2020. szeptember 29., kedd,  Mihály
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2020. augusztus 03., hétfő
EU Media Pluralism Monitor: Magyarországon uniós pénzekből a kormánymédiát finanszírozzák
Szerző: MÚOSZ
A frissen megjelent EU Media Pluralism Monitor (MPM2020) figyelmeztet, hogy Magyarországon az Európai Unió támogatásait folyamatosan a kormánypárti média finanszírozására fordítják és arra, hogy EU-ellenes üzeneteket közvetítsenek.

Képünk illusztráció! (Forrás: voxeurop.eu)

 

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) és a Media Freedom Rapid Response (MFRR) felhívja az EU vezetőit, hogy tegyenek lépéseket a média sokszínűségének helyreállítására Magyarországon.

 

Az MPM Magyarországról szóló jelentése emlékeztet: 2014-ig az uniós pénzek kezelője, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt az egyik legnagyobb hirdető Magyarországon. 2014 után, azt követően, hogy az ügynökséget megszüntették, az összes európai támogatást a miniszterelnöki irodán keresztül a magyar kormány kezeli és osztja szét.

 

 „Újra követeljük, hogy induljon vizsgálat az uniós pénzek felhasználásával és a magyar médiapiac koncentrálásával kapcsolatban. Sürgős EU-támogatásokat tartunk szükségesnek a most felmondott indexes újságírók támogatására, hogy el tudjanak indítani egy új, független médiumot” – mondta Ricardo Gutiérrez, az EFJ titkára.

 

Az EFJ honlapján közzétett állásfoglalás kitér a KESMA kormánypárti médiaholding megalakításával és működtetésével szemben megfogalmazott kritikákra és az ezzel kapcsolatos, mindmáig eredménytelen beadványra.

 

„Az Index eltüntetése újabb példája a sajtószabadsággal szembeni politikai beavatkozásnak, melyet a tulajdonos üzleti érdekeinek álruhája mögé bújtatnak” – idézi Hargitai Miklóst, a MÚOSZ elnökét a közlemény.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.