2019. szeptember 23., hétfő,  Tekla
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2019. május 26., vasárnap
Sokan rossz fát tesznek a tűzre
Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és -kereskedelem elleni küzdelem Magyarországon
Szerző: Nébih-tájékoztató
Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon. A hatóság éves tájékoztatási kötelezettségének eleget téve, mostantól a hivatal honlapján is elérhetőek a 2018-ban folytatott ellenőrzések számadatai és azok szöveges elemzése.

Képünk illusztráció! (Forrás: Nébih)

 

Az utóbbi évek tendenciáit figyelembe véve, Európa szerte egyre nagyobb az igény a fára, mint tüzelő- és nyersanyagra. Ezzel együtt sajnos az illegális fakitermelés és kereskedelem is folyamatosan veszélyezteti a fával borított területek fenntartható hasznosítását. Azonban  a társhatósággal együttes, tudatos fellépésnek köszönhetően egyre inkább érzékelhető a visszaélések megfékezése.

 

A Nébih elkészítette és a honlapján közzétette a faanyag kereskedelmi lánc 2018. évi ellenőrzésének összefoglaló eredményeit. Ugyanezen a felületen, megyei bontásban megtekinthetőek az ország területére vonatkozó, előző évi statisztikai adatok az illegális fakitermelés kockázatával kapcsolatosan.

 

Az adatokból látható, hogy 2018-ban a Nébih által elvégzett vizsgálatok száma több mint 80 százalékkal emelkedett az előző évihez képest, aminek eredményeként a hatósági zár alá vett, illetve elkobzott, illegálisan forgalomba hozott faanyag több mint tízszerese (mintegy 130 kamionnyi fa) lett a 2017. évinek, a kirótt bírságok pedig háromszorosára emelkedtek. Említést érdemel továbbá, hogy 2018-ban a Nébih szakemberei – a megfelelő tájékoztatás érdekében – csaknem 2500 telefonhívást fogadtak és 1500-nál több elektronikus levélre válaszoltak az ügyfelek megkeresései alapján.

 

A 2018. évi elemzést tartalmazó dokumentum a megelőző évek összefoglalóival azonos szerkezetben és elkészítési módszerrel készült. Mindez lehetővé teszi, hogy a későbbiekben összegyűlő adatok összevethetőek legyenek, azok alapján egyértelműen láthatóvá váljanak azon folyamatok, amelyek ismeretében az ellenőrzések hatékonysága továbbfokozható.

 

Amennyiben gyanús vagy illegális faanyag-kereskedelmi tevékenységet észlel alaki, haladéktalanul jelezze azt az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen! – kéri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.