2019. május 24., péntek,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. december 07., péntek
Megértették, jót tenni jó
Gyulai szociális munka szakos hallgatók Déván, Sárospatakon és Csapin – A gyulai főiskola most az Angyalbatyuba gyűjt
Szerző: Szőke Margit
A gyulai Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Karának szociális munka szakos hallgatói tartottak szakmai élménybeszámolót advent küszöbén, a főiskolán gyűjtött adományok útjáról. Az adománygyűjtésekről fotók is készültek, melyeknek kiállítása nyílt az A-épületben.

A gyulai főiskola 2017 februárja óta a Gál Ferenc Főiskolához tartozik– Adventkor az igazságot keressük, el kell engednünk, ami körülöttünk nem igaz – mondta köszöntőjében dr. Homoki Andrea dékánhelyettes, aki a feltétel nélküli szeretet erejéről is szólt. A gyulai főiskola az esemény meghívójában Teréz anyát idézte: ,,Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat. Csak kis dolgokat tehetünk, nagy szeretettel.”

 

Közhasználatú nevén a gyulai egészségügyi főiskola 2017 februárja óta működik a Gál Ferenc Főiskola keretében. A szociális munka szakos hallgatók a november 29-i szakmai beszámolón nagyfokú elhivatottsággal szóltak az adománygyűjtésekről, és eljuttatásukról azokhoz, akinek szükségük van a segítségre. Dr. Homoki Andrea köszöntőjében sok erőt kívánt a folytatáshoz, ami a hallgatók gondolatait megismerve nem lehet kétséges.

 

Beregszászi Barbara második évfolyamos szociális munka szakos hallgató találkozásukról beszélt Böjte Csaba dévai gyermekeivel. A Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal vették fel a kapcsolatot. Most is megkérdezték, mint mindig, hogy az ottani gyerekeknek mire lenne szükségük. Így tartós élelmiszert vittek, lisztet, cukrot, amire az ottaniak igényt tartottak. A gyulai Tescóban vásárlóktól gyűjtöttek, és voltak, akik a főiskolára hozták adományaikat. Az adománygyűjtés során negatív tapasztalatokat is szereztek a fiatalok, kaptak visszautasítást, fintorgást, lenéző pillantásokat. Ezeket is fel kellett dolgozniuk. A Dévai Szent Ferenc Alapítványnál 2017. október 28-án lelkesen fogadták 18 fős csapatukat. A dévai otthonba szülői kérésre vesznek fel harmadik életévüket betöltött gyermekeket, feltétel még, hogy a felmenők között lennie kell magyarnak. Az otthon adományokból létezik. Az étkezés családi hangulatban telik, a gyerekek házimunkát végeznek, mosogatnak, tálalnak. A nagyobbak átadják tudásukat a kisebbeknek.

 

– Nekünk is hálásan adták az ételt, amit közösen fogyasztottunk el – mondta Beregszászi Barbara. Átérezték Böjte Csaba jelmondatát: ,,Jót tenni jó”. Az út szakmai tapasztalatainak feldolgozásában segítség volt a kirándulás az égbe szökő Vajdahunyadra, a Hunyadi János hamvait is őrző Gyulafehérvárra, a ma már gyógyászatra használt tordai sóbányába.

 

Málik Kitti harmadik évfolyamos szociális munka szakos hallgató 2018. május 5-6-i látogatásukról beszélt Sárospatakon, az Idősek és Fogyatékosok Otthonában. Az idősek otthonában 90-en élhetnek, a fogyatékosok otthonában 85-en. Az intézmény működési köre megyei. A cél itt is az adománygyűjtés volt, a KézenFogva Alapítvánnyal vették fel a kapcsolatot. A gyulai főiskola könyvtárában ruhaneműt gyűjtöttek, amit magánszemélyek adták össze. Az adományok eljuttatásában a főiskola mindhárom szakának hallgatói részt vettek. Sárospatakon mindenki szeretettel fogadta őket, megkönnyezték, amikor csomagolták ki az ajándékokat.

