2019. július 20., szombat,  Illés
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2019. február 04., hétfő
Főhajtás az újságíró előtt
Jámbor Gyulát, az Aradon kiadott Nyugati Jelen immár örökös munkatársát egy-egy írással köszönti A Nyugati Jelen főszerkesztője és a kiadó tulajdonosa
Szerző: Bege Magdolna – Böszörményi Zoltán (Nyugati Jelen)
Ötven évvel ezelőtt, pontosan február 1-jén kezdte el újságírói pályafutását Jámbor Gyula a Vörös Lobogónál. Az évek során 10 000-nél is több írása látott napvilágot: hírek, riportok, jegyzetek, tudósítások. Volt főszerkesztő-helyettese és főszerkesztője a Nyugati Jelennek. Nyugdíjba vonulásakor, 2008-ban sem tette le a tollat. A mai napig alapembere a napilapnak, rendezvényekről, előadásokról írt tudósításait, jegyzeteit szinte naponta olvashatjuk, szerkeszt, anyagot gyűjt, támasza kollégáinak. Ez lenne röviden az ötven év összefoglalója.

Az ünnepelt, Jámbor Gyula (Fotó: Niedermayer György)Ám ma nem beszélhetnénk egy ötvenéves pályafutásról, ha Jámbor Gyula számára az újságírás egyszerűen csak munka lett volna. Ha nem szerette volna, ha nem szeretné azt, amit csinál, ha nem érezte volna, nem érezné jól magát második otthonában, ha nem tisztelte és tisztelné mindenkori olvasóit. Mert az ötven év nemcsak egynapos sütkérezések sorozata a nyilvánosság adta rivaldafényben, de nap, mint nap rengeteg energiát felemésztő tevékenység, akár számtalan álmatlan órát is megkövetelő felelősség az olvasóval és saját lelkiismereteddel szemben.

 

Pénteken délután, azaz pont február elsején munkatársai – egykoriak és maiak – és barátai körében ezt a nem mindennapi teljesítményét ünnepeltük (tudomásunk szerint Erdélyben nincs még egy olyan, a szerkesztőség munkájában aktívan, napi szinten részt vevő újságíró, aki 50 éve lenne a pályán), méltatásokkal, köszöntőkkel, meglepetésekkel, tortával és, hogy nyoma is maradjon, immár a maximálisan kiérdemelt Nyugati Jelen ÖRÖKÖS MUNKATÁRSA titulust igazoló oklevéllel. Oklevél, amelyet röpke egy éven belül második alkalommal van szerencsénk egy kedves kollégának átadni. Így aztán Jámbor Gyula a jó baráttal, Puskel Péterrel e téren is sorstárssá lett.

 

Ötven év a magyar újságírás, a magyar szó, az Olvasó szolgálatában hatalmas fegyvertény, és úgy hiszem, Jámbor Gyula még ezt is képes túlszárnyalni!

 

Munkádra, tapasztalatodra, energiádra, humorodra, és majd’ mindennapos aggódó kérdésedre – van-e elég anyag a holnapi laphoz? – még sokáig szükségünk van, drága Gyulánk!

(Bege Magdolna főszerkesztő)

 

*

 

Az újságírás mennyei kenyér azoknak, akik nem akarnak a mennybe menni, de naponta keresztre feszítettnek, hogy megméretkezzenek a világgal és önmagukkal.

 

A tanítás magját naponta el kell vetni a világ öntudatába, hátha szárba szökik a mágikus búzaszem.

 

Kenyeret csak a csoda virágzik.

 

Pascal azt írja: „Isten nagyobb mértékben akar hatni az akaratra, mint a szellemre” – azaz védeni akar bennünket a bűnbeeséstől, melyre csak szellemünk képes. De mi történik azzal, aki naponta bűnbe kívánkozik esni, és nem érdekli, hogy netán mindennap elkárhozik a lelke?

 

Az újságírás napiparancs, amelyet nem az akarat, hanem a szellem diktál. Ötven éve te ennek a szellemi munkának vagy az élharcosa, kornétása.

 

Te mindened odaadtad azért, hogy cserébe ne kapj semmit!

 

Nem azért írtál, hogy mások elismerését kivívd, babérkoszorút tegyenek a fejedre, a dicsőség mámorában megfürödj.

 

Belső tűz égetett, szavak vihara ösztökélt, a gondolat barikádjain küzdöttél, soha nem lankadó erővel, szavaiddal erős várat építettél körénk. És tetted ezt még akkor is, ha minden egyes megpróbáltatásod újabb megpróbáltatást szült.

 

Nem agyagtáblára vésted, amit vésned kellett, de az aradiak és nem aradiak lelkébe, tudatába, szellemébe örökre bevésted magad.

 

Legszívesebben, most én is azt a kérdést tenném fel neked, melyet ötven évvel ezelőtt te szegeztél mellemnek:

 

„Mi leszel, ha nagy leszel?”

 

Csillogó szemmel ma azt válaszolhatod:

 

„Maga a szellem és a szeretet.”

 

(Böszörményi Zoltán, a kiadó tulajdonosa)<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.