2019. február 17., vasárnap,  Donát
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. július 04., szerda
A dél-békésies Orosháza
Kik hízhattak a diákélelmezés pénzén? – A polgármester nem először vonta el a testület hatáskörét? – Füvesi nem vész el, csak átalakul?
Szerző: Kiss A. János
Válasz nincs, károkozás van! – címmel tartott sajtótájékoztatót ma, a párt irodájában Fetser János, az MSZP Orosházi Városi Szervezetének elnök-frakcióvezetője. Témakínálatában a legfajsúlyosabb ügy a helyi diákélelmezésnél felmerült sokmilliós pénzügyi visszaélés volt, melynek kivizsgálása érdekében a városvezetés – valamiért – nem igyekszik „kezét-lábát törni”, illetve úgy tűnik, nem is próbálkoznak visszaszerezni a szabálytalanul „magánosított” közpénzt.

Fetser János a sajtótájékoztató végénFetser János a legutóbbi önkormányzati testületi ülésen történtek felidézésével utalt a fideszes önkormányzati városvezetés újabb „turpisságára”. Elmondta, hogy az orosházi diákélelmezéssel kapcsolatos több, mint botrányos, jogszabályokba és közerkölcsbe ütköző újabb cselekedetként az ülés elején osztották szét a testület tagjainak az aznapi zárt ülés ama írásos előterjesztését, melyben a diákélelmezés februárban, pályázat útján kinevezett új vezetőjének menesztését indítványozták. Az „álmos-könyv” szerint a jelentős szavazattöbbséggel rendelkező orosházi Fidesz-frakció esetében egy ilyen előterjesztés határozati javaslata máris megkapja az összes képviselőjük támogatását. Csakhogy adni kell(ene) a formára is: egy demokráciában bizony le kell játszani a törvényes „menetrendet”. (A sajtótájékoztató további részében újabb példákat is hallottunk a testület döntésének „utólagos” megkérésére.)

 

Tótkomlóson is találkoztunk már olyannal, hogy a témában érintett személy jelenléte nélkül döntöttek valamilyen, legalábbis furcsállható pénzügyi kérdésben. Fetser János elmondta, hogy az érintett vezető személyéről döntő zárt ülésre az eltávolítani javasoltat nem hívták meg, így álláspontját sem fejthette ki a róla szóló ügyben. (Mint hozzátette: emiatt eleve nem szavazták meg a vezető kirúgását tartalmazó javaslatot.)  Nagyjából olyasmiket rótt fel neki az előterjesztő, mint például: nem figyel eléggé a hivatalra, közömbös.

 

Fetser János immár sokadjára szólította fel a városvezetést, hogy ne csak két, hanem négy évre visszamenően vizsgálják meg a diákélelmezés pénzügyeit; nevezzék meg az elsíbolt milliók eltűnéséért felelősöket. Követelte azt is, hogy a jogi felelősség mellett nevezzék meg a politika felelőst is. Ilyennek első helyen Elekes Lajos társadalmi megbízatású a alpolgármestert jelölte meg, hozzátéve, hogy ma Bojtor István alpolgármester kezében futnak össze a szálak. (S ahogy hallottuk: az ügyben több nyomozás is folyik.) Fetser János megemlítette: az egyik fideszes képviselő kijelentette, hogy a témában politikai döntés született. Az elnök-frakcióvezető az időhúzás okaként azt jelölte meg, hogy a városvezetés igyekszik elérni, hogy az ügy – netán őket is érintő – anyagi és politikai következményei feledésbe merüljenek. (Szóvá tette, hogy a helyi sajtóban az e témában, általa elmondott korábbi nyilatkozatát ismertetve az „elsíbolt” szó helyett az „elsípolt” kifejezést írták le…)

 

A sajtótájékoztatón szó esett olyan esetekről is, amikor a városvezetés utólagos hozzájárulást kért az általuk önkényesen eldöntött, s már végrehatásban lévő ügyekben. Ezt a jelenséget már paródiának tartja. Most a DAREH (Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás) kapcsán lehet kimutatni, hogy az orosházi polgármester a képviselő-testület döntése nélkül írta alá a társulási megállapodás módosítását. Ez úgy derült ki, hogy a tervezett változtatással kapcsolatban az MSZP-frakciónak is lettek volna javaslatai, de erre nem kaptak lehetőséget, hiszen a polgármester már aláírta önhatalmúan, a testület kihagyásával (ezt hercigeskedve úgy is szokás mondani: utólagos jóváhagyásával…) a módosítást. (Nem tudni, mi lesz, ha az ellenzék egyszer rájön, hogy milyen jogkövetkezményei lehetnek, ha ilyesmi többször is előfordul – a szerk.) E sajtótájékoztatón hangzott el az is: megesett, hogy a művelődési központ falán már felavatták azt az emléktáblát, melynek elhelyezéséhez mindenekelőtt testületi döntésre lett volna szükség. Ha jól értettük, azt ezt kifogásoló ellenzéki felvetésre a polgármester azt válaszolta: de hát a Fidesz-frakció már jóváhagyta.

 

A tájékoztató harmadik témája az idősek napközi otthona kivitelezési pályázatának ügye volt. Erről korábban már olvashattak lapunkban egy részletesebb tájékoztatást. Úgy tűnik, hogy a százszázalékos uniós finanszírozású támogatásra kért pénznél többől akarják kihozni a beruházást, amihez vagy újabb pályázati forrást nyer a város, vagy Orosháza költségvetéséből kell állni a különbséget. (Úgy 20 millió forintot.) Fetser János elpanaszolta, hogy a megoldásra az MSZP-nek lett volna alternatív javaslata, de nem fejthette ki, mert arra hivatkozva, hogy lejárt a hozzászólási ideje, nem kapott szót.

 

A sajtótájékoztató végén egy városbeli szóbeszédnek a valóságtartalma felől érdeklődtünk: igaz-e, hogy Füvesi Sándor, az orosházi képviselő-testüle MSZP-s tagja párjával együtt Brüsszelbe ment dolgozni. S ha így van, akkor hogyan tud majd részt venni a testületi üléseken?

 

Fetser János elmondta, hogy a híresztelés alaptalan. Füvesi Sándor ez idő tájt interpellációk előkészítésén dolgozik, egyetemi vizsgakötelezettségeinek tesz eleget, s egyéb magántermészetű tennivalókat végez.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.