2020. augusztus 7., péntek,  Ibolya
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2020. július 11., szombat
A Szegedi Ítélőtáblán átadták az idei Sélley-díjakat
Dr. Hegedűs István bíró és Erdeiné Pék Tünde bírósági tisztviselő munkájának elismrése
Szerző: K. A. J.
A dr. Sélley Sándor-díjat a Szegedi Ítélőtábla vezetése a Szegedi Királyi Ítélőtábla első elnökének tiszteletére alapította az ítélőtábla újjáalakulásának 10. évfordulóján, 2013-ban. Az idén – mint az elmúlt években is – az a bíró és bírósági tisztviselő kapta a díjat, akit a táblabíróság dolgozói, mint közvetlen kollégák, titkos szavazással erre a legméltóbbnak találtak.

A képen balról: dr. Hegedűs István kollégiumvezető, Erdeiné Pék Tünde tisztviselő, továbbá dr. Hámori Attila, a Szegedi Ítélőtábla megbízott elnöke látható

 

A nyolcadik alkalommal odaítélt Sélley-díjakat dr. Hegedűs István bíró, a Szegedi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője és Erdeiné Pék Tünde bírósági tisztviselő vehette át a július 10-én, pénteken a Szegedi Ítélőtábla dísztermében – a közelgő Bíróságok napja alkalmából – megtartott félévzáró ünnepségen.

 

A díjakat dr. Hámori Attila, a Szegedi Ítélőtábla megbízott elnöke adta át, méltatva a kitüntetettek kiváló munkáját.

 

Dr. Hegedűs István Csengelén született 1956. november 3-án. A József Attila Tudomány Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1981-ben summa cum laude minősítéssel avatták doktorrá. Az egyetem befejezését követően a Szegedi Járásbíróságon előbb bírósági fogalmazóként, majd bírósági titkárként dolgozott. Jogi szakvizsgáját 1983-ban kitűnő minősítéssel tette le. Ezt követően a Szentesi, majd a Szegedi Városi Bíróságon büntető ügyszakos bíró volt. 1990-ben került a Csongrád Megyei Bíróságra, ahol 1998-tól büntető ügyszakos tanácselnökként ítélkezett. A Szegedi Ítélőtáblán annak megalakulásától, 2003-tól dolgozik, előbb tanácselnök volt, 2012 óta a Szegedi Ítélőtábla Büntető Kollégiumát irányítja.

 

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Büntető Jogi és Büntetőeljárás-jogi tanszékén 1990-től oktató. Mind a Csongrád Megyei Bíróságon, mind a Szegedi Ítélőtáblán tagja volt, illetőleg tagja a Bírói Tanácsnak.

 

2008-tól jogi szakvizsga bizottsági tag, 2013-tól pedig a felvételi versenybizottság tagja. Részt vett az új büntetőeljárási kódex bevezetésére szervezett munkacsoportban, és az ehhez kapcsolódó e-kódex megírásában. Közreműködik a képzők képzésén, valamint az országos és helyi képzéseken is.

 

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 2009-ben a Juhász Andor díj ezüst fokozatát adományozta részére.

 

Erdeiné Pék Tünde Szegeden született. A Szegedi Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett. Ezt követően rövid ideig a Szegedi Textilműveknél, a Szegedi Vízművek és Fürdőknél, majd a MÁV Számviteli Főnökségén dolgozott, de hamar megtalálta igazi szolgálati helyét: a Szegedi Járásbíróságot. Itt 1980. november 11-én, azaz csaknem 40 évvel ezelőtt kezdett el dolgozni, majd 10 évvel később a Csongrád Megyei Bíróságon kapott tisztviselői kinevezést. A Szegedi Ítélőtáblán annak megalakulása óta szintén tisztviselői munkakörben látja el magas szinten feladatait. 1990-ben elnöki dicséretben részesült, majd 2012-ben a Juhász Andor-díj bronz fokozatával ismerték el kiváló munkáját.

*

A bíróságok napjának megtartásáról 2000. június 24-én döntött az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), és első alkalommal 2001-ben tartották meg. Július 15-e a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulója, ezért lett ez a nap a bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapjává.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.