2019. március 23., szombat,  Emőke
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. április 07., szombat
Sás Péter a Dumakabaréban
Gyurcsány találkozott „Gyurcsánnyal” a mezőhegyesi 39-es majorban
Szerző: Munkatársunktól
Gazdagítja a fellépők körét az ATV népszerű műsora, a Dumakabaré. Az április 5-ei esti műsorban debütált a mezőhegyesi származású Sás Péter, akit ebben a műfajban már régen látott a közönség. Bizton remélhetjük, hogy kiteljesedett, érett színészi karaktert láthatunk személyében, és nem is egyszer.

Sás Péter tehetsége, színes karakterábrázoló képessége most újabb lehetőséget kapott ennek bemutatására Váratlan fordulat volt a meghívás az ATV műsorába – vallotta be Sás Péter, és visszaidézte, hogy a Dumakabarét Straub Dezső hívta életre 2002 után. Ők ketten többször is felléptek 2015 előtt. A múltidézésből nem hagyható ki a Vidám Színpad, mely elválaszthatatlan az ismert és kedvelt Straub Dezsőtől. A színpad társulatáról többször készült tv-felvétel, Dumakabaré címmel. (S ha már Vidám Színpad, Sás Péter egészen a gyökerekig nyúlik vissza: 1951-ben, a Rákosi-korszakban alapították. Ekkor költözött be a Kamara Varieté társulata a hatodik kerületi Révay utcába. A színház épülete az idők során leromlott, s a 2007-es évadban úgy döntöttek, nem méltó már a hely az előadások megtartására. A következő évben Centrál Színház néven, új színházi belsővel és társulattal mutatkoztak be. A régi társulat pedig az utcára került.)

 

Straub Dezső 2014-ben említette Sás Péternek hogy szeretné feltámasztani a Vidám Színpadot. Erős volt a kapcsolatuk, a mezőhegyesi fiú még a Nonius színpadára is meghívta Straubot, aki el is ment, aztán nem történt semmi. Straub tudta Sásról, hogy a fiatal színész díjat nyert a Humorfesztiválon. Aztán a gyulai Kézműves Cukrászdában is találkoztak, és azután sem volt folytatás.

 

Sás Péter "civil" arcaEgy időben Sás Péter együtt dolgozott (ahogy mondta) a magyar televíziózás egyik utolsó mohikánjával, tévés szaktekintéllyel, aki a Mondom a magamét című műsor adásrendező volt. Sás Péter 2009-ben lépett fel a műsorsorozatban.

 

Utána megszakadt a kapcsolatuk. Idén februárban futottak össze Budapesten, a Pozsonyi úton, és s tévés nekiszegezte a kérdést: „Hová tűntél?” Hiányolta a képernyőről. Ebben egyetértettek, hiszen Sás Péter sem értette, miért szakadt meg a tévés karrierje olyan hirtelen és magyarázat nélkül.

 

A tévésnak azonnal eszébe jutott, hogy Sás Péternek találkoznia kell Trunkó Barnabással, sőt, ő maga hívta fel: „Itt van Sás Péter, találkozz vele. Fontos lenne, hogy beszéljetek, nagyon tehetséges színész, és az nem állapot, hogy nem kap szerepet.” Trunkó csak annyit mondott, hogy éppen kint van a tanyáján, de másnap már beszéltek telefonon, és találkoztak.

 

Ekkor derült fény egy nagy félreértésre. Az Elment az öszöd című filmet (melyben Sás Péter Gyurcsány Ferencet játssza) 2013-ban vetítették. Ahogy a színész ma mondja: ezzel a szereppel hálátlan helyzetbe került. Kiderült, hogy egyesek megsértődtek rá, például Farkasházy Tivadar. A filmbemutató után a Hócipőben megjelent egy cikk „Az én nagy tévedésem” címmel. Farkasházy írta Sásról. (Mint említettük, Sás Péter díjat nyert a 2006-os Humorfesztiválon, melynek fővédnöke volt Farkasházy Tivadar, a Rádiókabaré akkori főszerkesztője. Sás volt Farkasházy kedvence, vitte magával mindenhová, tévécsatornákban mutatta be, mint tehetséget.) Nos, a cikkben Farkasházy megírta: ahhoz képest, hogy Sás Péter az ő felfedezettje, és a Humorfesztiválon a kulturális minisztérium díját nyerte el, tévedett. Ezek után hogyan merte eljátszani Gyurcsány Ferencet?!

