2019. június 19., szerda,  Gyárfás
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. december 23., vasárnap
Úton-útfélen: ellenállás
Félpályás útlezárással lassították a forgalmat Tótkomlósnál – Tiltakozás a „rabszolgatörvény” és más antidemokratikus megnyilvánulások ellen
Szerző: Kiss A. János
Tegnap 13.30 és 15.00 óra között a Tótkomlós és Orosháza közötti közúton, nem messze a tótkomlósi helységnévtáblától, a kisvárosba vezető sávban – a szükséges engedély birtokában – személygépkocsik parkoltak, hogy kikerülésük elérésével hívják fel a figyelmet az állampolgárok elégedetlenségékre. Amikor kiteljesedett a gépkocsik felvonulása az adott helyre, 23 ott álló autót számolhattunk össze. A helyszínt a rendőrség biztosította, ám a forgalmat a demonstrálók irányították.

Zsura Zoltán, a szervező szólt a megjelentekhez

 

Az arra elhaladók reagálása – a demonstrálók szempontjából – igen kedvező volt. Sok autós kürtöléssel fejezte ki a szolidaritását, utasaik biztató integetéssel, mosollyal fejezték ki egyetértésüket. Egyetlen autós akadt, aki zavaros megjegyzésekkel illette a kocsijaik mellett állókat, s mintha a rendőröket is „kóstolgatta” volna.

 

A demonstrálók járműveiktől érkeztek a megbeszélésre

 

Az akció kezdetén Zsura Zoltán tótkomlósi (ellenzéki) önkormányzati képviselő – aki magánemberként szervezője volt a békés demonstrációnak, üdvözölte a mintegy 50 résztvevőt, majd összefoglalta megmozdulásuk célját, értelmét. Egyértelműsítette, hogy a „rabszolgatörvény” nyomorító hatása ellen tüntetnek, kiállnak a sajtószabadság mellett, kifejezik szolidaritásukat a „pártállam” által elűzött egyetemmel,a CEU-val, kiállnak a rendőrök rendkívül magas szabadidős igénybevétele csökkentéséért is.

 

A cél nem a forgalom akadályozása, hanem a figyelemfelhívás volt

 

A legutóbbi idők öntudatra ébresztő hatása nyilvánult meg a résztvevők hangulatában is. Beszélgetéseik elhatározottságról tettek tanúbizonyságot. Több párt is képviseltette magát az – ahogy valaki találóan megjegyezte – „ökumenikus embertiszteleten”. A résztvevők között ott láttuk például Fetser Jánost, Kasuba Istvánt is, DK-sok, szocialisták, liberálisok,a Párbeszéd képviselői mellett, de volt Jobbik-támogató is.

 

Az autósoron sem nemzeti, sem pártzászlókat nem láttunk – nyilván nem volt szükség arra, hogy külön is hangsúlyozzák, miért állnak ott.

 

Zsura Zoltán nem zárta ki, hogy a tiltakozás e módjának folytatása lesz

 

A véleménynyilvánítók tisztázták, hogy miért megy a fiatalok, a jó szakemberek tömege külföldre dolgozni. Azt a véleményüket is mellétették: ennek okai a jelenlegi hatalom több mint hibás politikájában keresendők. S az „előre menekülő” kormány azzal igyekszik betömni a munkaerőhiány miatt keletkezett foglakoztatási kátyút, hogy az általa sehonnan elővarázsolni nem tudott embereket a meglévők kizsigerelésével igyekszik pótolni. Zsura Zoltán vállalkozott a következtetés kimondására: a mai országvezetés immár egyre mélyebbre süllyed diktatórikus eszközei alkalmazásában – itt az ideje ellenállni ennek.

 

A demonstráció az előre meghatározott időben, békésen ért véget. Zsura Zoltán megköszönte a résztvevők kiállását, s felkereste a rendezvény nyugalmát biztosító rendőröket is, kifejezve munkájuk elismerését.

 

A közelgő ünnepre utaló hangulat: szaloncukor-kóstolás

 <
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.