2019. június 26., szerda,  János és Pál
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2019. január 10., csütörtök
A nép szava, Isten szava?
A 27 ezres lélekszámú Orosházán – más egyházi iskolák társaságában – immár második gimnáziumát akarja működtetni az evangélikus egyház, az egyetlen világi gimnázium, a Táncsics átvételével
Szerző: Kiss A. János
„Nép szava Isten szava” – e címet viseli az a könyv, melyet Táncsics Mihály még első lefogatása előtt írt, de csak kiszabadítása után, 1848-ban adott ki. Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium (egyszerűsítsük nevét Táncsics gimnáziumra, ahogy a helybeliek is emlegetik maguk között) névadóját éppen 150 esztendeje választották Orosháza országgyűlési képviselőjévé, az utókor pedig Orosháza díszpolgárai közé emelte őt. Persze Gömbös Gyulát is, s ez utóbbi mellett a mai városvezetés görcsösen kitart. Sőt, úgy tűnik, egy szava sincs ahhoz, hogy az évtizede kibővített és példásan felújított Táncsics gimnázium működtetését át kívánja venni az evangélikus egyház. Úgy, hogy a – jó esetben – 27 ezer lelkes városban hosszabb ideje tevékenykedik már egy másik gimnáziumuk is… Tegnap az MSZP Orosházi Szervezete részéről sajtótájékoztatót tartott ez ügyben Fetser János önkormányzati képviselő, a szervezet elnöke.

Az orosházi Táncsics gimnázium, amikor még annak vallhatja magát

 

A címmondat az idézett könyv belső szövegében megismétlődik. Így: „Példabeszéd: a nép szava, Isten szava.” Táncsics Mihály szellemiségének durva megalázása lenne az immár világnézeti semlegesség talaján álló intézmény „jól megideologizálása”. Egy másik címet is érdemes felidéznünk, ha a téma orosházi fogadtatását kívánjuk tömör mondatban kifejezni: egy Ingmar Bergman-film hallgat erre, a „Suttogások és sikolyok”. De vajon mit mond az MSZP, ha sajtótájékoztatót tart e problémáról?

 

Fetser János elmondta: úgy november végén, december elején hallottak arról, hogy az Orosházán jelentős befolyással és aktivitással működő evangélikus egyház szeretné megszerezni a az országosan ismert és elismert, éppen polgármestersége idején kibővített és felújított Táncsics gimnázium működtetési jogát. Hamarjában kiderült, hogy a középiskola vezetése és a szülők közössége egyre inkább elégedetlen a KLIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) tankerületi központi igazgatójának tevékenységével. Az sem maradt titok, hogy a Táncsics gimnázium vezetése volt az átadás-átvétel kezdeményezője, így került sor az iskola és az egyház közötti megbeszélésre. A sajtótájékoztatón fény derült arra is, hogy az intézményi vezetés korábban már kilincselt ez ügyben a katolikus egyháznál is, de „lepattant” róluk.  Fetser János elárulta, hogy a hír valódiságáról meggyőződve felvette a kapcsolatot az evangélikus gyülekezet igazgatólelkészével, aki megerősítette, hogy a Táncsics gimnázium vezetése kérte intézményük evangélikus egyház alá tartozásának lehetővé tételét.

 

Érdekes helyzet látszik kialakulgatni. A városban (még 1996-ban) létrejött a mai nevén Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumként ismert egyházi fenntartású oktatási intézmény. Fetser János megjegyezte: országosan sem fordul elő, hogy egyetlen településen – Budapest kivételével – két evangélikus gimnázium működne. Hozzátette: soha nem merült fel az, hogy az orosházi polgároknak ilyen igényük lenne.

 

Mint hallottuk, Darvas József minisztersége idején, az Orosházát városi rangra segítő író-politikus támogatásával, 1951-55 között épült meg az immár állami gimnázium főépülete. A fennállásának 85 évét maga mögött tudó intézmény ezt követően gyors ütemben országos ismertségre és elismertségre tett szert, s tartja e pozícióját mindmáig. Fetser János jelezte: semmilyen körülmény nem utal arra, hogy az evangélikus egyház irányítása alatt milyen oktatási-nevelési többletértékkel gyarapodhatna; ám nyilvánvaló, hogy elveszítené világnézeti semlegességét. Hozzátette: éppen ezt a világnézeti semlegességet kell(ene) megőriznie a patinás intézménynek. Ez reális igény a városban ma működő evangélikus, katolikus és református általános és középiskolák sajátos orientációja mellett.

 

Az MSZP orosházi elnöke elmondta, hogy nincs egyházellenesség bennük, amikor tiltakoztak és tiltakoznak a tervezett változtatás ellen, s felhívták az evangélikus egyház figyelmét is a lépés veszélyeire. De – emlékeztetett – az átadási kísérlet folyamatairól szóló információk, hírek alig juthatnak el a város polgáraihoz. Ugyanakkor a Táncsics gimnázium egyes vezetői, néhány tanára igyekeznek azt sugalmazni, hogy az evangélikus egyház irányítása alá tartozásuk már eldöntött kérdés. De ez nem igaz.

 

Ezt követően Fetser János kifejtette: a működtető megváltoztatásához, e jogosultság átadásához például az iskola tanulói több mint 50 százalékának egybehangzó akaratára van szükség. A nem nagykorú tanulók esetében szüleik adhatnak le szavazatot, a nagykorúságukat elért tanulók pedig maguk szavazhatnak erről.

 

– A város vezetése e kérdésben is sumákol, lapít – állapította meg Fetser János, jelezve, hogy aligha képzelhető el az iskolavezetés tájékoztatásuk nélküli átadáskezdeményezése. – Ebből következőn a város vezetői nem védik meg a város érdekeit, értékeit. A Táncsics gimnázium elismerésre méltó munkájának színvonala az evangélikus egyház közrehatása nélkül is tovább növelhető.

 

Fetser János felhívta a figyelmet arra, hogy a 85 esztendő alatt tízezren érettségiztek a gimnáziumban, köztük olyanok is, akik világhírű tudósokká, sportolókká, elismert közszereplőkké és más tevékenységet folytatókká lettek. Határozottan kijelentette: amennyiben a felsorolt érvek nem bizonyulnának elegendőnek egy szűk csoport ez irányú terveitől, érdekeitől való elállásra, akkor arra is érdemes lenne gondolni: a baloldali és más ellenzéki pártok politikája egyaránt, egyértelműen abba az irányba mutat, hogy az önkormányzatoknak legyen ismét joguk – s ma ez nem így van – általános és középiskolák működtetésére, fenntartására. Egyben reményét fejezte ki, hogy ismét eljön az ideje annak, amikor a települések polgárai újra szabadon dönthetnek iskoláik sorsáról.

 

– Az iskola tanulóinak, szüleiknek ma még a biztos és hatékony működés, illetve a bizonytalanság között van lehetőségük választani – zárta gondolatait Fetser János.

 

Fetser János a város polgárait szólította meg

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.