2019. február 21., csütörtök,  Eleonóra
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. július 26., csütörtök
24 órás 112
Kerékpárlopások, betörések, csalások
Szerző: SZ. M.
Békés megyében időseknek és kísérőiknek tartott bűnmegelőzési előadást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Sarkadon. A tanácsadáson negyvenen vettek részt, a nyugdíjasokat leginkább érintő bűncselekmények megelőzési lehetőségeiről volt szó.

Sarkadon Bátkai Miklós tartott előadást a korosztálynak a veszélyekről

 

A kerékpárlopásokról Bátkai Miklós rendőr alezredes, kiemelt főelőadó hangsúlyozta, ha őrizetlenül hagyják a kerékpárjukat, zárják le, akkor is, ha csak néhány percre mennek el. Lehetőleg fához, korláthoz zárják hozzá, és használjanak jó minőségű lakatot, zárat. Ha udvarban, lépcsőházban támasztják le a biciklit, akkor is tanácsos lezárni, vagy zárható melléképületbe, tárolóba beállítani. Szó esett a „BikeSafe” adatbázisról, amelyben bárki regisztrálhatja a kerékpárját. Lopás esetén az alkalmazás megkönnyíti a felderítést, a kerékpár azonosítását.

 

Az előadás témája volt a lakásbetörések megelőzése is, és szó esett az idősek sérelmére elkövetett csalásokról. Az alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne engedjen be váratlanul érkező idegeneket a lakásába. Ne váltson fel pénzt és ne adjon vissza nagyobb címletből olyanoknak, akik támogatásra, visszatérítésre hivatkozva jelennek meg nála. A közüzemi szolgáltatók nem viszik készpénzben házhoz az esetleges túlfizetést. A házaló árusokkal, vállalkozókkal is legyenek óvatosak, mielőtt vásárolnak, vagy megrendelnek valamilyen szolgáltatást, tájékozódjanak az árakról és arról, hogy a pénzükért megfelelő minőséget kapnak-e. Személyes adataikat, bankkártyájuk adatait, PIN-kódjukatt ne adják meg idegeneknek. Ha ismeretlen telefonáló nyereményt ígér, de azért, hogy a nyereményt átadja, pénzt kér, ne fizessenek neki, ne utaljanak át pénzt a számlájukról. Elhangzott az is, hogy aki bűncselekmény áldozatává vált, balesetet szenvedett, a 112-es segélyhívón a nap 24 órájában kérhet rendőri intézkedést, segítséget. Az előadás idején a művelődési ház előtt állt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Mobil Bűnmegelőzési Centruma, amelyben hasznos kiadványokat, szórólapokat találtak az érdeklődők.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.