2019. június 19., szerda,  Gyárfás
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. december 26., szerda
Van-e ünnep ünnepelők nélkül?
A gyulai román iskolában hitet tettek karácsony üzenete mellett
Szerző: Kiss A. János
Ünnep, majd szünidő – remek párosítás ez a közoktatásban résztvevő gyerekek számára. Amit egy iskola lehetőségei megengednek az előbbi kapcsán, azzal maradéktalanul élt is a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium – mondhatnánk, miként rendesen, ahogy ez már nem pusztán szokás azon a tájon, hanem igazi hagyomány is. Hogy román, vagy magyar ünneplés volt ez? Szerencsére mindkettő.

A kis gyufaárus lány

 

A tanulók, a tanárok és a (nagy)szülők számára rendezett közös karácsonyi ünnepségről van szó. A műsort ezúttal az intézmény általános iskolásai és a kórus adták. A program helyszínéül a Román Kulturális Központ színházterme szolgált. (Mely immár a „javulás útjára” léphetett – előterének nyáron erejét vesztett födéme egyelőre még korlátozta a megközelítést és a befogadóképességet, de megjavítják. A lényeg: van már miből renoválni.)

 

A kórus

 

A rendezvényt Czeglédiné dr. Gurzó Mária, az iskola igazgatója nyitotta meg – ahogy azt tenni szokta – román és magyar nyelven egyaránt. A megjelentek üdvözlésekor külön is köszöntötte Juhász Tibort, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnökét, dr. Görgényi Ernőt, Gyula város polgármesterét, Florin Vasilonit, Románia gyulai főkonzulját, Siluan Mănuilăt, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspökét, s elődjét az iazgatói székben, Budai Jánost.

 

Czeglédiné dr. Gurzó Mária köszöntötte a megjelenteket, majd az est végén búcsúzott el tőlük

 

Az igazgatónő elárulta, hogy az iskola tanulói az osztályaikban is megünnepelték karácsonyt. Majd egy történetet mesélt el, ezzel kívánva szép karácsonyt és boldog új esztendőt. A mini elbeszélésben egy kisgyerek ült karácsony napjai előtt egy tér padján, a hidegben. Egy idős ember megkérdezte tőle: miért kucorog ott? A gyerek azt válaszolta: Istenre vár. Hogy miért? Egy napja azt mondta neki betegen fekvő édesanyja: neki most el kell mennie Istenhez, aki viszont eljön majd hozzá, és vigyáz rá. Így aztán azért ül itt, mert várja őt. Az idős ember megértette a helyzetet, s máris azt válaszolta a gyereknek, hogy Isten őt küldte hozzá, menjen vele, s nem lesz szüksége semmiben.

 

Az igazgatónő megtiszteltetések nevezte, hogy a város polgármestere is ellátogatott ünnepségükre

 

Czeglédiné dr. Gurzó Mária azt éreztette a megjelentekkel, hogy a szeretetet semmi sem múlja fölül.

 

Ha átmenetileg kevesebb érdeklődőt tudtak is fogadni, az nem befolyásolta a hangulatot

 

Aztán megemlékezett az idén elhunyt Kányádi Sándor Erdélyben élt költőről, aki Gyulán jártában is egyszer felkereste a Bălcescut. A költő azt mondta egyszer neki, hogy addig mindig eljön ebbe az iskolába gyulai útjai alkalmával, amíg „por és hamu nem lesz belőle”. Emléke előtt tisztelegve Czeglédiné dr. Gurzó Mária elmondta Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén című versét. (A vers sorait kivetítve láthattuk, sorról sorra változó képekkel.)  

 

Az est vezérfonala a meghittség volt

 

A kulturális program (az igazgatónő beszéde előtt közvetlenül) az intézmény – Patkás György által vezényelt – „Líra” kórusának karácsonyi hangulatot végképp megalapozó dalaival indult.

 

Bátran beírhattuk volna a program leltárába a zúgó tapsot...

 

A műsor további része az általános iskolások felkészültségét és lelkesedését dicséri. Hans Christian Andersen: A kis gyufaárus lány című, szívfacsaró meséjét az 5. a, a 6. b és a 7. osztály tanulói adták elő, őket Szöllősiné Kondoros Beáta készítette fel. A „Perfect” keringőt Szántóné Borbély Angéla és Szántó József tanította be. A négy gyertya története című darabot az 5.b osztály tanulói mutatták be Szöllősiné Kondoros Beáta rendezésében. Az iskola alsós tagozatosai is – mint mindig – kitettek magukért. Angyali üdvözlet című műsorblokkjuk felkészítő tanárai Kóráné Cséffán Tünde, Szabó Jánosné, Bányai Tiborné, Bokáné Gombos Emília, Ruzsáné Gombos Éva, Száva Mihályné és Gyarmatiné Somogyi Anett voltak.

 

Szülők, tanárok együtt izgultak szerettük, tanítványuk sikeréért

 

Az estet a kórus és az általános iskolások közös fellépése zárta.

  

Az iskola egyediségének jobb megértését veszélyeztetnénk, ha nem mondanánk el, hogy karácsony alkalmából, a műsort követően ezúttal is közös ünneplésre ott maradtak az intézmény dolgozói. A kötetlen program egyik gyöngyszeme idén is a hazai románság „Pro Musica” Kórusának (Corul „Pro Musica”) éneklése volt. Nem véletlenül: a kórus magvát hagyományosan pedagógusok alkotják.

 

A kicsik is nagyon tudtak énekelni

 

Kányádi Sándor:

 

Csendes pohárköszöntő újév reggelén

 

    Nem kívánok senkinek se

    különösebben nagy dolgot.

    Mindenki, amennyire tud,

    legyen boldog,

    érje el, ki mit szeretne,

    s ha elérte, többre vágyjon,

    s megint többre.

    Tiszta szívből ezt kívánom!

    Szaporodjon ez az ország

    emberségbe’, hitbe’, kedvbe’,

    s ki honnan jött,

    soha-soha ne feledje.

    Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,

    vissza nem fognak a kátyúk…

    A többit majd apródonként

    megcsináljuk.

    Végül pedig azt kívánom,

    legyen béke,

    gyönyörködjünk még sokáig

    a lehulló hópihékbe’!

 

A program céljának megvalósulása: az öröm és a szeretet kart karba öltése

 

 

 <
++++++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.