeknél című ismert dallama csendült fel. S mint már egy korábbi cikkünkben is megjegyeztük: ritkán szokott Bartók orgonán megszólalni.

 

Egy hölgy, egy romantikus zeneszerzőnő Franciaországból, Matilde Marchesi szintén írt egy változatot az Ave Mariára, most a szopránt orgonakísérettel hallhatták az érdeklődők. (Mint megtudtuk, ez az Ave Maria Sipos István kedvence.)

Az augusztus eleji orgonák éjszakája után most Orosházán is műsoron szerepelt Morricone Gabriel's oboe című csodálatos filmzenéje. Ezt a művet Sipos István csak ebben az évben játszotta még közönség előtt.

 

Tíz gyönyörű zenei gyöngyszem tette emlékezetessé az elmúlt szombaton a templomok éjszakája rendezvényát Orosházán. Nem minden helyszínen gazdagították ezt a programot zenei kínálattal, ám az orosháziak kivételes ajándékban részesültek, egy különleges zenei időutazásban, mely a barokktól napjainkig gyönyörű dallamokkal idézte a muzsika korszakait. 

 

Több zeneműben együtt szólalt meg a klarinét (Gyarmati Klára) és az orgona (Sipos István)

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.