2020. július 15., szerda,  Henrik és Roland
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2019. november 24., vasárnap
Mivel fenyeget a hasi zsírszövet?
Dr. Árus Tibor főorvossal a cukorbetegség kialakulásáról és a helyes életmódról beszélgettünk
Szerző: László Erzsébet
Könnyűnek bizonyult témát találni november 14-én, a cukorbetegek világnapján dr. Árus Tibor főorvossal, aki háziorvosként szinte naponta szembesül ennek az alattomos kórnak a pusztításával. A főorvossal közösen indított sorozatunkban így az egyik leggyakoribb betegségről beszélgetünk.

Napjainkban 700 ezer a diagnosztizált cukorbetegek száma hazánkban

 

Világszerte odafigyelést és gondoskodást igényel a cukorbetegség növekvő terjedése. A kórral szembeni küzdelemnek 1991-ben adott hangsúlyt a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF), amikor az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen megszervezte az első diabétesz világnapot. Azóta 350 millió orvost, ápolót és cukorbeteget érint ez a mozgalom, jelentős társadalmi támogatással a háttérben.

 

Magyarországon jelenleg 700 ezer a diagnosztizált cukorbetegek száma, ez – a nem diagnosztizáltakkal együtt a lakosság 13-14 százaléka is lehet – ezt már dr. Árus Tibortól tudjuk –, és miután a cukorbetegség hosszú évekig tünetmentes (ezért nevezzük alattomos betegségnek), előfordul, hogy csak 10-15 év után jelentkeznek észrevehető tünetek (így lehet, hogy 20 százalék körül mozog az érintettek aránya). Érdemes tisztáznunk, alapvetően a 2-es típusú cukorbetegségről szólunk írásunkban. (Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulhat például hirtelen fertőzés hatására bekövetkezett immunrendszer-változás következtében.) A betegség fő okai között a főorvos első helyen említi az elhízást, vagyis azt a folyamatot, amikor a kalóriabevitel nincs arányban a -felhasználással. Ugyancsak jelentős probléma a mozgásszegény életmód. S mindjárt egy fontos fogalmat is a helyére tesz beszélgetőpartnerünk, ez pedig a glikémiás index, mely megmutatja, milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben a cukor és azok az ételek, amelyek hirtelen cukorszint-emelkedést okoznak, az anyagcserehatásuk jóval erősebb, mint az alacsonyabb glikémiás indexűeknek. (Csak egy példa: a teljes kiőrlésű kenyér sokkal lassabban szívódik fel, nem okoz hirtelen jelentős cukorszint-emelkedést.)

 

Visszatérve az elhízásra, a cukorbetegség fő eredőjére: a problémát a hasi zsírszövet emelkedése jelenti, melynek hormonhatásai vannak. A hasi zsírszövet tehát hormonszervként működik, és a szövetek inzulin-rezisztenciáját alakítja ki. Tanulságos történetet idéz fel e helyütt Árus főorvos: különleges, öröklött betegséggel küzdenek azok az emberek, akiknek nincs zsírszövet a bőrük alatt, így mindössze 30-40 kilogrammosak. Valaki közülük 2-es típusú cukorbeteg lett. Elvégezték nála a hasi MRI-vizsgálatot, mely döbbenetes tényre világított rá: nagy mennyiségű hasi zsírszövet volt a belei között. Ez mutatott rá a hasi zsírszövet fontosságára a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

 

A mozgásszegény életmóddal összefüggésben a nem megfelelően kialakított étrend is segítheti a cukorbetegség kialakulását, például a rostszegény ételek, vagy azok, melyekben a szénhidrát túlsúlyban van, illetve a túlzott kalóriabevitel is megterhelő a szervezet számára. Ugyancsak a cukorbetegség kialakulásához vezethetnek a sztressz-szituációk.

 

Nem véletlenül tér ki Árus főorvos ezek után az úgynevezett prae-diabéteszes állapotra, amikor még nincs ugyan kialakult cukorbetegség, de már a laborvizsgálatokban megjelennek bizonyos eltérések, amelyek mutatják a kór jeleit. Figyelmeztet például az emelkedett éhgyomri vércukorszint, csakhogy ilyenkor még a hasnyálmirigy kompenzál. Cukorterheléssel lehet eldönteni ez esetben, hogy beszélhetünk-e kialakult cukorbetegségről. Ebben a stádiumban a megfelelő életmód, a mozgás, a diéta hatására visszafejleszthető a betegség. Amikor kétszer 5,8-7 közötti értéket mutat az éhgyomri vércukorszint, el kell végezni a terhelést, és ha ekkor 11 fölé emelkedik a cukorszint, az már cukorbetegséget jelent. Ha csak 7-9 közé emelkedik, akkor beszélünk csökkent inzulinérzékenységről.