 

A cikket elolvasva Sás Péter felhívta Farkasházy Tivadart, hogy tisztázza magát. Ahogy meséli, Farkasházy azonban nekitámadt: hogy vállalhatta el a filmet, ami Gyurcsányt lejáratja, hazugságot állít róla, Sás Péter politikailag megtámadta a volt miniszterelnököt. Kérdőre vonta, hogy Sás miért vállalt részt fideszes politikai lejárató filmben, ami tehát a Fidesz műve.

 

Annak idején Törőcsik Mari lényegi voltának megidézésével robbant be az ország köztudatábaSás Péter ma is vallja, hogy a Fidesz-nek annyi köze van a filmhez, hogy a Nemzeti Kulturális Alap 5 millió forintot adott az egyébként 270 milliónál is nagyobb költségvetésű, 84 perces nagyjátékfilm elkészítéséhez. Sás most is azt állítja: „Én nem vagyok a Fidesz, de más párt szimpatizánsa sem. Ha holnap felkérnek, hogy játsszam el Reinhard Heydrichet, eljátszom.”

 

Farkasházy nem akarta megérteni Sást, „lecsapta” a telefont. Így aztán a színész máig nem tudta tisztázni vele nézeteltérésüket. Most, február 16-án azonban tisztázta magát, igaz, nem Farkasházy-val, hanem Trunkóval, aki a Hócipőnek dolgozik. Trunkó Barnabás megnézte a filmet, és közölte, nem érti, Farkasházy miért haragszik.

 

Már akkoriban, 2013-ban a filmrendezői szakma rendkívül megosztott volt, és félelemben dolgozott – ez Sás Péter véleménye. Arról is beszélt magazinunknak, hogy az Elment az öszöd című filmre nem találtak megfelelő rendezőt, mert nem akarták vállalni. A forgatókönyv sem világos, nincs műfaja. Nem derül ki, hogy szatirikus film vagy feketehumor, komoly filmdráma. Nem volt a filmnek üzenete – véli Sás Péter.

 

Sás Péter a Comedy Central televíziós csatorna A Comedy Centrál bemutatja című műsorában Orbán Viktort parodizálta. Az ezt felvillantó fotók 2010 márciusában, a választások előtt készültek

 

Egy kis kitérő: Sás Péter elmesélte, hogy a film bemutatója után kétszer találkozott az „igazi” Gyurcsány Ferenccel. A politikus meglátogatta a mezőhegyesi 39-es majort, ott fogadta őt Kovácsné dr. Faltin Erzsébet akkori polgármester, majd Gyurcsány előadást tartott. A volt miniszterelnök megismerte filmbéli önmagát, és ráköszönt: „Ááá, jó napot! Mi járatban?” A színész csak ennyit mondott: „Innen származom.” Egy év múlva a mezőkovácsházi művelődési házban találkoztak, Gyurcsány ott is előadást tartott. Sás Péter pedig a parodizálásért nézte meg a politikust, mert látta, változott annak karaktere, lassúbbak a gesztikulációi is.

 

Nevetni kell rajta

 

Szóval, Trunkó Barnabás óriási félreértésnek tartotta Farkasházy részéről azt a bizonyos haragot, s úgy gondolta, Sás Péter egy szerencsétlen félreértés áldozata. Így történt, hogy Sást nem vitték a Rádiókabaréba, és ki tudja még, hová. Trunkó mindenesetre elhatározta, hogy szólni fog, és elmondja az igazságot.

 

Így jutottunk el napjainkig. Sás Pétert Ürmös Zsolt, a Dumakabaré szerkesztője kereste meg. Pontosabban: Forgács Gábor kérte meg Sás Pétert, hogy hívja fel Ürmöst, mert fellépésre kap lehetőséget a Dumakabaréban, de feltétlenül hívja fel, beszéljék meg a részleteket. Az bizonyos, hogy a műsorideje 12 perc, önálló számmal léphet fel. Politikusparódiákat láthat a vidámságra éhes közönség.

 

Sás Pétert április-én este már láthattuk is az ATV-n: ezúttal (a mai) Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet parodizálta érett alakítással – és hatalmas sikerrel.

 

Sás Péter szívesen mond verset is (Forrás: Vantara Gyula honlapja)

 

 <
++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.