2019. március 23., szombat,  Emőke
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. június 06., szerda
Növényi Norbert banánon csúszott el?
Simonka György környezetéből ismét „rácsközelbe” került valaki
Szerző: Kiss A. János
Meg kell birkóznunk ezzel a feladattal is: nem mehetünk el szó nélkül Növényi Norbert nem jogerős elítélése mellett. Már csak azért sem, mert nem az egyedüli olimpiai bajnok birkózó, akinek valamiféle Békés megyei kötődése van, s akit a bűn világának rácson inneni és túli szereplőjeként említenek, hanem azért sem, mert nemrégen még Orosházán bukkant fel – hírek szerint – barátja, Simonka Görgy országgyűlési képviselő jóvoltából. Aztán azt is beszélték a kisvárosban, hogy a sportos ember a város vezetőinek egyikére-másikára, hogy úgy mondjuk, mély benyomást tett.

Balra: Növényi Norbert, jobbra: Simonka György (Képünk illusztráció. Forrás: Városi Kurír)
 

A „növényi”keresőszó beütésekor a Google első helyen említi Növényi Norbert nevét (megelőzve a növényi fehérjét, sajtot, tejszínt, glicerint, tejfölt, fehérjeport, joghurtot, tejkészítőt). Tulajdonképpen nagyon sokat tett azért, hogy 1980-as olimpiai győzelme óta közszereplőként tarthassa számon az ország. Vitathatatlanul sokrétű tehetséggel áldotta meg a sors, persze pár évvel ezelőtti, Simonka Györgyhöz intézett verses – szinte – „szerelmi vallomását” azért jóindulattal sem nevezhetnénk a magyar líra gyöngyszemének… A 61 éves férfiú minden olyan sportágban a csúcsra jutott, mellyel megpróbálkozott. Elvégezte (ha jól emlékszem) Gór Nagy Mária színitanodáját, kapott is szerepeket magyar és hollyvoodi filmekben (úgy húszban), valamint színházi produkciókban is. Szerzett diplomát a Testnevelési Főiskolán, s talán a Szent István Egyetemen EU-s agrárszakértői végzettségre tett szert.

 

Nemrégen arról vallott egy televíziós bulvármagazinban, hogy egy időben az alvilágban is helyet talált magának. A napokban a Fővárosi Törvényszék 3 év 4 hónapi letöltendő szabadságvesztésre ítélte (hetedrendű vádlottként, fellebbezés miatt nem jogerősen). Az ügy 8 éve tart már, a vádlottak vagyonát zárolták, s ebben a szorult helyzetében, félretéve minden lehetséges fenntartást, nyújtott felé segítő jobbot Simonka György, Békés megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője. Növényi Norbert ekkor bukkant fel Orosházán, lakáshoz is jutott, s nem egyszer mutatkozott a képviselő különféle rendezvényeinek amolyan arcaként. Azt hallani, hogy orosházi időszakában nem sok nyomot hagyott a város amúgy tradicionális birkózókultúrájában. Növényi Norbert egy gyümölcsforgalmazó cég ügyes-bajos dolgai miatt került a vádlottak padjára, alapvetően banánszállítmányokat érintő adómanipulációkról (kétrendbeli adócsalás), magánokirat-hamisításokról (háromrendbeli magánokirat-hamisítás) van szó. Növényi Norbert azt állította kitartóan, hogy ő csupán a cég „arca” volt, máig ártatlannak vallja magát. Ám az eljárás során az ügyészség, majd a bíróság is így ítélte meg, hogy például céges vádlott-társait ő hozta össze, amiért pénzt is kapott. Hírek szerint Növényi Norbert fellebbezett az ítélet ellen, miként az ügyészség is, ez utóbbi súlyosításért.

 

Figyelemre méltó, hogy az ugyancsak Békés megyei származású Fásy Ádámot – a boldog békeidőkben egyszerűen csak Fási volt – a bíróság úgy ítélte felfüggesztett börtönbüntetésre, hogy ő is csupán az elmarasztalt cég „reklámarcának” nevezte magát… (Érdekes, hogy a szintén Békés megyei kötődésű – mezőberényi születésű –, 1992-ben olimpiai bajnoki címet szerzett Farkas Péter birkózó ugyancsak a bűn útjára lépett.)

 

Per ide, per oda, kétszázötvenmillió forintos uniós támogatást nyert el karácsony előtt Növényi Norbert Békés megyei (csanádapácai címen szereplő) alapítványa (a Tehetséggondozó Alapítvány) – adta hírül a magánszemélyek által alapított, független közéleti hírportál, a Városi Kurír. Arra is utal a hírportál cikke, hogy az alapítvány kuratóriumában ott ül Simonka György fideszes országgyűlési képviselő bizalmasa is. Sőt emlékeztet Növényi Norbert 2014-ben versére, melyet Simonka György dicsőítésére írt.  Eőkerestük.

 

Növényi Norbertnek a 2014-es Költészet napjára írt munkája:

 

„SIMONKA GYÖRGY

 

Nem lázad benne a bú, nincs harag lelkében

Bátor szíve viszi előre élete minden percében

Sötét erő mely vesztét kérné, felbukik nyomban

Másként ember nem láthatja csak nagy rohamban

 

Ő az ki hont teremt, hitegető cifra beszéd helyett

Melegség önti el szívét, ha körülötte mindenki nevet

Szeme mást nem lát, csak tömérdek sok tenni valót

Nem akar sok dolgot, csak tenni rászorultaknak jót

 

Mögötte a múlt, előtte a jövő, mint érést váró gyümölcs

Elhivatott ifjú képviselő ő és nem valami furcsa különc

György a neve, Simonka, kit már sok ember ismer hírből

Áldást kér az úrtól minden földijére, szíve legmélyéből

 

Tetteire féltékeny mind, ki ellene hadakozva indul

Emberek és gyermekek boldog hangjára szíve felvidul

Tiszta valóság legyen mindig az övé, lelkét ne érje bánat

Legszentebb hite adja meg, minden jó tettére a választ”<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.