2019. október 17., csütörtök,  Hedvig
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2019. július 01., hétfő
Műkedvelő őrök(?) Orosházán
A bíróság a gyopárosfürdői Napsugár Szálloda tulajdonosát fogadta el a hotel birtokosának – első fokon, tehát egyelőre nem jogerősen
Szerző: Kiss A. János
Petőfi Sándort is idézhetnénk szóban forgó témánk kapcsán: „Tüzesen süt le a nyári nap sugára…” – ahogy a János vitéz elején olvasható. Napsugár persze nem csupán az egekben leledzik, egyet találhatunk Orosháza gyopárosi fertályában is, közel a fürdőhöz, a tóhoz, méghozzá egy ilyen nevű szálloda képében. Sokan üdülési élményeikből emlékezhetnek rá, mások (például) a vitalap.hu hasábjain olvashattak róla. Váratlan fordulatként ismét a tulajdonos birtokolja a szép – Napsugár – nevet viselő hotel krimibe illő kálváriáját, pontosabban annak eddigi stációit. De új híreink is vannak: a szállodatulajdonosi kör és a hotel bérlőjeként egykor színre lépett vállalkozó „meccse” a héten folytatódott. Az igazságszolgáltatás előtt álltak, majd drámai fordulattal ismét a tulajdonosi kör birtokolhatja a szállót… Egyelőre nem jogerősen.

A Napsugár szálloda legutóbbi évének, hónapjainak szinte látlelete ez a kép, mely Gyopárosfürdőn készült: indulás a magasból, majd örvényló pályán zuhanás; aztán hidegzuhanyal csobbanás; végül még nem tudni, felbukkan-e a víz alól (Képünk illusztráció! Forrás: hotelcorvus.hu)

 

A tárgyalás utáni, kutyameleg keddi napon látogatta meg a szállodát a tulajdonosi képviselő. Az „állóháborús” helyzetben az ösztönözhette erre, hogy az előző napon tárgyalta az Orosházi Járásbíróság annak kérdését: jogszerűen vajon ki lehet a szálloda birtokosa?  E második tárgyalási napon a bíróság a tulajdonost nevezte meg a birtoklás jogosultjának. (Az előzmények ismeretében ez akár borítékolható is volt.) Persze a tulajdonost addig is izgatta, hogy milyen állapotok lehetnek a szállodájában. Azt tudta, hogy közműtartozások és hasonlók miatt a még tavaly év végén menesztett, de kiköltözni nem hajlandó, időközben a szállodát bezáró, a foglalásokat vissza(vagy vissza sem)mondó bérlő nem fizette meg a felhalmozott tartozásait.

 

Amikor a tulajdonosi érdekeket, jogosultságokat érvényesíteni akaró tulajdonosi képviselő be akart menni a szállodába, a főbejáratot zárva találta, az oldalbejárat viszont nyitva volt, valamiféle fügefalevél-funkciójú ragasztószalagféle próbálta megállítani az odaigyekvőt. Szólítgatta a netán bennlévőket, de választ nem kapott. Minthogy senki sem tartózkodott a nyitva hagyott szállodában. Mindaz, ami (úgy 50 millió forintos értékben) benn volt, a tulajdonát képezte. Az úgy 500 milliós értékre biztosított ingatlant ugyan nem kellett féltenie attól, hogy elviszik onnan, de betévedő illetéktelenek tüzet vagy más kárt okozhattak volna benne.

 

Tehát a hívogatásra sem került elő senki az épületből. Azt tudni lehetett, hogy a (nyilván méregdrága) őrző-védők lassacskán eltűntek az illegálissá lett, de vissza nem adott bérlemény biztosításából. Egy ideje pedig arról szóltak a hírek, hogy egy levitézlett orosházi (volt) önkormányzati képviselő és egy másik férfi felügyelgette a szállodát. A „védelem” definíciója a páros tevékenységére vonatkoztatva barokkos túlzásnak tűnne, úgy hallani, hogy éjszakánként senki sem tartózkodott a hotelépületben. 

 

A tulajdonos nyilván nem hagyhatta ebek harmincadjára az ingatlanját, benne lévő ingóságait – ha ott járt, ezt akár nagyfokú felelőtlenségnek is érezhette volna. A rendőrség beavatkozását kérte annak érdekében, hogy a szállodájuk ne maradhasson megfelelő őrizet nélkül. A rendőrök hívták a bérlő gazdasági társaság illetékesét. Amikor elérték, azt mondta, hogy szerinte ott kell lenniük az úgynevezett őröknek. Ahogy hallottuk, az időközben előkerült egyik őrféle – aki nem a volt képviselő – azt mondta, hogy baráti alapon néz rá időnként a szállodára. A bérlői illetékes azt állította – úgy tudni, az említett telefonbeszélgetés során –, hogy igazából egy szakcég távfelügyeletként vigyáz a szállodára. Ezzel csak két bibi volt: a rendőrök nem tudtak erről, pedig ilyesmiről pontos ismereteik lehetnek; illetve ha lett volna távfelügyelet, akkor az már régen rossz: több ember kétórányi szállodában megesett „téblábolása” hatására sem jelent meg senki a helyszínen tájékozódni, mi történik a „védett” épületben. A rendőrök időközben megállapították, semmiféle illetéktelen behatolás nem történt az épületbe. A két „szúrópróbás őr” ugyanis ilyesmi gyanúját fejezte ki.

 

A tulajdonosi képviselő kérte a rendőröket, hogy a rendelkezésére álló 34 íves leltározási nyilvántartás alapján vizsgálják meg, hogy hiányzik-e valami. Ettől elzárkóztak.

 

A tulajdonosi képviselő birtokba vette az ímmel-ámmal védett szállodát. (Ha egyáltalán annak számít a nyitva hagyott ajtós, „hébe-hóba” őrző-védő ellenőrzés. A „hébe-hóba” jelentését manapság az óvodások ismerik legjobban: nagy tetszésnek örvend körükben a Hébe-Hóba Banda.) A tulajdonos – persze nem „szerelemből” – kifizette a bérlő cég, a PROJEKT DEKOR Kft. hat és félmilliós közműtartozását, s kérte a bérlőt, hogy jelölje meg: e hét péntekje, szombatja, vasárnapja közül melyik időpontban kíván megjelenni a szükséges leltározásra. A bérlő nem reagált erre, sőt jelezte, hogy a tulajdonos ellen, betörésre hivatkozva, feljelentést tett. Így aztán a tulajdonos képviselője – minthogy hanyagnak találta a bérlő vagyonkezelését – úgy határozott, hogy hétfőn 10 órától akár nélküle is hozzákezdenek a leltározáshoz. Ha elmegy, ott a helye.

 

Hab a tortán, hogy olyan hírek keltek lábra, miszerint a bérlő cég elmozdult a felszámolás irányába, s az ilyenkor már megtekinthető, friss adatok szerint e cég pénztárában meglévőként 18 millió forintot tartanak nyilván, amiből az említett tartozások rendezhetők lettek volna, sőt az elmaradt bérletidíj-fizetés egy részére is futotta volna.

 

Ez idő tájt dúlt és még mindig dühöng a kánikula, a Napsugár ellenben üresen tátong, bevétel termelése helyett egyre csak egy valószínűleg nagy összegű kártérítés forintszámlálóját pörgeti tovább és tovább. A történet horizontján elő-előbukkan egy-egy (párt)politikai szál, melyek felfeslése akár a rémes történet hátterének megértéséhez is elvezethet  bennünket.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.