2019. május 24., péntek,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. március 10., szombat
„Pólómeccs” Simonka György vereségével
A Nemzeti Választási Bizottság az Együtt fellépésére „elmeszelte” a dél-békési fideszes képviselőjelöltet
Szerző: Kiss A. János
A Nemzeti Választási Bizottság határozata az Együtt – a Korszakváltók Pártja által benyújtott fellebbezés tárgyában március 9-én, pénteken határozatot hozott a Békés megye 4. számú egyéni országgyűlési választókerületben, Fidesz.KDNP színekben induló Simonka György (ahogy ma mondani szokás) „politikai pedofíliára hajazó” pólóügyében,

Az inkriminált pólók egyike (Képünk illusztráció! Forrás: Zárójel)

 

Mint ismeretes a Juhász Péter által képviselt Együtt beadvány alapján hozta meg döntését. A határozat rendelkező része azt tartalmazza, hogy „Simonka György képviselőjelölt megsértette a választási eljárásról szóló … törvény.. 2. § (1) bekezdés c) és e) pontjában foglalt alapelveket, valamint … a választásra irányadónak tekintett, a nemzeti köznevelésről szóló … törvény 24. § (3) bekezdését. A jogsértőt a további jogsértéstől eltiltja”

 

A határozat indokolása szerint Juhász Péter kifogása azt tartalmazta, hogy március 1-jén a Battonyai Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda adventi rajzpályázata résztvevőinek (5 óvodás gyermeknek és 16 iskolás diáknak) Simonka György „egy meglepetést küldött”. Az erről szóló hír a közoktatási intézmény holnapján jelent meg. Az érintett fotók szerint a meglepetés egy-egy fehér póló volt, amelyen Simonka György facebook oldalának címe (www.facebook.com/simonkagy) és egy „facebook-lájk” jel narancssárga nyomattal szerepel. Az Együtt szerint mindez alkalmas volt  a választói akarat befolyásolására, azaz kampányeszköznek tekintendő. Juhász Péter rámutatott: azzal, hogy a gyermekeket, akik a póló politikai töltetét nem érzékelik, ugyanakkor Simonka Györgyöt népszerűsítik, a képviselőjelölt „öntudatlan kampányeszközzé degradálta”, őket.

 

Az Orosházán működő Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB)  a kifogást elutasította. Ugyan elismerte, hogy Simonka György kampányeszközként használta a helyzetet, de szerinte az nem sérti a törvényt, sőt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás volt.

 

Juhász Péter március 6-án este elektronikusan nyújtott be fellebbezést az OEVB határozata ellen. 47/2018. (III. 06.) számú határozatával szemben. Fellebbezésében kifogásolta, hogy az OEVB határozatával úgy utasította el a kifogást, hogy annak indokairól érdemben nem adott számot.

 

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy Juhász Péter fellebbezése alapos. Sőt, arra is felhívta a figyelmet, hogy a nevelési-oktatási intézmény helyiségében kampánytevékenységet, párt- vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység folytatása tilos. Tehát a kampányidőszakban a közoktatási intézménybe járó gyermekek számára őt népszerűsítő pólók eljuttatatása megsértette a nemzeti köznevelésről szóló törvényt is. A Kúria döntésére hivatkozva az OVB jelezte: egy ilyen kampánytevékenység az eddig idézet alapelv megsértése mellett alkalmas az esélyegyenlőség alapelvének sérülésére is, előnyhöz juttatva – esetünkben – Simonka Györgyöt.<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.