2019. december 16., hétfő,  Etelka és Aletta
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2019. július 31., szerda
Az üstökösök vissza-visszatérnek
Idén is volt – immár hatodjára – „Retro Mezőhegyes” találkozó
Szerző: Kovács István
Július 27-én ismét összejöttek a mezőhegyesen élők és az onnan elszármazottak. Az ország több pontjáról érkeztek, a legtávolabbi talán Székesfehérvárról. A teljes létszám 60 személy körül volt. A megjelentek nagyobb hányada ismét vidéki lett. Az előzőekkel megegyezően, az ÁMK aulája adott helyet az immár szokássá vált kiállításnak.

Akik fontosnak érzik a város egykori és mai lakói közötti kapcsolatok ápolását

 

Bíró Katalin, Forgó Albertné, Madarászné Szász Éva és Török Erzsébet munkáit láthatták az érdeklődők. A kiállítók közül Török Erzsébet munkái már 3. alkalommal, míg a többieké először mutatták meg magukat. Forgó Albertné mezőhegyesi fodrász most egy másik oldalával mutatkozott be, amely szintén láttatja kiemelkedő kézügyességét. Természetesen, mint mindig, a kiállítás augusztusban Mezőhegyesen, az ÁMK aulájában továbbra is megtekinthető lesz.

 

A megnyitó azonban rendhagyó módon, új helyen, az idén átadott könyvtári olvasóteraszon történt.

 

A csoport nevében Kovács István köszönte meg Mitykó Zsolt polgármesternek az 5 éves támogatását, miként Soósné Záluszki Máriának, a művelődési ház igazgatójának is. Aztán szó esett az alakulóban lévő Kulturális Egyesület létrehozásának részleteiről is. Amennyiben ez a kezdeményezés létrejön, bíznak abban, hogy szervezetként több eséllyel számíthatnak támogatásra, pályázatok megnyerésére. Céljuk: az elfeledett, vagy feledésbe merülő személyeknek emlékhely állítása, régi emlékek felelevenítése.

 

A 3 évvel ezelőtt a helyi kórházi részleg falán elhelyezett, dr. Bánki Mihály emlékét őrző emléktáblát – akkori ígéretüknek megfelelően – ismét megkoszorúzták. Örömmel tapasztalták a résztvevők, hogy rajtuk kívül más is helyezett el koszorút az akkori szülész-nőgyógyász kórházigazgató emlékművénél.

 

Következő állomásuk a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság 20-as majori telepe volt. Antall Stefánia színes és széles körre ható ismertetőt tartott a régi és az újonnan Mezőhegyesre telepített lófajtákról, a noniusról és a gidránról. Elhatározták, hogy jövőre a 48-as majori telep lesz a látogatás helyszíne.

 

A lovak megtekintése után ismét a belváros volt az úti cél, mégpedig a valaha jobb kort , szebb időket is megért Vas-, Fa-, és Fémipari Szövetkezet. Itt a mára már két vállalkozásnak helyet adó területen Jeszenka Zoltán és Somogyi József vendégelte meg és kalauzolta végig a csoportot. A ma már részben műemlék jellegű épületekben új vállalkozások működnek, sajnos a mai állapotokra jellemzően igen nehéz körülmények között. Mindketten elmondták, hogy a hatalmas területen mára már csak néhányan dolgoznak, kapacitás lenne, viszont kevés a megrendelés. Bíznak abban, hogy a fejlesztés alatt álló Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságtól helyben is kapnak területükhöz igazodó munkát, ezzel is a városban tartva a munkaerőt, és megélhetést biztosíthatnak a polgároknak.

 

A csoport útja ezután a szintén többször meglátogatott Centrál étterembe vezetett. Mezőfi Attila és kollégái várták a csoportot ebéddel. Utána Debreczeniné Jártó Róza, Mezőhegyesről elszármazott csoporttag mutatta be a második kiadást megért kötetét.

 

A nap tombolasorsolással zárult. (A tombolatárgyakat a tagok, illetve helyi vállalkozások biztosították.

 

„Bónuszként” a csoport azon tagjai, akik még nem látták a néhány éve felújított Centrál épületet, az emeletre is felmehettek egy rövid látogatásra.

 

Késő délutánra ért véget a találkozó. Fárasztó nap volt (ismét), a szervezőknek, a résztvevőknek egyaránt. Elhatározásuk, hogy jövőre ismét összejönnek, mert van még látnivaló bőven, Mezőhegyesen…<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.