 

Kérdésünkre, hogy milyen jelek utalhatnak a cukorbetegségre, a háziorvos a rossz közérzetet, a száj-, a bőrszárazságot, a sűrű vizeletet említeti, valamint a bőrfertőzéseket (a verejtékben, a vizeletben megjelenik a cukor, nyomában pedig a gombás fertőzések). A lappangás tehát 10-15 évig is eltarthat, de miután anyagcsere-változások történnek, ezek negatívan befolyásolják az idegrendszert, az idegrostok anyagcseréjét, amelyek úgynevezett neuropátiákat, idegkárosodást okoznak, és az erek állapotát is megváltoztatják. Ez sokszor a cukorbetegség kialakulása előtt előidézi az érrendszeri betegség kezdetét. Emiatt nagyon fontos feladat a korai, nem kialakult cukorbetegség és szövődményeinek diagnosztizálása főként laborvizsgálattal, de ha erős a gyanú, szükséges az érrendszer vizsgálata, a boka-kar index szűrővizsgálata, mely alapvizsgálat, fontos a korai neuropátia kimutatása. (Békéscsabán, a cukorbetegek gondozójának is van neuropátia centruma.) Ebben a stádiumban megfelelő életmódterápiával még visszafordítható a betegség. Amikor az érrendszerben kezdődnek elváltozások, nagyon fontos a koleszterintszint gyógyszeres csökkentése (sztatinok, fibrátok és ezetimib PCSK9-gátlók). A neuropátiás szövődmények esetén a B-vitaminokat kell pótolni.

 

A kialakult, 2-es típusú cukorbetegeknél szükséges felmérni az anyagcsere-állapotot, ebben a hemoglobin A1C-szintet meghatározni, mely három havi cukoranyagcserét tükröz. Fontos továbbá a fruktozamin meghatározása (egy hetes cukoranyagcsere), valamint az éhgyomri és étkezés utáni vércukorszint mérése. Mindezek alapján kell elindítani a kezelést, elsősorban diéta és mozgásterápia (utóbbi a legfontosabb) bevezetésével, szükség esetén gyógyszeres vagy inzulinkezeléssel. Alapgyógyszernek tekinthető a Merckformin, amely a szöveti inzulinrezisztenciát javítja. A hazai társadalombiztosítás a fokozatosan felépített kezelést támogatja, de bizonyos szövődmények (nagyfokú elhízás) esetén kombinált kezeléssel is indítható.

 

A modernebb gyógyszerek már az inkretin tengelyen ható DPP4-gátlók, és a GLP1 analógok testsúlysemlegesek vagy csökkentők, nem okoznak kóros, alacsony cukorszintet. A legmodernebb SGLT2-gátlók a vese cukor- és nátrium-visszaszívását gátolják, így a vizeletben akár napi 5-10 dekagramm cukor is ürülhet. Ezen gyógyszer mellett a hosszú távú ér- és szívbetegségek javulhatnak. A gyógyszer adhatósága sajnos a mindenkori vesefunkciótól függ. Ha ezen gyógyszerek mellett kombinálva nem lehet jó anyagcsere-állapotot elérni, szükséges lehet az inzulinok vagy inzulinanalógok adása. A kezelést mindenkor egyénre szabva kell kialakítani a Magyar és az Európai Diabétesz Társaság szakmai irányelvei alapján.

 

Dr. Árus Tibor főorvos a betegség okairól, a cukorbetegség felismeréséről, kezeléséről és a szükséges életmódváltásról is szóltElőfordul, hogy az anyagcsere állapota miatt korán el kell kezdeni az inzulinkezelést, de ennek javulása után mód nyílik további, tablettás kezelésre, a hasnyálmirigy károsodásától függően – mondja dr. Árus Tibor, majd rámutat: minél hamarabb kezdik el adekvátan kezelni a beteget, annál több, kielégítő állapotban töltött év nyerhető.

 

Jó hírekkel folytatja a főorvos: a megfelelő életmód, a mozgás a cukoranyagcserében képes a cukorszintet lényegesen lecsökkenteni. Rendszeres mozgással az inzulinos betegnek gyakran elegendő a fele inzulint beadni. Kétórányi fizikai munka eredményeként a cukorszint a felére csökkenhet.  Egy 30-40 perces séta pedig nagyban javítja az anyagcsere-állapotot.

 

Akad, aki számára rossz hír: az alkoholfogyasztás a hasnyálmirigyre „direkt” káros hatású, de a magas kalóriaérték miatt is előnytelen, nagyobb mennyiség elfogyasztása a hasnyálmirigy-gyulladások egyik fő okozója.

 

Dr. Árus Tibor azzal zárja sorozatunk második témáját, hogy az egészségtudatosság sajnos nem iskolai tantárgy, pedig nagyon hasznos lenne ismeretterjesztő előadásokra befektetni, hogy az egészséges életmód követendő példa legyen.<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.