2020. április 6., hétfő,  Vilmos és Bíborka
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2020. február 01., szombat
Éjjel-nappal dolgoznak az idős gyermekorvosok
A praxisok vonzóbbá tételét vetették fel a békéscsabai önkormányzatnál
Szerző: László Erzsébet
Nem javult az alapellátás helyzete Békés megye egészségügyében ahhoz képest, ahogyan négy hónappal ezelőtt nyilatkozott a vitalap.hu kérdéseire dr. Árus Tibor háziorvos főorvos. Sajnos, térségünk sem kivétel az országosan tapasztaltakhoz képest. Az alapellátás korfája hazánkban nagyon magas, 50 év fölötti, és a praxisok 20-25 százalékában nyugdíjas korúak dolgoznak. A házi gyermekorvosok körében még rosszabb az arány, az átlagos életkor 60 év fölötti, itt pár éven belül várható nagyfokú orvoshiány. Ekképpen vázolta a mostani helyzetet dr. Árus Tibor.

Dr. Árus Tibor felhívja a figyelmet a veszélyekkel fenyegető helyzetre

 

Tovább részletezve a problémát, a főorvos kifejtette, hogy az országban az elmúlt tíz évben a gyermekorvosi praxisok tíz százalékát beolvasztották a felnőtt háziorvosi rendszerbe, így azok vegyes praxisokká váltak.

 

Békéscsabán is szaporodnak a gondok. A városban 60 év körüli gyermek háziorvosok dolgoznak. Tavaly két háziorvos ment nyugdíjba, nemrégiben követte őket a harmadik is. A praxisok helyettesítése sem megoldott teljesen – az egyik orvos esetében sikerült, a másiknál nem –, ezért a helyettesítő kollégákra fokozott teher hárul – folytatta dr. Árus Tibor.

 

A felnőtt háziorvosi rendszerben a megyeszékhelyen az elmúlt egy évben egy praxis nyugdíjazás után megszűnt, pontosabban négy körzetbe beolvadt, a betegeket szétosztották az érintett orvosok között. A tavaly novemberben elhunyt dr. Bereczky Zsolt erzsébethelyi háziorvos körzetét jelenleg helyettesítéssel oldották meg. S mint Árus főorvostól megtudtuk, az ötödik kerületben, áprilisban újabb kollégájuk vonul nyugállományba. A helyettesítés itt még megoldatlan, sőt, a kerületben még egy orvos áll nyugdíj előtt. A város másik körzetében egy orvos egészségügyi kezelés alatt áll, praxisának ellátása sem teljes értékű. Mindemellett a Kazinczy lakótelepen ugyancsak nyugdíjba vonult egy kolléga, ebben a körzetben megoldódott a helyettesítés.

 

A sok helyettesítés miatt hosszútávon nem teljes értékű az ellátás, ezért az önkormányzatnál felvetették a békéscsabai praxisok vonzóbbá tételét, önkormányzati források bevonását. Az őszi önkormányzati választások után soron kívüli közgyűlésen foglalkozott a témával az új összetételű testület, Bereczky doktor körzetének ügyében is a megoldásra helyezték a hangsúlyt. Az érintett orvosok remélik, hogy ez a tendencia folytatódik.

 

– Az alapellátás labilitása az ügyeleti szolgálatot is megnehezíti – lépett tovább a témában dr. Árus Tibor –, főleg a gyermekorvosi körzetekben jellemző, hogy a nappal dolgozó idős kollégáknak éjjel ügyeletben kell helytállniuk, és másnap ugyanúgy folytatni a munkát. Nehezíti a helyzetet, hogy néhány községben, városban megszűnt az orvosi ügyelet, és mentős szakdolgozó lát el sürgősségi vizsgálatot, emiatt sok helyről már eleve Békéscsabára jönnek – főleg gyermekekkel – a betegek. Erre a többlet feladatra finanszírozás sincs.

 

Dr. Árus Tibor előrevetítette, hogy a biztonságos, stabil ellátás jelenleg nem, ezért hosszútávon sem biztosított teljes körűen. A kormány karácsony előtt az egészségügy átalakítását tűzte ki célul, ám annak ismeretében sem látszik a biztonságos, hosszú távú alapellátás kritériumainak vizsgálata és előteremtése, azaz, nem közelíti meg az igazi problémákat.

 

Az átalakítás nyolc pontja. A kormány tavaly év végén nyolc pontban foglalta össze az egészségügy átalakításának koncepcióját: 1. Meg kell vizsgálni az egészségügyi beavatkozások tényleges költségeit, hogy valamennyi szakmában ahhoz igazodhasson a szolgáltatások finanszírozása.2. A minisztériumnak és egészségbiztosítónak javaslatot kell tenni a finanszírozásban alkalmazott teljesítményvolumen-korlát átalakítására. 3. Javaslatot kell tenni a járó- és fekvőbeteg-ellátásban bevezetendő minőségi indikátorokra és az ahhoz igazodó átalakításra. 4. A minisztériumnak javaslatot kell tenni a krónikus ellátási rendszernek a szükségletekhez igazodó átalakítására. 5. Március végéig adósságmenedzsment programot kell megfogalmazni az állami intézmények számára. 6. Erőforrást kell találni a szolgáltatók felügyeletét és irányítását megalapozó kontrolling és monitoring rendszer kialakításához. 7. Korszerű egészségügyi ellátási folyamatokat és formákat támogató jogszabályi környezetet kell kialakítani, a kapacitásokat és a betegutakat hozzá kell igazítani az egyes térségek lakosságszámához és szükségleteihez. 8. Végrehajtani a traumatológiai, az érsebészeti és a laboratóriumi ellátás struktúrájának és finanszírozásának átalakítását. (Erről az is eszünkbe juthat, amit Major Tamás mondott a 80-as évek közepén, az új egészségügyi törvény hatályba lépésekor. Idézte a törvény három alapelvét, miszerint Magyarországon – attól kezdve – az egészségügyi ellátás magas színvonalú, általános és ingyenes. A kabarében a páratlan színész így reagált erre: ha általános és ingyenes, akkor nem magas színvonalú; ha magas színvonalú és általános, akkor nem ingyenes; ha ingyenes és magas színvonalú, akkor nem általános… Nincs új a Nap alatt?! – a szerk.)Családok az egészségügyi helyzet csapdájában? (Forrás: medico-da-familia)

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.