2019. augusztus 22., csütörtök,  Menyhért és Mirjam
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2019. február 12., kedd
Gyula várja vissza a bălcescus diákokat
A gimnázium 12. osztályosai, akik szalagavatóval vágtak neki a hátralévő néhány hónapnak
Szerző: Kiss A. János
A gyulai „Nicolae Bălcescu” Román Gimnázium végzős diákjai szombaton tartották meg szalagavató báljukat. A 12. „A” és „B” osztály ezúttal a Prohászka Zsoltról elnevezett városi sportcsarnokban tartotta meg e rendezvényét. (Megszokott „hazai pályájukon” éppen kényszerű felújításra készülnek.) A bensőséges program íze-zamata az új helyszínen sem halványult meg, sőt, a hatalmas tér lehetőséget adott a szervezőknek az egy légtérből származó előnyök kiaknázására is.

A nap eseménye: a szalagok feltűzése

 

A szem közvetlen látóteréből magasba emelt sporteszközökön kívül más nem is nagyon emlékeztetett arra, hogy egy sportcsarnok küzdőterén tartózkodunk: a lelátók függönyök mögé elrejtőzködtek, a teret uraló fényzuhatagos díszvilágítási elemek, a belógatott, hatalmas textilszalagok otthonossá varázsolták a bálivá alakított környezetet.

 

Az új helyszínen is rengetegen jelentek meg

 

Czeglédiné dr. Gurzó Mária, az iskola igazgatója nyitotta meg az estet a pedagógusok, diákok, hozzátartozóik, más érdeklődők, s a protokollvendégek előtt. A szalagavatón Gyula városa és az iskola közötti erős kötődés nyilvánult meg abban, hogy az igazgatónő mindjárt át is adta a szót dr. Görgényi Ernőnek Gyula polgármesterének.

 

Dr. Görgényi Ernő megnyerő gondolatokkal fordult a diákokhoz, pedagógusokhoz

 

– Manapság már nem különülnek el oly’ élesen egymástól egyes korosztályok, társadalmi rétegek, mint akár csak néhány évtizeddel ezelőtt is. Kulturális értékeink különbözőségéről nem szabad elfeledkezni. Éppen ezért olyan nagy kincs az, hogy Gyulán kitűnően működik a román nemzetiség nevelési, oktatási rendszere, amely sikeresen viszi véghez küldetését. Ezáltal az itt végzett diákok olyan többletek értékekhez jutnak hozzá, melyek erősebbé és az előttük álló élet kihívásaival szemben felkészültebbé teszi őket. Mi, gyulaiak, évszázadok óta tudjuk, hogy a különbözőségek: értékek. Mi nem hiszünk az uniformizált társadalomban. Az önkormányzat az elmúlt években támogatta a román nemzetiségi oktatási-nevelési intézmények fenntartási és irányítási feladatait a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának, akik gondos gazdái a rájuk bízott nemzetiségi intézményrendszernek.

 

Czeglédiné dr. Gurzó Mária szinte szülői szeretettel köszöntötte a diákokat

 

A polgármester – az ünnepeltek felé fordulva – azzal zárta gondolatait: „Ha tehetitek, térjetek vissza Gyulára a felsőfokú tanulmányaitok végeztével!”

 

A vendég iráni tiszteletet az iskola azzal is érzékeltette, hogy Czeglédiné dr. Gurzó Mária beszéde csak ezt követően hangzott el – előbb román nyelven, azután magyarul is.

 

A meghívott vendégek ezúttal is megtisztelték a román közösséget

 

– Ha feltennéd most a kérdést nekem, hogy mit is adott neked ez az iskola, azt válaszolnám, hogy hitem szerint oldott atmoszférát, neves tanárokat, akik odaadással nyitották meg számodra a megismerés kapuit, a román, a magyar, az egyetemes kultúra értékeit, a román nyelven kívül az idegen nyelvek szépségének és melódiájának megismerését – idézhetünk érzelem teli, szép ívű beszéde nemes gondolatai közül egyet. – Olyan tanárok ők, akik hisznek Müller Péter gondolataiban, hitvallásában: a nevelés növel. Olyan iskolában hisznek, ahol nem a mennyiségre, hanem a minőségre esik a hangsúly. Az író szavaival: ahol hagyják a rózsát igazi rózsává érni, és a gyermeket kitárulkozni és a megismerés útjára lépni. S hogy mit adott neked városunk, Gyula a civilizációs produktumaival, templomaival, modern szellemiségével, szökőkútjaival? Azt gondolom, hogy egy értéklapú világképet és a hazatalálásnak az inspirációját.

 

Ahá, a címlapképnek folytatása is van!

 

Az iskola padjaiban utolsó hónapjaikat megkezdő, a felnőttkor küszöbéhez érkezett lányokat és fiúkat a színpadra lépve, s – kisebb-nagyobb – bölcs gondolatokat közvetítve láthattuk, hallgathattuk meg. Mindezek hatását kiemelni hivatott zeneszámok töltötték be a teret.

 

Tolnai Péter, a megyei önkormányzat alelnöke és az iskola igazgatónője, a nagy tapsok sodrásában

 

S az est elérkezett a fénypontjához: a harmadévesek a kis csoportokban színpadra lépő 12. osztályosok mellére tűzték az örök emlékül szolgáló, egyedi szalagot. (Akaratlanul – s persze nem egészen stílusosan az jut ilyenkor a krónikás eszébe, hogy olyan ez, mint amikor a „hóhért akasztják”. Ugyanis a tavalyi szalagtűzők ma éppoly’ zavartan és sután fogadták a szalagtűző és bátortalanságűző, eggyel „lentebbi” évfolyamosok mellükön, arcukon” munkálkodását, mint a „fölöttesek” tették egy éve…)

 

A háttal álló szalagtűzők arcát jövőre megismerhetjük...

 

Közben azt sem lehetett nem észrevenni, hogy a magyarországi román nemzetiség e jeles ünnepén valóban megélték románságukat a teremben lévők: kicsik és nagyok, mindenfajta okból leggyakrabban románul szóltak egymáshoz. S amit ők legtöbben és legtöbbször megemlítenek: magyar polgárokként, de bátran, büszkén vállalva és őrizve nemzeti identitásukat.

 

Az "A" osztály tánca

 

Gyula polgármestere – idézett beszédében is – utalt a történelmi távlatban mérhető idők óta együtt élő magyarok, románok és németek békességes együttélésére, az általuk hozott értékek máig vezető, a várost felemelő hatására. Ehhez csak annyit tehetünk hozzá – ha már ez a jelenkor „trendi” értékmérője –, hogy ebben a városban mindenki migráns, és senki sem az.

 

A szalagavató „hivatalos” programeleme visszatérően az ünnepelt osztályok által bemutatott egy-egy nyitótánc – évről évre újabb koreográfiával. Ami utána következett, az annak a valóra válása, amire Czeglédiné dr. Gurzó Mária beszéde végén felhívta a jelenlévők figyelmét: s ez az önfeledt szórakozás volt.

 

A "B"-sek táncának egyik szemet gyönyörködtető mozzanata

 <
++++++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.