2019. március 23., szombat,  Emőke
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. június 08., péntek
Orosházi városvezetés: coki a helybeli építési vállalkozásoknak?
Krónikus alultervezés és/vagy lefölözésre alkalmas többletfinanszírozás – szigorúan meghívottaknak
Szerző: Kiss A. János
„A 2018. május 25-i testületi ülés napirendi pontjairól és a nyilvánosság hiányáról” címmel tartott ma sajtótájékoztatót Orosházán Fetser János, az MSZP Orosházi Szervezetének elnök-frakcióvezetője. Mint utalt rá, az orosházi építési vállalkozók városukban sokadjára történt (önkormányzat általi) mellőzése miatt kellett szót emelnie.

Fetser János most sem kímélte politikai ellenfeleit

 

Fetser János az Európai Unió által százszázalékosan finanszírozott (közismert nevén) TOP-os pályázatok és az ezt még megfejelő helyi önkormányzati pénzek korrupciós odaítéléséről adott tájékoztatást. A TOP betűszó jelentése: Terület- és Településfejlesztési Operatív Program.) Mint a korábbi orosházi önkormányzati beruházásainak többsége, most is egy (csodák csodája) egy nemrégen még Kiskunhalasra bejegyzett, mára szegedivé lett cég nyerte el egy projekt megvalósítását: a Kiss Ernő utcai orvosi rendelő felújítását, melyre az önkormányzat nettó 23 millió 355 ezer 529 forint uniós támogatást nyert el, mint utaltunk rá, a beruházás megvalósításának a (pályázatban másfél éve megjelölt) százszázalékos összegét.  

 

Fetser János elmondta, hogy ez immár a harmadik olyan pályázat, melynek kivitelezésére csak az önkormányzat által meghívott cégek pályázhatnak, s nem szerepel köztük egyetlen orosházi vállalkozás sem. Pedig emberi, üzleti és technikai szempontból egyaránt képesek lennének a kifogástalan minőségű munkavégzésre. (Nyilvánvalóan lehetőségük volna a pályázaton elnyert összegen belüli megvalósításra, hiszen a helybeliség, a lokálpatriotizmus erősen versenyképesebb, költségkímélőbb. Egy 27 milliós költséghatárral bármely ilyen orosházi vállalkozás nevetve elvégezné a munkát.) Az orosházi építési vállalkozások eleve kizárása révén szűkül a verseny, s annak költségcsökkentő hatása. Elmarad az orosházi munkavállalók foglalkoztatása, s a város költségvetése elesik jelentős adóbevételektől. Ráadásul az orosháziaknak el kell menniük építeni más vidékekre, hogy megéljenek. Az igazán felháborító: még csak azt sem engedik meg nekik, hogy a városukban megvalósuló építési beruházások megszerzéséért versenybe szállhassanak – sorolta a diszkriminatív pályázati kiírás következményeit Fetser János.

 

Az elnök-frakcióvezető azt is beszédesnek találta, hogy a benyújtott zártkörű, meghívásos pályázatok felbontását Budapesten szokás megejteni. Mégpedig azzal a meglepő, s nehezen (vagy könnyen?) értelmezhető körülménnyel, hogy a pályázatbontáson rendre két kiskunhalasi személy szokott részt venni úgy, hogy az orosházi önkormányzatot, annak polgármesteri hivatalát senki nem képviseli ott…

 

Egy szegedi, de a közelmúltig (más néven) Kiskunhalason működött cég, a BQ Mérnöki Iroda Kft. lett, a pályázat nyertese, mégpedig az unió teljes megvalósításra adott százszázalékos támogatást jócskán túllépve: a cég 29 millió 990 ezer forintos ajánlatát fogadták el. (A harmincmilliós eljárási határ alatt maradva.) Ez azt jelenti, hogy az EU-tól teljes megvalósításra kért és tőle elnyert forrásösszeget a városnak kell kiegészítenie – valamilyen módon. A tervezett, s az EU által meg is adott összeget 6,6 millió forinttal ki kell egészíteni. Ez utalhat a tervező munka „színvonalára” is. Fetser János ezt az (immár ismétlődő) eljárást a törvényi kiskapuk kijátszásának tartotta, megjegyezve, hogy ilyen módon lopják meg az Európai Uniót és az orosházi önkormányzati forrásokat.

 

Fetser János (nyilván nem véletlenül) rámutatott: a közbeszerzést is egy kiskunhalasi cég intézi. A pályáuatnyertes szegedi cég, a BQ Mérnöki Iroda Kft. egyébként maga ismerte el, hogy „A teljes likviditási mutató értéke tárgyévben 0,42, előző évben 0,19. A fenti mutatók alapján elmondható, hogy társaságunk likviditása kívánnivalót hagy maga után, mert fizetési kötelezettségeinek időben nem tud eleget tenni.” A cégnek 2017. december végén egyetlen alkalmazottja volt. Persze, ilyen helyzetekre találták ki az alvállalkozás intézményét.

 

Fetser János megemlítette, hogy eme ügyek miatt a terület képviseletére kijelölt MSZP-s országgyűlési képviselő révén az illetékes szervekhez fordulnak, illetve egy másik témában megkeresik az Európai Csalás Elleni Hivatalt, az OLAF-ot is. Erről vagy másról juthatott Fetser János eszébe az általa addig elmondottakat kiegészíteni azzal, hogy a kifogásolt előterjesztéseket (a most tárgyaltat is) rendre a korábban Kiskunhalason működő Elekes Lajos, orosházi társadalmi megbízatású alpolgármester nyújtja be.

 

Egy másik téma is terítékre került a sajtótájékoztatón. Fetser János a helyi önkormányzati médiumok ama összefoglalóit kifogásolta, melyek meg sem említik az ellenzéki képviselők előterjesztéseit, javaslatait, hozzászólásait. Ezt különösen azért tartotta felháborítónak, mert e hetilapot, televíziót, hírportált alapvetően közpénzből tartják fenn. Különösen Bojtor István alpolgármester kritizáló megnyilvánulását kifogásolta, aki élesen kikelt az ellenzékiek ellen. Márpedig nem igaz, hogy az ellenzék nem mond véleményt; csak éppen az említett médiumok elhallgatják azt a nyilvánosság elől. Ugyanez igaz ellenjavaslataikra, az alternatívák felmutatására, más konkrét javaslatok ismertetésére is. „Bojtor nem mondott igazat” – summázta véleményét az elnök-frakcióvezető.

 

Fetser János (most is) szóbahozta azokat a – több mint zűrös – ügyeket is, melyekre mindmáig nem kapott tisztességes választ az ellenzék: nem tudni, hogyan szerzi vissza a városvezetés a diákélelmezésből kisíbolt tízmilliókat; hogyan áll a nyomozás a városgazdálkodási cégüknél; mi történt a nyaralásba illő balatoni regattán résztvevő városi vezetőkkel, miként került – közpénzen – oda, s egyáltalán Orosházára a most (nem jogerősen) három és négy hónapos letöltendő szabadságvesztésre ítélt Növényi Norbert?<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.