 

 – Részesei lehettünk életüknek. Emberileg sokat adtak nekünk, nem kérdés, folytatnunk kell – mondta Málik Kitti. A gyulaiak Sárospatakon szállodában lehettek, amelyre gyakorlati helyként számíthatnak, bár hivatalos megállapodás erről nem született. Sárospatakon felkeresték a Szent Erzsébet templomot, amely a város legrégebbi temploma és Szent Erzsébet ereklyéit őrzik itt. Ellátogattak a Rákóczi várba és múzeumba, amely a Magyar Örökség része, és felkeresték a Református Kollégium közel 400 ezer kötetes tudományos gyűjteményét, ahol érezhették a tudomány illatát.

 

Az adománygyűjtő utakról (balról jobbra) Herczeg Viktória, Málik Kitti, Beregszászi Barbara számolt beHerczeg Viktória harmadik évfolyamos szociális munka szakos hallgató Csapira látogatott csapatával, a Csapi Térségi Általános iskolába, Szakközép-iskolába és Kollégiumba. Az intézményt 1973-ban alapította az akkori Zala Megyei Tanács. Itt 180 gyermek bentlakását biztosítják, a cél a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása az óvodától a középiskoláig, hétfőtől péntekig. Túlnyomórészt cigány származású gyerekek élnek, tanulnak itt. A gyulaiak adománygyűjtésében egyesület, cég, magánszemély egyaránt segített. A csapi gyerekeknek tanszer, ruha, játék, mesekönyv gyűlt. Hétfőn reggelente öt busz indul Nagykanizsáról, hogy a nagy távolságban élő gyerekeket felvegye. Van gyerek, akinek otthon disznóólban van a szobája, mást már két és félévesen a kollégiumba küldenek, és nem ritka az sem, aki éhesen jön el hazulról. Hétfőn az első lépés, hogy tanulni tudjon a gyermek, a tetvészkedés, a fürdetés, a tiszta ruha, az étel. Ezután beszélgetnek velük, megölelik és kezdődhet a tanulás. Az itteni nevelők rendszert próbálnak vinni a gyerekek életébe hétfőtől péntekig. A felnövő gyerekek közül van, aki itt marad nevelőnek és segíti a kisebbeket. Megrázó sorsokra derült fény. Gyermek, akinek fém van a kezében és a lábában, mert három évesen összetörték. Egy négyéves, cigányputriból érkezett kislány 20 percig remeg ébredés után. Az általános iskolában kisebb csoportokban tanítanak, személyre szabott az oktatás. Rudi bácsi, a tanár minden alkalommal megerősíti a gyerekekben az önmagukba vetett hitet.

 

– Minden nehéz sors ellenére mosoly, optimizmus, szeretet árad a gyerekekből – fogalmazott Herczeg Viktória. ismeretlen szerzőt idézett:  ,,Jó érzés boldoggá tenni másokat”. Ez a gyulai csapat is kiránduláson dolgozta fel a látottakat. Jártak a Velencei-tónál, amely Magyarország harmadik legnagyobb tava, Nagykanizsán moziba ültek be és a Kis-Balatonon Matula bácsi kunyhóját is megnézhették.

 

Dr. Homoki Andrea azzal zárta a szakmai beszámolókat, hogy lehet hozzájuk külsősként is kapcsolódni, nem muszáj itt tanulni, tanítani. Most a Szeged-Csanádi Egyházmegye Karitász szervezetének Angyalbatyu-felhívására gyűjtenek. A főiskola könyvtárában az adományokat, ajándékot, játékot, édességet dobozban várják, az adományozók írják rá, milyen korú gyermekeknek szánják. A náluk összegyűjtött adományokat a gyulai Karitásznak adják át.

 

Adományhegyek a gyulai főiskola könyvtárában

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.