2019. június 27., csütörtök,  László
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. október 10., szerda
Méltóság a legmagasabb szinten
A gyermekközpontú igazságszolgáltatásról a Gyulai Törvényszéken
Szerző: SZ. M.
Békés megyében, a Gyulai Törvényszéken, a napokban a gyermekközpontú igazságszolgáltatás jegyében szakmai napot rendeztek. A rendezvényen elsősorban a törvényszék bírái és bírósági titkárai voltak jelen, előadóként dr. Zolnai Richárd, a Békés Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Szociális és Gyermekügyi Osztály főosztályvezető-helyettese is részt vett a programon. A szakmai napot dr. Csepregi-Matus Éva nyitotta meg, aki elmondta, hogy a gyermekközpontú igazságszolgáltatás olyan igazságszolgáltatási rendszer, amely az életkornak megfelelő, gyors, gondos, a gyermekek jogaihoz, szükségleteihez igazodó, tiszteletben tartja a gyermekek jogait, beleértve a tisztességes eljáráshoz való jogot, az eljárásban részvétel és az eljárás megértésének a jogát, a magánélet, a családi élet, az integritás és a méltóság tiszteletben tartásához fűződő jogot.

Képünk illusztráció! (Forrás: www.ifjusagi-lelkisegely.hu)

 

Dr.Zolnai Richárd főosztályvezető-helyettes a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének és a megelőző pártfogás végrehajtásának kérdéseiről nyújtott tájékoztatást. Az eseményen a gyermekközpontú igazságszolgáltatás országos program 2017. évi eredményeinek, a gyermekközpontú igazságszolgáltatás megvalósulásának ismertetésére és a gyakorlati tapasztalatok átadására is sor került. A résztvevők nemzetközi modellekről, a Gyermekvédelmi Stratégiáról, a gyermeket a digitális környezetben megillető jogokról, a családjogi perekben a gyermekek meghallgatásának gyakorlatáról is hallhattak előadást.

 

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a gyermekközpontú igazságszolgáltatás országos programja keretében olyan igazságszolgáltatási rendszer létrehozását tűzte ki célul, amely a lehető legmagasabb szinten biztosítja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását, hatékony érvényesítését, elsődleges szempontként juttatja érvényre a gyermekek mindenek felett álló érdekét az igazságszolgáltatás területén. A program eszmeiségének és céljának figyelembe vételével, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Gyulai Törvényszék a szakmai napot.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.