2019. február 22., péntek,  Gerzson
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. május 07., hétfő
Pert vesztett Simonka György
A járásbíróság I. fokon felmentette Bod Tamást a dél-békési országgyűlési képviselő (magán)vádjai alól
Szerző: K. A. J.
Bod Tamás újságíró és politikus elmondta, hogy a Gyulai Járásbíróság ma felmentette őt a nagy nyilvánosság előtt és jelentős érdeksérelmet okozó, hivatalos személy elleni rágalmazás vétsége alól. A magánvádló, Simonka György dél-békési országgyűlési képviselő volt, aki az ítélethirdetés után meglepődésének adott hangot, s ügyvédjével együtt három nap gondolkodási időt kért. Így az első fokú ítélet egyelőre nem jogerős.

DSC_0127_masolata.JPG1.jpg

 

Mint korábbi tudósításunkból ismerhetik a történetet, az ügy előzménye az, hogy 2016 novemberében Bod feljelentést tett Simonka György ellen a Legfőbb Ügyészségen –fedezetelvonás gyanúja miatt. Ekkor, majd 2016 decemberében, miután az országgyűlési képviselők esetében illetékes Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) válaszolt, két sajtótájékoztatót tartott. Az elsőn ismertette a feljelentését, míg a másodikon arról tájékoztatta a sajtó – hogy úgy mondjuk – megjelent részét, hogy a KNYFÜ a Simonka György elleni feljelentésére érdemben válaszolt. Azaz, a feljelentést befogadta, s egyben hozzákapcsolta egy, már folyamatban lévő, költségvetési csalás miatt folyó büntetőeljáráshoz. Az indoklás szerint „a szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán.”

 

Ennek lényege, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága 2014-ben üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomozást rendelt el. Ennek alapját a Paprikakert TÉSZ Kft.-nél és a Magyar Termés TÉSZ Kft.-nél végzett adóigazgatási vizsgálatának megállapításai, valamint a NAV Központi Hivatala Pénzmosás Elleni Információs Irodájának feljelentése képezte. Mindez a gazdaság által igénybe vett támogatásokkal kapcsolatos visszaéléseket tárt fel. A büntetőeljárás során több személyt gyanúsítottként hallgattak ki. Bár Simonka Györgyöt nem hallgatták ki gyanúsítottként, a Központi Nyomozó Főügyészségnek a Gyulai Járásbíróság megkeresésére adott válaszából kiderült, hogy a „nyomozás részét képezi Simonka György esetleges érdekeltsége a Magyar Termés TÉSZ Kft.-vel kapcsolatos jogügyletekben.” Simonka György 2010-ig ügyvezetője volt, azóta is egyik meghatározó tulajdonosa a Magyar Termés TÉSZ Kft.

 

A ma már felszámolás alatt lévő gazdasági társaság 973 millió forinttal tartozik az európai uniós és a magyar költségvetésnek – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákosnak adott válaszából, másfél évvel ezelőtt.

 

A Gyulai Járásbíróság mai felmentő ítéletében kimondta, hogy a magánvádlóval, Simonka Györggyel szembeni rágalmazás nem valósult meg. A magánvádló nem tudta bizonyítani, hogy az adott sajtótájékoztatókon melyek lehettek azok a tényállítások, amelyek rágalmazást valósíthattak meg. Bod Tamás pedig a vallomásában megerősítette, hogy a sajtótájékoztatókon a feljelentését és az arra adott konkrét és érdemi főügyészségi választ ismertette. Az ítélethirdetés után Simonka György fideszes országgyűlési képviselő meglepetésének adott hangot, egyben ügyvédjével együtt három nap gondolkodási időt kért: ez alatt el kell döntenie, hogy fellebbez-e az ítélet ellen.

 

Az elmúlt hónapokban a Battonyai Járásbíróság és a Budai Központi Kerületi Bíróság – mindannyiszor – tárgyalás nélkül szüntetett meg több Simonka György által Bod Tamás ellen kezdeményezett büntetőeljárást.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.