2021. január 19., kedd,  Sára és Márió
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2020. július 21., kedd
Biztonságosabb a repülőgép, mint egy étterem
Dr. Árus Tibor: A koronavírus terjedésében a nagy veszélyforrás a magyarok hazautazásában rejlik
Szerző: László Erzsébet
Napjaink történései azt igazolják, hogy a koronavírus korántsem adta fel, sőt, Európa egyes országaiban, Szerbiában, Ukrajnában, Romániában számottevően emelkedik a fertőzöttség, az amerikai kontinensen pedig rohamosan terjed a kór. Hazánkban – ha kis mértékben is – ismét magasabb számok jelzik a fertőzés jelenlétét.

Szigorúan ellenőrzött keringtetési rendszer és mikroszűrők gondoskodnak a fertőzés elkerüléséről a repülőgépeken (Forrás: TripSavvy.com)

 

Állandó szakértőnk, dr. Árus Tibor belgyógyász főorvos, háziorvos mindenekelőtt rámutatott, hogy az elmúlt hónapokban tett észrevételei helyesek voltak, az idő igazolta azokat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a háziorvosok máig sem kaptak meg bizonyos védőeszközöket, csupán a maszkokat, a gumikesztyűket és az arcvédő plexit. Továbbra sem érkezett a háziorvosi szolgálatokhoz hajvédő, izolációs köpeny, lábvédő.

 

Ami kedvező, hogy eddig húsz alatti a fertőzöttek száma Békés megyében, köztük van a békéscsabai női kézilabdacsapat egyik tagja, aki a közelmúltban fertőződött meg. Előtte többek között szarvasi, mezőhegyesi, békésszentandrási, békési esetek kerültek a statisztikába, és szerencsére Békésben nem követelt emberéletet a Covid-19 fertőzés első hulláma. Árus főorvos saját magát teszteltette, vérmintájából negatív eredmény született, tehát nem esett át a koronavírus-fertőzésen. Kifejtette, hogy az eddigi eredményekben nagy szerepet játszott a korán meghozott gyülekezési, kijárási szabályozás, a kötelező maszkviselés a zárt helyeken, s nem szabad elfelejteni, hogy az '50-es, '60-as évek szigorú oltási rendje, az egyedülálló, 99 százalék fölötti átoltottság, közte a Heine-Medin kór, a gyermekbénulás elleni Sabin-cseppek, valamint a tbc megelőzésére kapott védőoltás, s a többi védőintézkedés szigorú betartása most hatalmas előnyt jelentett a koronavírus elleni küzdelemben.

 

Nagy szerencsének nevezte dr. Árus Tibor, hogy a végén talán túlzott mennyiségben beszerzett lélegeztető gépekre és a túlméretezett kórházi átalakításra nem volt szükség. Egyben tanultunk a fertőzés első fázisából, nevezetesen azt, hogyan fokozzuk a védekezést, ha az újra aktuálissá válik. Ezért remélhetjük, hogy nem kell igénybe venni a korábban tervezett, túlbiztosított ellátást.

 

Sokkal jobban kell gondoskodni a személyes higiéniáról az éttermekben. Különösen a kézfertőtlenítés fontos az étkezés után (Forrás: rte.ie)

 

Napjainkban különösen nagy veszélyforrásnak tekinti a főorvos a külföldön élő magyarok hazautazását, mely mostanában indult meg. Úgy véli, a biztonsági tesztek elvégzése lehet, hogy megoldhatatlan feladatot zúdít az alapellátásra és a mentőszolgálatokra, valamint a laboratóriumok teljesítő képességeire (maximálisan napi 8-10 ezer PCR-vizsgálat). A szigorú karantén szabályait ellenőrizni kell az érintetteknél, és ez a rendvédelmi szervek feladatait fokozza.

 

A járványügyi korlátozások könnyítésével az egyéni felelősség megnő – figyelmeztetett a főorvos –, például zárt környezetben, ahol szorosabb kapcsolatba kerülnek egymással az emberek, itt a védőmaszk használata és a kézfertőtlenítés elengedhetetlen. Étkezésnél a nyers gyümölcsök, saláták fogyasztása megköveteli a megfelelő higiéniás előírások betartását. Jó tudni, hogy repülőgépen kevésbé áll fenn a fertőzés kockázata, mert azt olyan szigorú keringetési rendszerrel és mikroszűrőkkel látták el, ami alaposan fertőtlenít. A vírustól akkor kell tartani, ha a közvetlenül mellettünk ülő már korábban megfertőződött. Ugyanakkor az éttermekben, zárt helyeken felszerelt, belső keringésű klímaberendezések súlyos fertőzésveszélyt jelentenek.

 

Az idei esztendőre a folyamatos védekezést jelzi előre dr. Árus Tibor. Ez mindaddig tart, amíg meg nem jelenik a koronavírus elleni védőoltás, és mindenekelőtt a veszélyeztetettek (egészségügyi, szociális szolgálatokban dolgozók, valamint egyes betegségekben, például cukorbetegségben, légúti, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők) soron kívüli oltása nem történik meg. A főorvos ezúttal is felhívta a figyelmet arra, hogy a kórházakban, szociális otthonokban terjedő fertőzés a koronavírus-járvány egyik legveszélyesebb góca.

 

A kilátásokról a főorvos kifejtette, hogy Magyarországon a Pécsi Tudományegyetem egy osztrák szérumgyártó céggel fejleszt oltóanyagot. Mindemellett például a Pfizer oltóanyag már a kipróbálás fázisában van. Hasonlóképpen az oroszok is jelezték, hogy a hadseregben tesztelik a saját maguk által elkészített védőoltást. Vizsgálják azt is, hogy az oltóanyag mennyiségétől és minőségétől függően különböző mértékű és tartósságú immunválasz jelentkezik, melyeket éveken át tesztelni kell, és ennek alapján szükséges majd az emlékeztető oltások rendszerét megállapítani.

 

Dr. Árus Tibor azt reméli, hogy jövőre várható Magyarországon a védőoltások széles körű megjelenése. Addig a védekezés ellenére kialakuló gócoktól függ – nagyon helyesen – a hetenkénti védekezési stratégia kialakítása. A főorvos végül megemlítette, hogy az EMMI minisztere anonim felmérést tervez az egészségügyben az ágazat hiányosságainak, javításának felmérésére, mely reálisabb képet adhat a jelenlegi lehetőségekről, egyben javíthatja az egészségügy helyzetét.

 

Dr. Árus Tibor reméli, hogy jövőre széles körűen megjelennek a védőoltások

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.