2019. június 27., csütörtök,  László
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. október 07., vasárnap
Rekordszámban világosodtak
A kerékpárosok biztonságos közlekedéséért Békés megyében
Szerző: SZ. M.
Minden eddiginél több kerékpáros vett részt Békés megyében a "Megvilágosodás Napján" - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság. Tizenhatodik alkalommal rendezte meg október 5-én a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a „Megvilágosodás Napját”.

Esti közlekedés – szabályosan

 

Ősszel rövidülnek a nappalok, egyre többet kell szürkületben, sötétben közlekedni. A kerékpárosoknál különösen fontos a láthatóság, őket nem védi karosszéria, egy kisebb ütközés is súlyos következményekkel járhat. A „Megvilágosodás Napján” Békés megyében 15 településen 22 üzlet, szerviz várta kedvezményekkel a kerékpárosokat. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság lámpákkal, prizmákkal, fényvisszaverő ajándékokkal igyekezett segíteni a bicikliseknek, hogy minél többet tehessenek biztonságukért. Idén egy új eszközt, magyar találmányt is bemutattak, a kerékpáros irányjelző karkötőt. Amikor a kerékpáros kinyújtja a karját és jelzi, hogy kanyarodik, a csuklóján lévő karpánt villogni kezd, így a kerékpáros jobban láthatóvá válik.

 

A kezdeményezésnek 2001 óta minden évben nagy sikere volt, idén rekord született. A szervizekben, üzletekben 998-an vásároltak lámpát, valamilyen láthatóságot segítő eszközt, vagy javíttatták meg biciklijük világítását. A megye nyolc városában, az esti lámpafényes felvonuláson 929 kerékpáros vett részt. Családok, baráti társaságok, közéleti személyiségek, rendőrök tették meg a kijelölt távokat. A felvonulásokat minden helyszínen ajándéksorsolás követte, amelyen a biciklisek hasznos, a biztonságukat erősítő kiegészítőket nyerhettek. Lehetőség volt arra is, hogy a kerékpárosok regisztráltassák kerékpárjaikat. Békéscsabán, a Csaba Center előtt polgárőrök gravíroztak egyedi azonosító számokat az érdeklődők kerékpárjaiba, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai és a Békéscsabai Szakképzési Centrum rendészeti ügyintéző szakos hallgatói a „BikeSafe” adatbázisban rögzítették a kerékpárokat. Ezzel a lehetőséggel 92-en éltek, így összesen 2019-en vettek részt Békés megyében a 16. „Megvilágosodás Napján”. A szervezők reménykednek abban, hogy jövőre, 2019-ben a 2019-et is meghaladja majd a résztvevők száma.

 

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.