2019. június 27., csütörtök,  László
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. október 11., csütörtök
Reszkessetek betörők!
Továbbképzések a Szegedi Ítélőtáblán – gazdasági bűncselekményekről, polgári eljárásjogi bírói gyakorlatról
Szerző: K. A. J.
Két napon is képzést rendezett a Szegedi Ítélőtábla a hét elején. Ennek során szó volt a gazdasági bűncselekmények minősítésének gyakorlati problémáiról, míg másnap azt vitatták meg a résztvevők, hogy az új Polgári perrendtartás hatálya lépése óta milyen változások tapasztalhatók az ítélkezési gyakorlatban.

A résztvevők egy csoportja

 

Az első napi ajánlott képzésen a Szegedi Ítélőtábla illetékességi területéhez tartozó mind a négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok) bíróságai képviseltették magukat. Ott olyan témák kerültek szóba, amelyek nem csak a büntető, hanem a polgári jogterületet is érintik. Az előadók – közöttük dr. Kemenes István, a Szegedi Ítélőtábla megbízott elnöke, a polgári kollégium vezetője, dr. Gaálné dr. Jobbágy Ildikó, a Szegedi Ítélőtábla polgári tanácselnöke, dr. Halász Edina és dr. Benedek Tibor ítélőtáblai büntető bíró, valamint dr. Hadnagy Ibolya, a Kecskeméti Törvényszék tanácselnöke – szóltak, egyebek mellett, a gazdasági társaságokról szóló törvény és a különböző polgári jogi szerződések büntetőjogi szempontból jelentős rendelkezéseiről.

A tanácskozás témái között szerepelt továbbá a számvitel rendjének megsértése, a csőd-bűncselekmény, a gazdasági adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása, a tartozás fedezetének elvonása, a piramisjáték szervezése, a jogosulatlan pénzintézeti tevékenység és a pénzmosás is.

 

A másnapi kötelező képzésen a Szegedi Ítélőtábla bírái vettek részt. A kollégium tagjai Workshop keretében olyan témákat vitattak meg, mint a keresetlevél visszautasítása, a szakértői bizonyítás, az állítási és bizonyítási szükséghelyzet, a jogsértő bizonyítási eszközök. Szó volt az eljárásjogi és anyagi jogi felülbírálati jogkörről a II. fokú eljárásban, valamint a törvényszékek I. fokú hatáskörébe tartozó perekkel kapcsolatos jogértelmezési problémákról is.

Ezen a napon dr. Kemenes István és dr. Gaálné dr. Jobbágy Ildikó mellett dr. Kiss Gabriella és dr. Szeghő Katalin, a Szegedi Ítélőtábla polgári tanácselnökei moderálták az egyes témákat.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.