2019. június 26., szerda,  János és Pál
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. december 28., péntek
Petárdastop
Tanácsok a szilveszteri óévbúcsúztatóra
Szerző: SZ. M.
Az Országos Rendőr-főkapitányság a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és az Országos Mentőszolgálattal közös sajtótájékoztatót tartott december 27-én a szilveszteri tűzijátéktermékek és más pirotechnikai eszközök balesetmentes, biztonságos használatáról, hogy szilveszterkor se váljon senki lakástűz, égési sérülés áldozatává. (Videobejátszásunk segítségével nyomon követhetők a szabályok.) Petárdastopot kérnek az állatvédők szilveszterre. Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencekben sokkos pánikot okozhatnak. Egy házi kedvenc félelmében akár támadhat, haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. Sok kóborló kutya, macska soha többé nem kerül haza.

Öt rendőrségi tanácsSeres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa elmondta, a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni.

 

Házi kedvenceket a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyük ki. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert, több településnyi távolságot is képesek megtenni.

 

Az Orpheus tanácsa, hogy a kutyában lévő – kötelező – mikrochip tartalmazza a gazda adatait, így, ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető.

 

Kutyáinkra, macskáinkra érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost. A baj megelőzése érdekében december 30-a és január 2-a között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal, pórázon sétáltassuk kutyánkat. Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart.

 

Petárdázni tilos

 

A sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le. Félősebb kedvenceknek állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk a petárdázások idejére. Érdemes tájékozódni a www.állatvédő.hu oldalon a közelben működő állatvédő szervezetekről, hogy a házi kedvenc minél hamarabb és épségben előkerüljön.

 

Sokkos pánikot okozhatnak a hang- és fényhatások

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.