2019. március 26., kedd,  Emánuel
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. július 31., kedd
„Magyar fociról csak múlt időben…”
Borsi-Kálmán Béla-könyvbemutató az Új Ezredév Református Központban
Szerző: Pataki Zoltán (Nyugati Jelen)
Akinek még jelent valamit a magyar futball, az vakációs hangulatot feledve hétfőn este elzarándokolt a temesvári Új Ezredév Református Központba, ahol Borsi-Kálmán Béla történész, műfordító, diplomata és nem utolsósorban futballista mutatta be legújabb könyvét, Pszeudo-fociesszék – Széljegyzetek a futball, a politika és az irodalom határvidékéről címmel. A könyvbemutató végén arról is szó esett, miért süllyedt a magyar futball annak a szimpatikus kis zöld állatkának a hátsó fertálya alatti színvonalra, sőt, azt is megtudtuk, miért nem szereti Borsi-Kálmán Béla az aranylabdás Albert Flóriánt.

A szinérváraljai születésű, rendkívül sokoldalú és nagy tudású történész-műfordító-diplomata Borsi-Kálmán Bélát és legújabb könyvét dr. Bodó Barna mutatta be a hallgatóságnak. Mint minden épkézláb magyar srác, az 1950-es, 60-as években Kálmán Béla is futballista szeretett volna lenni. Örökölt némi futballtehetséget apjától, id. Kálmán Bélától, aki kora egyik lehetségesebb magyar labdarúgója volt, de a világháború alatt csak a katonaválogatottságig juthatott el. 1970-ben, 22 éves korában dőlt el, hogy Kálmán Bélából mégis inkább történész lesz, miután a nagy Albert Flórián elzavarta a Ferencváros tartalékcsapatától, és előzőleg más csapattársa is értésére adta, hogy „erdélyi menekülteknek” nincs keresnivalójuk a Ferencváros öltözőjében. Így lett Kálmán Bélából történész, az MTA doktora, akinek azóta 20 saját könyve és 30 műfordítása jelent meg. A futball azonban olyan „fertőzés”, amelytől haláláig nem szabadulhat meg az ember, a Borsi-Kálmán Béla írói nevet fölvett volt futballista 70 évesen is rúgja a labdát, persze már csak baráti körben.

 

A Borsi-Kálmán Bélával folytatott, dr. Bodó Barna moderálta beszélgetés során szó esett a román futballról is, amelynek bölcsőjét a Bánságban és a Partiumban, Aradon, Nagyváradon és Temesváron ringatták. A könyv szerzőjének alkalma nyílt belesni a bukaresti nagycsapatok (Steaua, Dinamo) kulisszatitkaiba abban az időben, amikor Jenei Imre legénységében sok volt az erdélyi magyar focista, akik eredeti nevükön nem szerepelhettek a román élcsapatokban. „Utóbb arra a következtetésre jutottam, hogy több esélyem lett volna a futballista-karrierre szülőhazámban, Romániában, mint Magyarországon” – mondta a szerző. Borsi-Kálmán Béla egyszerre belülről és kívülről, a tudós ember szemszögéből is látja a futball-jelenséget. „A futballisták nem buta emberek, csak nem érnek rá könyveket olvasni, mert lefoglalja őket a napi edzés. A futball sűrített létélmény, aktív pályafutásuk 20 éve alatt fantasztikus dolgokat élnek meg a focisták. Egy nemzet futballja csalhatatlan tükörképet állít a társadalom elé, amely létrehozta” – mondta Borsi-Kálmán Béla. A Pszeudo-fociesszék szerzője szerint a magyar futballról már csak múlt időben lehet beszélni, pedig a jelenlegi kormány minden támogatást megad ennek a sportágnak. Miért éppen a magyar futball ment tönkre, miközben a hagyományos magyar sportágak (vívás, vízilabda, úszás, kajak-kenu stb.) továbbra is termelik az olimpiai bajnokokat? „A mai magyar futballisták és edzőik valamennyien lelkileg sértett, frusztrált emberek. Rossz a hangulat a magyar futball háza táján, rossz a légkör az öltözőkben” – mondta Borsi-Kálmán Béla, aki szerint a magyar focisták nem lehetnek tehetségtelenebbek, mint az 1950-es, 60-as évek aranylábú futballistái, a kellő támogatást is megkapják, mégsem működik a dolog. Végül arra a kérdésemre, hogy mi hiányzik a magyar futballistákból, ami például az izlandiakban megvan és ezért rendre eljutnak a világversenyekre, Borsi-Kálmán Béla lényegre törően így fogalmazott: „A határtalan hazaszeretet!” Ez az, amit pénzzel nem lehet pótolni!<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.